Beste ASCC leden,

De zomer van 2023 zit er alweer bijna op, voor ons in ieder geval wel. Wij beginnen deze maand weer met de nieuwsbrief en de wekelijkse inloop op vrijdagochtend in Westend. Ook het inloopspreekuur in Uithoorn loopt door op woensdagochtend in de tweede en vierde week van de maand. Als nieuw inloopspreekuur zijn wij op 21 september aanwezig in de MOC, op de Lindenlaan tussen 14:00 en 16:00. 

Ook de clubmiddagen gaan weer van start en wij beginnen in september met de Pub Quiz, dit op vele verzoeken van onze leden. 

Kortom, er staan weer veel nieuwe en leuke dingen te gebeuren het komende jaar! Veel plezier met deze nieuwsbrief en tot 20 september!

met vriendelijke groet,

De redactie. 

Nieuwsbrief september 2023

De onderwerpen van deze maand:

Mobiele Hotspot of Tethering

Stel, je zit op de camping met je tablet of iPad en je wilt graag internetten of je e-mail lezen. Het signaal van je eigen thuis-Wifi-netwerk kan jouw apparaten niet bereiken en er zijn nergens openbare Wifi netwerken binnen handbereik. Wat doe je dan? Je maakt van jouw mobiele telefoon een Wifi-modem, ook wel mobiele Hotspot genoemd.

Sneltoetsen tekst documenten

Hoe makkelijk kan het zijn om met sneltoetsen door Google documenten te navigeren, opmaak toe te passen en bewerkingen uit te voeren.

Miep en afspraak

Ik loop bij een specialist in het ziekenhuis. Ik ben ouder dan 40 en dan heb je af en toe wel eens wat. Nou wil die vent mij op afstand spreken. Hij wil beeldbellen.

Fietsroute app

Fietsersbond routeplanner De Fietsersbond heeft een handige routeplanner die kan worden gedownload op de smartphone. Met die routeplanner heb je veel mogelijkheden om je eigen fietsroutes uit te stippelen. Je kunt kiezen tussen rustige en groene routes of levendige en stadse, recreatieve routes of juist de allersnelste. Je kunt ook een route kiezen zonder veerponten.

Wat is streaming?

Streaming is het online bekijken en beluisteren van media, zonder het eerst te hoeven downloaden. Dankzij streamingdiensten kun je muziek, podcast, films en series tot je nemen via internet.

112NL app

Iedereen kan de 112NL app gebruiken in noodgevallen. Dan kun je direct met de knop aangeven welke hulpdienst je nodig hebt of dat je niet in de gelegenheid bent om zelf te spreken.

Wat is mobiele Hotspot?

Mobiele Hotspot is eigenlijk niets meer dan het delen van de internetverbinding van jouw mobiele telefoon met andere apparaten, zoals een tablet, iPad, laptop, computer of de telefoon van je partner die geen abonnement heeft. 

Mobiele Hotspot wordt ook wel tethering genoemd.

Indien de Hotspot functie op jouw telefoon aanstaat, fungeert deze als een Wifi-modem. Het zendt een Wifi-signaal uit waarmee andere apparaten (via jouw smartphone) het internet op kunnen. Ben je thuis dan heeft jouw tablet of laptop internetverbinding via jouw Ziggo- of een KPN-modem. Ben je elders en is er geen lokaal Wifi-signaal om het internet op te gaan (of te e-mailen) dan kan dit via de Hotspot functie van jouw smartphone.

Bedenk wel dat mobiele Hotspot niet hetzelfde is als gratis internet: je verbruikt immers MB’s van het data-abonnement van jouw smartphone. 

En hoe doe je dat dan?

Hoe maak je een mobiele Hotspot en hoe verbind je één of meerdere apparaten hiermee? 

Mobiele Hotspot aanzetten:

iOS

 Ga naar ‘Instellingen’ en druk op ‘Persoonlijke Hotspot’

 Schakel het vinkje aan en pas eventueel het wachtwoord aan.

 Android

 Ga naar ‘Instellingen’ en druk op ‘verbindingen’

 Selecteer ‘Mobiel netwerk delen’ of ‘Mobiele Hotspot en       Tethering’ en klik hier op. 

 Stel hier het wachtwoord van jouw Hotspot in als dat niet al is   ingevuld en schakel de Wifi Hotspot in.

Verbinding maken met jouw mobiele Hotspot :

Nu je mobiele Hotspot (of Tethering) op jouw smartphone is  ingeschakeld, hoef je alleen nog het apparaat waarmee je wilt internetten, in te loggen op het Wifi-signaal van jouw telefoon. Ongeacht welke van de bovenstaande besturingssystemen je ook gebruikt, verbinding maken werkt op dezelfde manier. 

Open de wifi-instellingen van het apparaat dat je wilt koppelen aan de mobiele Hotspot.

Scan naar alle Wifi-signalen in jouw omgeving en selecteer het signaal van je smartphone.

Voer het wachtwoord (dat vind je op de pagina waar de Hotspot is aangezet) in van jouw mobiele Hotspot en jouw apparaat (laptop, tablet) heeft verbinding.

Waarschuwing

Tenslotte nog een kleine waarschuwing. Houd er rekening mee dat de smartphone jouw data-abonnement verbruikt!

Het verbruik van de MB’s is met mobiele Hotspot niet anders dan het verbruik op de telefoon.

Tv kijken en YouTube filmpjes verbruiken heel veel MB’s.

Bij gewoon internetten (zonder filmpjes) en mailen is het verbruik een stuk minder.

Houd het verbruik in de gaten om vervelende verrassingen te voorkomen.

Sneltoetsen voor tekst documenten

Met de sneltoetsen in  kun je door een document navigeren, opmaak toepassen en bewerkingen uitvoeren.

Opmerking: Sommige sneltoetsen werken mogelijk niet voor alle talen of toetsenborden.

In principe wel voor Computers, iPhone, iPad en tekstverwerkingsprogramma’s.

Veelgebruikte acties

Kopiëren

Ctrl + c

Knippen

Ctrl + x

Plakken

Ctrl + v

Ongedaan maken

Ctrl + z

Opnieuw

Ctrl + Shift + z

Pagina-einde invoegen

Ctrl + Enter

Help-menu (alleen Android N)

Ctrl + /

Zonder opmaak plakken

Ctrl + Shift + v

Link invoegen of bewerken

Ctrl + k

Link openen

Alt + Enter

Openen

Ctrl + o

Zoeken

Ctrl + f

Zoeken en vervangen

Ctrl + h

Laatste actie herhalen

Ctrl + y

Vet

Ctrl + b

Cursief

Ctrl + i

Onderstrepen

Ctrl + u

Doorhalen

Alt + Shift + 5

Miep en afspraak

Ik loop bij een specialist in het ziekenhuis. Ik ben ouder dan 40 en dan heb je af en toe wel eens wat. Nou wil die vent mij op afstand spreken. Hij wil beeldbellen. Ik zeg maar zo, ook tegen Harry me vriend, dat ik persoonlijk contact met de dokter beter vind dan telefoneren of beeldbellen, zeker met mijn nieuwe smartphone. Ik worstel met de digitale wereld. Je moet het allemaal maar doen. Het wordt je gewoon opgedrongen door overheid en bedrijven. Ze zeggen op de inloop bij de ASCC dat ik meer gebruik moet maken van de digitale mogelijkheden die er zijn in de wereld. Makkelijk gezegd!

Nou, moet ik volgende week naar die specialist in het ziekenhuis, beeldbellen dus. “Nee,” zeg ik, ik ga dat niet doen. Al die computerdingen, dat is niets voor mij, veel te ingewikkeld. Ik heb wel wat anders te doen. Bovendien vind ik zelf persoonlijk contact veel beter. Ik ga liever gewoon naar het ziekenhuis om de arts zelf persoonlijk te spreken.

Harry zei nog tegen mij: “Miep, het kan volgende week wel heel slecht weer zijn, met veel regen en wind, koud misschien ook”. Ik zei: “dat het vast wel zal meevallen”. De beeldbelafspraak wordt door het ziekenhuis doorgedrukt. Moet ik mij dus verdiepen in de digitale wereld, vooral de werking van mijn smartphone.

Op de dag van het geplande bezoek aan de specialist is het inderdaad koud, regent en waait het hard. Bovendien is de afspraak om half negen. Ik ben dus de avond daarvoor vroeger gaan slapen en op de ochtend van de afspraak eerder opgestaan. Ik ging mij lekker  douchen, kleedde mij op mijn gemak aan en hoefde niet de deur uit. Ik hoefde niet het koude en winderige weer in, niet wachten op de bus, die ongetwijfeld bomvol zou zitten, waardoor ik zou moeten blijven staan. Ik hoefde niet van de bus naar het ziekenhuis te lopen en ik hoefde in het ziekenhuis niet in de wachtkamer te wachten. Ik zat gewoon thuis te wachten op de beeldbelafspraak en las de krant en had een kopje koffie erbij. Heel relaxed eigenlijk. Toen brak het spannende moment aan, het beeldbelgesprek. Het gesprek met de specialist liep goed, zoals altijd. Hoe voelt u zich? Heeft u klachten? Neemt u uw medicijnen in? Na tien minuten was het gesprek klaar. Ik was gewoon nog  thuis. Ik hoefde niet te wachten op de bus enzovoort. Nou, ik ben toch wel tevreden met dat beeldbellen. Het viel mij erg mee en ik vond dat ik ook via dit beeldbellen persoonlijk contact had met de specialist. Eigenlijk supermakkelijk.

Fietsroute app

Fietsersbond routeplanner

De routeplanner helpt je ook bij het plannen van een fietsroute die voldoet aan jouw wensen. Er zijn ook vooraf geplande routes met gesproken navigatie en een overzichtelijke kaart en ook alle fietsknooppunten staan er op. Je kunt hem het hele jaar door gebruiken, bij jouw favoriete fietsweer. 

Fietsersbond routeplanner-app
Je kunt in de app zelf kiezen voor allerlei mooie routes met bijbehorend fietstempo. Je kunt die snelheid in de app zelf instellen. Dan wordt de tijdsduur van de route aan de hand van die snelheid berekend. Wel zo handig.

Onder “Instellingen” kun je ook kiezen voor een routetype, zoals Makkelijk doorfietsen, Knooppunten, Recreatieve route, Natuurroute, Racefiets, Kortste route en Autoluwe route. Keuze genoeg dus. En….je kunt nog andere voorkeuren instellen zoals Vermijd doorsteekjes, Vermijd onverhard, Vermijd veerponten, Vermijd niet altijd toegankelijk en Vermijd smalle paden. 

In de app staan ook fietspaden die niet in Google maps staan. Behalve de kant-en-klare routes kun je in de app ook zelf routes maken..

Als je zelf een route gaat plannen, kun je ervoor kiezen de onverharde wegen niet op te nemen in de route.

Je kunt kiezen voor bestaande routes, zoals de Toproutes, de LF-icoonroutes, de Waterlinieroutes en de Doortrap routes. Tik voor zo’n route gewoon op de zwarte knop die je ziet in de app. En de app heeft de routes ook gesproken, dat is extra gemakkelijk

Knooppunten

Deze optie gebruikt de fietsknooppunten. Die zijn aangegeven met wegwijzers en herkenbaar aan de rechthoekige groen-witte bordjes. Volg eenvoudig de nummers.

Recreatieve route
Recreatieve routes gaan zoveel mogelijk over aantrekkelijke fietspaden en wegen. Die routes zijn vaak autoluw.

Natuurroute
De natuurroute blijft zoveel mogelijk buiten de bebouwde kom en gaat zoveel mogelijk door de natuur. Veel groen en weinig auto’s.

Racefiets
De racefietsroute gaat zoveel mogelijk over wegen voorzien van een goed wegdek, bij voorkeur asfalt. Je fietst zo min mogelijk over smalle schelpenpaadjes, en niet over onverharde wegen.

Kortste route
Hierbij leg je zo min mogelijk kilometers af. Handig voor wie op vakantie naar de dichtstbijzijnde supermarkt wil fietsen.

Autoluw
De autoluwe route maakt zoveel mogelijk gebruik van vrijliggende fietspaden en van wegen die rustig zijn. Ook gaat de route over wegen en fietspaden die niet vlak langs drukke wegen liggen.

Strooiroute
De strooiroute geeft een optimale fietsroute over wegen en fietspaden die volgens de wegbeheerder gestrooid of geveegd worden bij sneeuw en/of gladheid. Maar zou je wel op de fiets stappen als het glad is en/of vriest?

Extra routeopties
Geef in de app aan welke zaken je onderweg wilt vermijden. Zoals onverharde wegen, veerponten of smalle fietspaden.

App downloaden en installeren

De app is er voor Android en voor de iPhone. Je kunt hem downloaden en Installeren via de Play Store of App Store:

Wat is streaming?

Streaming betekent het verzenden en ontvangen van datapakketjes in een continue stroom over een netwerk. Hierdoor kan het afspelen van inhoud beginnen terwijl de rest van de gegevens nog onderweg is. Online streaming wordt vaak gebruikt voor audio, video en games.

Tijdens het streamen download je geen bestand naar je computer of telefoon. In plaats daarvan worden video- en audiogegevens in een doorlopende stroom van een server naar je apparaat gestuurd.

Hierdoor begin je onmiddellijk met kijken of luisteren, zonder dat je hoeft te wachten tot het hele bestand is gedownload. Je bespaart daarmee opslagruimte en downloadtijd.

Daarvoor heb je wel een constante internetverbinding nodig om te kunnen blijven streamen. Als de verbinding wegvalt, zal de stream stoppen.

Hoe werkt streaming?

Wanneer je een video streamt, dan download je niet eerst de hele video, maar telkens kleine stukjes van het videobestand van een server. Vervolgens worden deze stukjes video door je computer of telefoon op je scherm getoond.

Het proces van het downloaden van deze stukjes staat bekend als bufferen, en het kan een paar seconden duren om te voltooien, afhankelijk van de snelheid van je internet.

Zodra het bufferen is voltooid, begint de video vloeiend te spelen. Gewoonlijk worden video’s in lagere resoluties gestreamd om de buffertijd te verkorten.

Sommige streamingdiensten bieden een hoge kwaliteit. De kwaliteit wordt vaak automatisch aangepast. Dan is het belangrijk dat je internetverbinding deze taak aankan.

Wat heb je nodig voor audio en video streamen?

Voor videostreaming is meer bandbreedte nodig dan voor audiostreaming, omdat hierbij audio- én visuele gegevens worden verzonden. Voorbeelden van streamingdiensten zijn Netflix en Youtube. Bij deze diensten stream je films en series via een speciale app.

Bij audiostreaming daarentegen worden alleen audiogegevens doorgegeven. Hierdoor is minder bandbreedte nodig en is de buffertijd korter. Voorbeelden van streamingdiensten voor audio zijn Spotify en Podcasts.

Welke internetsnelheid heb je nodig voor streaming?

Om te beginnen is een snelle en betrouwbare breedbandverbinding nodig als je video wilt streamen.

De minimale aanbevolen internetsnelheid die je nodig hebt voor streaming:

3 Mbps: Voor normale kwaliteit video en audio

5 Mbps: Aanbevolen voor HD-kwaliteit

25 Mbps: Als je 4K-content wilt streamen

Ga je daarnaast de internetverbinding gebruiken voor andere activiteiten, zoals online gamen, dan moet je ook rekening houden met extra bandbreedte.

Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en een hogere snelheid te kiezen dan wat minimaal nodig is. Hapering (ook wel bufferen) zijn uiteraard nooit prettig.

Check hier je internetsnelheid met onze speedtest.

112NL-app

Je belt of chat dan met een hulpverlener. De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in jouw taal. De app is daarom ook handig voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden.

Contact met de meldkamer
De 112NL app helpt je om in noodsituaties contact te maken met de 112 meldkamer. Bijvoorbeeld bij een ongeluk of brand. Dit geldt vooral voor mensen die:

  • slechthorend of doof zijn
  • moeite hebben met praten of
  • moeite hebben met de Nederlandse of Engelse taal.

De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in jouw taal. Dit is niet mogelijk als je met 112 belt. Medewerkers van de meldkamer starten zelf een chatgesprek als zij merken dat praten lastig voor je is. Je kunt dit zelf al aangeven bij het instellen van de app. Je kunt zelf geen chat starten. Iedereen kan de 112NL app gebruiken.

Meer informatie over de 112NL app
Na het downloaden van de 112NL app kun je aangeven wat jouw persoonlijke kenmerken zijn, zoals welke taal je spreekt of slechthorend bent. Deze informatie en jouw locatie worden bij een melding direct meegestuurd naar de meldkamer. Zo weet de medewerker van de meldkamer dit meteen en kan dan beter en sneller helpen.
Je kan de app 112NL downloaden uit de Play Store (voor Android) of de App Store (iPhone/iPad). Als de app is gedownload tik je op de knop “openen”.

Amstelland Senioren ComputerClub.
p/a Wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3
1187 LS  Amstelveen

ASCC telefoon : 06 38762853
u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.

Voor informatie mail : info@ascc.nl

Kijk ook op onze Facebook pagina
https://www.facebook.com/ascc.westend

De ASCC is ook actief op twitter
https://twitter.com/AsccAmstelveen