
Beste ASCC leden,
In oktober start het ASCC-cursusprogramma met actuele en interessante cursussen, waarvan een aantal ook op individuele basis kan worden gevolgd, met alle aandacht voor de cursist. Je kunt het hele cursusprogramma zien op deze website.
Helaas kon op de clubmiddag van september de pub-quiz niet doorgaan. Er wordt gewerkt om de pub-quiz later te presenteren. Het kost veel voorbereiding en tijd de juiste vragen en antwoorden te vinden/maken. Weten jullie nog leuke vragen? In plaats van de PUB-quiz werd op de clubmiddag van september een tafeltjesmiddag georganiseerd. Dit was een groot succes. Leden konden aan de verschillende tafels informatie verzamelen over hun smartphone en tablet. Speciaal was het tafeltje dat handelde over AI (Artificial Intelligence). Zie verder in deze nieuwsbrief.
Verder in de nieuwsbrief van deze maand worden onder andere de Burgernet app en de Fietsknoop app beschreven. Wij wensen je veel plezier en als je een idee hebt voor de nieuwsbrief of de clubmiddag, laat het ons dan weten.
met vriendelijke ASCC-groet,
De redactie.
Nieuwsbrief oktober 2023

De onderwerpen van deze maand:
VPN Deel 1
De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network of Virtueel Privé Netwerk. Een VPN creëert een beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en het internet, waardoor je gegevens veilig verstuurd kunnen worden zonder in verkeerde handen te vallen. Het is duidelijk een volgende stap in beveiliging. Maar goed je weet toch hoe het bij je in de buurt gaat. Eerst heb je een slot op de deur dan komen er twee. Dievenstrips en beugels voor het bovenluik. Want de gedachten gang is maak de inbraak zo moeilijk dat ze de buren kiezen. In feite moet de beveiliging in verhouding staan tot wat je te beveiligen hebt.

Powerbank
Een powerbank wordt ook wel een externe batterij genoemd. Het is een mobiele oplader waar je allerlei elektrische apparaten mee oplaadt zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Voorbeelden van deze elektrische apparaten zijn smartphones, tablets, en andere USB-oplaadbare toestellen. Dit is ook handig bij een slechte batterij.

Burgernet
Tot voor kort ontving je van de overheid, indien je je had opgegeven, een telefonische melding (SMS) over burger gerelateerde zaken, waaronder vermiste personen, inbraken, beroving, aanrijdingen, Amber Alert. De overheid stuurt geen SMS-berichten meer maar is overgestapt naar de Burgernetapp.
Fietsknoop
Fietsersbond routeplanner De Fietsersbond heeft een handige routeplanner die kan worden gedownload op de smartphone. Met die routeplanner heb je veel mogelijkheden om je eigen fietsroutes uit te stippelen. Je kunt kiezen tussen rustige en groene routes of levendige en stadse, recreatieve routes of juist de allersnelste. Je kunt ook een route kiezen zonder veerponten.

Chat-GPT
Op onze clubmiddag van 20 september jl. waren er enthousiaste leden die graag meer wilde weten over ChatGPT, de krachtige conversatie-AI. Voor leden die niet in de gelegenheid waren om op de clubmiddag aanwezig te zijn,of nog niet bekend maar wel geïnteresseerd zijn met ChatGPT, hebben we een eenvoudig stappenplan samengesteld om je op weg te helpen met het gebruik van de "gratis versie."

Miep
Nou dat was ook weer wat. Ik wilde Harry, nog steeds me vriend, verrassen met een weekendje weg in een hotel. Ik probeerde dat de boeken via internet. Nou dan geven ze aan dat je alleen kunt betalen met Wallet.
VPN
De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network of Virtueel Privé Netwerk. Een VPN creëert een beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en het internet, waardoor je gegevens veilig verstuurd kunnen worden zonder in verkeerde handen te vallen. Het is duidelijk een volgende stap in beveiliging. Maar goed je weet toch hoe het bij je in de buurt gaat. Eerst heb je een slot op de deur dan komen er twee. Dievenstrips en beugels voor het bovenluik. Want de gedachten gang is maak de inbraak zo moeilijk dat ze de buren kiezen. In feite moet de beveiliging in verhouding staan tot wat je te beveiligen hebt.
Stuur je wel eens een mail naar de familie hoe het gaat of werk je aan de nucleaire plannen van de overheid? Wil je voorkomen dat ze zien welke partij programma’s je leest. Kort en goed maak je eigen afwegingen en bepaal hoeveel geld en energie je wilt steken in je beveiliging. De commercie wil 10 sloten verkopen maar 2 kunnen voldoende zijn in jouw geval.
Er zijn nooit simpele antwoorden op complexe problemen.
In de media hoor je vaker over VPN’s. Steeds meer Nederlanders gebruiken een VPN. Maar wat is dat eigenlijk? Wat heb je eraan en hoe werkt dat precies? Heb jij een VPN nodig, en hoe schaf je er eentje aan? Een beknopte uitleg voor wie nog geen VPN heeft gebruikt, maar wel geïnteresseerd is.

Wat is een VPN en hoe werkt het?
Een VPN is een Virtual Private Network: een virtueel privé netwerk. Het is een tunnel tussen twee apparaten: de server van wie je de website probeert op te vragen en het apparaat waarmee je internet: je computer, laptop, smartphone of tablet. Er komt een versleutelde verbinding tot stand, die ervoor zorgt dat je anoniem en veilig kunt internetten.
Een zogenaamde tunnel creëert een rechtstreekse verbinding tussen de website en het apparaat. Dit werkt middels een zogenaamde VPN-server. Deze server staat vaak in een ander land dan waar jij bent. Wanneer je inlogt op een VPN, zal deze server zijn IP-adres uitlenen. IP-adressen worden mede gebruikt om locaties van gebruikers te kunnen bepalen. Met een uitgeleend IP-adres lijkt het dus net alsof je ergens anders bent.
Een VPN-tunnel versleutelt de verbinding. De data wordt code. Daardoor kunnen hackers, overheden en internetproviders de informatie niet zien en geen controle krijgen over de verbinding. De VPN-verbinding is echt gesloten. Zelfs als de data wordt onderschept, is deze niet leesbaar.
Hierboven staat het verkoopverhaal. De geheime diensten hebben niet alle decoderingssleutels, alleen die van officiële VPN aanbieders. Er zijn ook minder officiële aanbieders. Voor dat VPN verkeer moet de overheid de sleutel kraken.


Powerbank
is een apparaat dat bestaat uit een oplaadbare batterij en wat regelelectronica, waarmee een ander apparaat gevoed of geladen kan worden. Powerbanks worden vooral gebruikt om smartphones te laden op plaatsen waar geen netspanning of andere vorm van voeding beschikbaar is.
Hoeveel capaciteit moet een powerbank hebben?
Het belangrijkste verschil tussen verschillende powerbanks zit hem in de capaciteit. Meestal wordt de capaciteit van een powerbank in milliampère-uur (mAh) uitgedrukt. Als je weet hoe groot de accu van je telefoon is (die over het algemeen ook in mAh wordt uitgedrukt), dan kun je uitrekenen hoe vaak je je telefoon eraan kunt opladen.
Snelladers
Veel telefoons hebben tegenwoordig ondersteuning voor een bepaalde vorm van snelladen, zoals Quick Charge of USB Power Delivery (PD). Moderne smartphones met Qualcomm Snapdragon-chips ondersteunen Quick Charge en kunnen sneller opladen als de powerbank die ondersteuning ook heeft.
Wat is het verschil tussen de aansluitingen op een powerbank?
De meeste powerbanks hebben twee aansluitingen: eentje waarmee je je powerbank kunt opladen en eentje (of meer) waaruit hij stroom kan leveren. Dit zijn eigenlijk altijd varianten van USB-poorten. De oplaadpoort is meestal USB-C of Micro-B, net zoals in Android-smartphones gebruikelijk is. De aansluiting waar de stroom uit komt is meestal een gewone USB-A-poort. Sommige powerbanks kunnen ook stroom leveren uit een USB-C-poort.
Van links naar rechts: USB-A, USB-C, USB Micro-B en Apple.
Het vermogen.
Hoe meer vermogen de powerbank heeft, hoe groter hij is en hoe minder makkelijk mee te nemen.
Zo snel mogelijk je Smartphone opladen
Hoewel veel Android-telefoons ondersteuning hebben voor allerlei vormen van snelladen, is het lastig om meer dan 12 watt in een iPhone te pompen. Als je een iPhone 8 of nieuwer hebt, kán het wel. De adapter of Powerbank moet daarvoor USB PD ondersteunen én die stroom over een USB-C-poort leveren. De opladers van de nieuwste MacBook Pro-laptops doen dat bijvoorbeeld. Je moet ook een kabeltje hebben dat aan de ene kant USB-C heeft en aan de andere kant Apple Lightning.
Wil je je iPhone dus zo snel mogelijk opladen met een powerbank, moet je er dus op letten dat die zijn stroom kan leveren via USB-C en ondersteuning heeft voor USB PD. Modellen die dit kunnen bestaan wel, maar zijn erg zeldzaam. Je zult dus goed moeten zoeken. Let op:
veel powerbanks kun je wel met USB-C opladen, maar kunnen via die aansluiting geen stroom leveren.
Voor Android telefoons (Samsung en andere) zijn alle aansluitingen USB. De nieuwe toestellen zijn USB-C. de oudere USB-micro-B. Bij de oudere toestellen werd een oplader bijgeleverd van 1 of 1,5 Amp. Dit is 5 of 7,5 watt. De nieuwe toestellen kunnen snelladen tot wel 4Amp (=20watt). Dit betekent dat je telefoon in +/-30 tot 45 min. van 0 tot 100% opgeladen is, indien de oplader in het stopcontact ook 20 Watt levert.
Draadloos opladen
Een andere optie is dat luxe toestellen ook draadloos kunnen laden. Er zit dan een koperdraad spoel in de telefoon en je hebt dan een draadloze unit + oplader nodig. Voordeel is dat je dan niet elke keer de USB-kabel hoeft aan te sluiten aan je telefoon maar je kan de telefoon op de draadloze unit leggen en dan laadt hij ook op.
Als je veel in de auto zit of op vakantie gaat, zijn er eenvoudige draadloze units te koop die in de auto of caravan te gebruiken zijn. Let bij de oplader die in de sigaretten aansteker geplaatst moet worden op het afgegeven vermogen.
Oude telefoons 1 tot 1,5 A(mp) nieuwe tot 4A(mp)
Nieuwe telefoon met oplader 1A(mp) kan wel maar laad langzaam op.
Oude telefoons met oplader 4A(mp) kan ook maar laad niet sneller op dan normaal.
Alle USB-aansluitingen zijn standaard 5V (Volt)
Zonnepaneel en draadloos laden
Sommige powerbanks hebben extra functies, zoals de mogelijkheid om je telefoon draadloos op te laden of om zelf met een zonnepaneeltje opgeladen te worden. Beide functies zijn leuk, maar maken de powerbank ook duurder en hebben hun nadelen.
Een zonnepaneeltje vangt in de praktijk vaak zo weinig stroom op, dat het dagen duurt om hem helemaal bij te laden. Prima als je hem maar af en toe gebruikt, maar niet ideaal als je er dagelijks afhankelijk van bent, zoals op vakantie. Draadloze opladers werken alleen als je telefoon goed recht op de powerbank ligt en zijn ongeveer 30 procent minder efficiënt dan een kabeltje. Als je alle capaciteit uit je powerbank wilt gebruiken, gooi je met draadloos laden dus bijna een derde van je capaciteit weg,
Burgernet.nl
Via deze Burgernetapp ontvang je een actiebericht wanneer zoiets gebeurt in jouw omgeving. Daarin krijg je het verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan bel je rechtstreeks met de meldkamer. Dat doe je via het gratis Burgernetnummer 0800-0011 of in de app via de “Bel met de politie” knop. Ook kun je direct een bericht sturen naar het betreffende regionale Twitteraccount van Burgernet waar de actie is uitgezet.
In de meeste gemeenten maakt Burgernet ook gebruik van e-mail om je te informeren over een verdachte of onveilige situatie. Of om te vragen of je iets gezien hebt in jouw buurt.
Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen.
De burgernet app is makkelijk te downloaden als je naar burgernet.nl gaat en de 4 eenvoudige stappen volgt die in beeld komen bij installatie van de app. Je bent dan verzekerd van de meldingen in jouw buurt op je smartphone.


Fietsknooppunten
In de nieuwsbrief van september jl hebben wij de Fietsroute-app van de Fietsersbond beschreven. Een handige app die het fietsplezier vergroot. Er is nog een app, nl. de Fietsknoop app. De redactie heeft die app gebruikt en beschrijft nu de ervaring.
Alle nodige handelingen die zijn beschreven in de app zijn gedaan. Gedownload uit Google Playstore. Knooppunten aangetikt. Je kunt dan steeds zien hoeveel kilometer je nog moet fietsen. Als je de route bepaald hebt, tik op het driehoekje boven de kaart, vervolgens op Route starten, dan op GPS Starten klikken en je hoort: De route is gestart. Als je gaat fietsen zie je een zwarte pijl (vorm van een driehoek) over de weg die je volgt op de kaart bewegen in jouw rijrichting. Als je door een bocht rijdt dan draait de kaart zodanig dat de pijl goed zichtbaar blijft en je op een vast punt op je smartphone kunt zien waar je fietst en of je nog op de goede weg zit. Mocht je een bordje missen, dan zie je dat de pijl langzaam een andere richting volgt. Na 100 m spreekt de app tegen je en vraagt: “Zit je nog op de goede weg?” Als je dat hoort zit je meestal niet meer op de goede weg en dat zie je dan ook op de kaart. Het is dan keren geblazen. Zodra je weer op de goede route zit zegt de stem: “U bent er weer”. Zo kom je van knooppunt naar knooppunt van A naar B als je een route rijdt met een ander eindpunt dan het beginpunt. Rijd je een ronde route, dan is een blauwgroen cirkeltje om het knooppunt getrokken. Het fietst heel relaxed en je kan genieten van de omgeving. Hieronder staan de instructies die zijn overgenomen uit de Fietsknoop app.
Fietsknoop
Plan op de kaart je eigen routes. Klik het eerste knooppunt aan om het startpunt van je route te bepalen. Om elders op de kaart te beginnen voer je een plaatsnaam of postcode in het zoekveld boven de kaart. Fietsknoop toont direct de kaart van deze plek.
Knooppunten klikken
Klik knooppunten aan om een route te plannen. Klik op andere icoontjes voor meer informatie.
Met Fietsknoop[+]Plus kun je je eigen gemaakte Pluspunt op de kaart plaatsen om, ook buiten het knooppuntennetwerk om, een route te maken. Zie ook de video en de handleiding op de Fietsknoop-website.
Start GPS
Een opgeslagen route, van jezelf of een andere Fietsknoopgebruiker, kun je gebruiken met de START GPS aangezet. Je eigen positie wordt op de kaart én bij de route zichtbaar via GPS. Let op: dit verbruikt extra energie en gaat ten koste van je accuduur. Spraakondersteuning tijdens de de route is mogelijk, in te stellen bij ‘instellingen’. Het eerstkomende knooppunt en het volgende knooppunt worden aangekondigd. Verder volg je de bordjes langs de weg.
Start en opnemen
Met Fietsknooppunt [+]Plus kun je je route opnemen. Deze vind je terug bij ‘Trips’.
Mijn positie
De locatieknop toont je huidige positie. Zo zie je altijd waar je bent.
Mijn ingestelde locatie
Geef op het instellingenscherm van deze app je vaste (start) locatie aan. Bij het openen van de planner wordt deze locatie getoond.
Verberg details
Toon de routekaart zonder het routenetwerk en de knooppunten.
Route opslaan
Een route opslaan is eenvoudig. Geef de route een naam en sla de gegevens op. De opgeslagen route wordt weergegeven in de lijst Routes. Met een Fietsknoop-account is het mogelijk je route openbaar te maken. Deze komt in het routebestand van Fietsknoop te staan, dat voor iedereen toegankelijk is.
Nieuwe route starten
Toont de kaart nog de zojuist opgeslagen route? Klik dan op het prullenbak symbool. De kaart is nu weer helemaal schoon en klaar voor gebruik.
Aan mijn lijst toevoegen
Bekijk gerust de route van een andere Fietsknoop gebruiker. Vind je deze leuk? Voeg de route eenvoudig toe aan je eigen lijst Routes door op het + symbool te klikken.
Knooppuntenlijst tonen
In een handige lijst de knooppunten met hun onderlinge afstand getoond. Deze lijst kun je omkeren als je de route andersom wilt gaan.

- Chat-GPT
Stappenplan voor het gebruik van de “gratis versie” ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer)
- Stap 1: Toegang tot ChatGPT
Om ChatGPT te gebruiken, heeft u toegang tot internet nodig via een computer, tablet of smartphone. Volg deze stappen:
- Open uw favoriete webbrowser, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, Brave of Safari.
- Typ chatgpt.com in de adresbalk en druk op “Enter.”
U wordt doorverwezen naar de ChatGPT-website.
Kies voor “sign up” als u nog geen lid bent en log anders in.
- Op de website vindt u een chatvenster waar u met ChatGPT kunt praten.
Klik in het chatvenster om te beginnen met typen.
- Stap 2: Start een gesprek. Nu u toegang heeft tot ChatGPT, kunt u beginnen met een gesprek. Typ gewoon uw vraag of opmerking in het chatvenster, en ChatGPT zal proberen u te helpen. U kunt bijvoorbeeld vragen stellen over het weer, recepten, nieuws, of gewoon een gezellig praatje maken.
- Stap 3: Communicatie met ChatGPT. Hier zijn enkele handige tips voor een soepele communicatie met ChatGPT.
3.1. Typ duidelijk: Probeer uw vragen en opmerkingen zo duidelijk mogelijk te typen. Gebruik eenvoudige zinnen voor het beste begrip.
3.2. Geduld: ChatGPT kan even nodig hebben om te reageren, dus wees geduldig terwijl het verwerkt wat u typt.
3.3. Stel vervolgvragen: Als u meer informatie nodig heeft of een vervolgvraag heeft, typ deze dan gewoon in het chatvenster.
- Stap 4: Ontdek ChatGPT. ChatGPT is veilig, veelzijdig en kan u helpen met diverse taken:
4.1. Informatie: Stel vragen over een breed scala aan onderwerpen, zoals gezondheid, reizen, technologie en meer.
4.2. Entertainment: Vraag ChatGPT om grappen, raadsels, verhalen of zelfs een gedicht voor u te delen.
4.3. Conversatie: Heeft u behoefte aan een vriendelijk gesprek? ChatGPT staat klaar om te kletsen en uw vragen te beantwoorden.
Dat is het! U bent nu klaar om ChatGPT te gebruiken en te profiteren van de vele voordelen ervan. Onthoud dat ChatGPT een AI-systeem is en misschien niet altijd perfect is, maar het zal zijn best doen om u te helpen.
Probeer gerust een voorbeeldgesprek, bijvoorbeeld: “schrijf recept voor Franse appeltaart.” Na de output kunt u bijvoorbeeld weer invoeren: “Maar nu zonder appels.”
Veel plezier en succes met het verkennen van ChatGPT !

Bij downloaden kan het logo ook zwart wit zijn. Beide oké.
Miep installeert Wallet
Nou, dat was ook weer wat. Ik wilde Harry, nog steeds me vriend, verrassen met een weekendje weg in een hotel. Ik probeerde dat te boeken via internet. Nou dan geven ze aan dat je alleen kunt betalen met wallet. Ik wist niet wat wallet was. Dat blijkt een app te zijn van Google. En die app heb ik niet op mijn telefoon en ook niet op mijn tablet. Ik had eerst wel zo’n app van de bank op mijn telefoon, maar die bank had dat afgeschaft en mij verwezen naar Google pay. Nou daar begin ik natuurlijk niet aan. Google weet al zoveel over mij en ik vertrouw het helemaal niet. Maar ja ik wilde toch dat hotel boeken en zonder wallet kon dat niet. Dat gold trouwens voor meerdere hotels. Toen heb ik er toch maar voor gekozen om via Google Play de app Wallet te downloaden. Dat kan meteen via internet. Ik ermee aan de slag. Er werd aangegeven dat ik mijn betaalpasje van de bank tegen de achterkant van mijn smartphone moest houden. Nou dat heb ik toen gedaan en de kaart werd gelezen, maar door de bank niet geaccepteerd. Hoe kon dat nou weer? Alles is altijd zo ingewikkeld op internet. Het bericht waarin stond dat mijn pas niet werd geaccepteerd gaf ook aan dat ik contact op moest nemen met mijn bank. Nou ja, dat heb ik toen gedaan. Ik dus de bank gebeld. De aardige vrouw die mij heel vriendelijk te woord stond zei dat ik het via de app van de bank kon proberen. Wat een gedoe allemaal. Hoe dan ook dat werkte wel. Als je je pas tegen de achterkant van je smartphone houdt zie je al je gegevens zoals je naam en adres en dergelijke op je scherm te staan. Mijn betaalpas is nu opgenomen in de Wallet. En ik kan er nog mee betalen ook. Ik heb dat direct geprobeerd bij de bakker toen ik brood kocht. Trouwens je kunt er ook je klantenkaarten in opnemen, zodat je die altijd overal bij je hebt zonder dat je die in een dikke portemonnee bij je hebt. Ik ben eigenlijk wel blij met deze app
Miep


Amstelland Senioren ComputerClub.
p/a Wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3
1187 LS Amstelveen
ASCC telefoon : 06 38762853
u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.
Voor informatie mail : info@ascc.nl
Kijk ook op onze Facebook pagina
https://www.facebook.com/ascc.westend
De ASCC is ook actief op twitter
https://twitter.com/AsccAmstelveen