Beste ASCC leden,

Op de clubmiddag van oktober werden de 112NL app en de fietsknooppunten app besproken. Beide onderwerpen waren opgenomen in onze nieuwsbrief van oktober. De presentaties zijn terug te vinden op onze website onder clubmiddag oktober..

In deze nieuwsbrief is onder andere een interessant artikel opgenomen over het nieuwe gehoorapparaat. Hiervoor is gekozen omdat één van onze leden informeerde naar de aanwezigheid van een ringleiding op de clubmiddag. Tot ons genoegen hebben we kunnen laten weten dat er inderdaad een ringleiding aanwezig is.

In oktober hadden de Rabobank en het dagelijks bestuur van de ASCC een ontmoeting in het wijkcentrum Westend, de vestigingsplaats van de ASCC. De Rabobank kwam de resultaten van de Rabo Clubsupportactie bekend maken en overhandigde de bijbehorende cheque ter waarde van € 488,71 die door de bestuursleden in dank werd aangenomen. 

Het bestuur dankt alle leden die op de ASCC hebben gestemd. Mooie actie van de Rabobank, die onze club de mogelijkheid biedt om extra digitale activiteiten te ondernemen. 

De redactie

Nieuwsbrief november 2023

De onderwerpen van deze maand:

VPN

Hoe helpen VPN’s data te beveiligen? Een VPN werkt door het opzetten van versleutelde (“encrypted”) verbindingen tussen apparaten. Alle apparaten die verbinden met een VPN hebben een encryptiesleutel, en deze sleutels worden gebruikt voor het coderen en decoderen van alle informatie die tussen hen wordt verzonden.

AI-Artificiële Intelligentie

Wat is AI? AI staat voor kunstmatige intelligentie. Het verwijst naar de ontwikkeling van computersystemen die in staat zijn om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, redeneren, beslissingen nemen, spraakherkenning en beeldherkenning. AI-systemen worden getraind met behulp van enorme hoeveelheden gegevens, energie en niet te vergeten menselijke inspanning.

Gaat je windows-laptop uit als je deze dichtklapt?

Dat kan maar hij kan ook aanblijven. Een laptop is ooit ontwikkeld voor buitendienst medewerkers en vertegenwoordigers om onderweg ook digitaal werkzaamheden te kunnen doen. Orders ingeven, mail lezen, rapporten maken ed.Tot voor kort ontving je van de overheid, indien je je had opgegeven,

Het nieuwe gehoorapparaat

Ouder worden, maakt dat veel dingen minder worden, ook ons gehoor kan achteruit gaan. Opeens merk je dat je strategische posities inneemt om alles te kunnen horen. Uiteindelijk kies je voor een gehoorapparaat. De ontwikkeling gaat snel en de apparaten kunnen meer en zijn steeds kleiner. De koppeling met het mobieltje geeft extra mogelijkheden.

USB kabels

USB aansluitingen De afkorting USB staat voor Universal Serial Bus. Door de jaren heen zijn er verschillende soorten USB aansluitingen ontstaan. USB aansluitingen worden aangeduid met het type poort (bijvoorbeeld A of micro) en met de snelheid (bijvoorbeeld 3.0). Er zijn verschillende soorten USB-aansluitingen.

Miep doet boodschappen

Nou, als huisvrouw word je ook de digitale wereld in getrokken. Er is geen ontkomen aan. Ik doe mijn boodschappen altijd bij de Albert Heijn. Je kunt er jouw boodschappen scannen en ook gebruik maken van een app op je smartphone, de AH-app. Me vriend Harry tipte mij.

VPN

Daardoor zijn die berichten niet door buitenstaanders te zien.
Daarmee is het mogelijk om veilig te internetten over publiek toegankelijke WiFi netwerken. Stel je voor dat Jan online aan het shoppen is vanaf zijn hotelkamer. Als een crimineel nu in het geheim in het netwerk van het hotel heeft geïnfiltreerd en alle data bijhoudt die over het netwerk gaat (een beetje als het aftappen van een telefoonlijn), dan is Jan’s data nog steeds veilig door de VPN. Alles wat de crimineel kan zien is de versleutelde versie van deze data.
Een VPN beschermt je op verschillende manieren:
Wanneer je verbonden bent met een VPN-server, wordt al je internetverkeer versleuteld. Dit betekent dat niemand kan zien wat je online doet. Dat is vooral veilig als je op een publiek WiFI netwerk aan het werk bent.
Encryptie voorkomt dat hackers gevoelige informatie kunnen zien die je op websites invoert, zoals je wachtwoorden. Daardoor ben je extra beschermd tegen spammers en hackers.
Je VPN verbergt je IP-adres. Websites en diensten gebruiken je IP adres om je locatie te bepalen. Wanneer je verbinding maakt met een VPN-server, zien de websites die je bezoekt alleen het IP-adres en de locatie van het VPN.

Zijn VPN’s legaal?
Jazeker, wel in ons deel van de wereld. Op plekken waar VPN’s verboden zijn, zijn meer dingen verboden en daar wil je meestal ook liever niet zijn.
Moet ik ook een VPN en welke dan ?
Niet iedereen heeft voor dagelijks gebruik een VPN nodig. VPN’s vertragen je internetsnelheid en soms kan dat best merkbaar zijn. Als je thuis op internet zit, hoef je geen VPN te gebruiken. Bepaalde streaming diensten zoals Netflix zijn zelfs voortdurend bezig om VPN’s op te sporen en te zorgen dat hun dienst dan niet meer werkt.
Als je thuis werkt dan leveren bedrijven hun digitale middelen voor thuiswerken altijd met een bedrijfs-VPN.
Als je buitenshuis belangrijke zaken wil doen over internet, dan kan een eigen VPN wel veiliger zijn.
Let wel: Bepaalde apps zoals Internet Bankieren en DigiD gebruiken zelf al hun eigen VPN’s. Op dergelijke systemen moet je dan ook met Twee Factor Authenticatie (iets wat je weet zoals een pincode en iets wat je hebt zoals een smartphone) inloggen.

In veel gevallen wordt je digitale leven niet eenvoudiger als je een VPN dienst gebruikt, maar wil je er toch ééntje dan is NordVPN een hele goede betaalde VPNdienst, en Proton een goede gratis dienst.
Het verschil zit om vooral in het aantal VPN servers, de landen waarin ze hun diensten leveren, en de snelheid waarmee je naar en van hun servers gaat.

Heb je vragen of wil je hulp bij VPN gebruik, neem dan contact met ons op of kom langs op onze inloopspreekuren.

AI Artificiële Intelligentie

Wat zijn de belangrijkste toepassingen?

De volgende AI-toepassingen worden momenteel het meest gebruikt:

Machine leren.

Dit is de meest populaire vorm van AI en wordt gebruikt voor het trainen van modellen om patronen te herkennen en voorspellingen te doen op basis van grote hoeveelheden gegevens. Het wordt toegepast in verschillende domeinen, zoals beeldherkenning, spraakherkenning, natuurlijke taalverwerking, en aanbevelingssystemen.

Chatbots.

Dankzij AI kunnen chatbots mensachtige interacties simuleren en kunnen ze klanten helpen bij het beantwoorden van vragen, het oplossen van problemen en het bieden van ondersteuning. Deze worden veel gebruikt in de klantenservice en helpdesks.

Computer vision.

Deze AI-toepassing stelt computers in staat om visuele gegevens te begrijpen en te interpreteren, zoals het herkennen en classificeren van objecten, het volgen van bewegingen en het identificeren van gezichten. Het wordt veel gebruikt in beveiligingssystemen, autonome voertuigen en medische beeldvorming.

Spraakherkenning en -verwerking.

Dit stelt computers in staat om menselijke taal te begrijpen, te analyseren en erop te reageren. Wordt gebruikt in chatbots, vertaaltools, sentimentanalyse en tekstvoorspellingsprogramma’s, in spraakgestuurde assistenten zoals Siri en Google Assistant, evenals in callcenters en voice-over-IP-systemen.

Recommender systems

AI kan aanbevelingssystemen aandrijven die gebruikers gepersonaliseerde aanbevelingen kunnen doen op basis van hun voorkeuren en gedrag. Deze worden vaak gebruikt in e-commerceplatforms, streamingdiensten en sociale media.

Autonome voertuigen.

AI wordt gebruikt om voertuigen te laten opereren zonder menselijke tussenkomst. Dit omvat zelfrijdende auto’s, drones en geautomatiseerde voertuigen in magazijnen en fabrieken.
Het gebruik van AI-toepassingen evolueert voortdurend en wordt steeds breder toegepast in verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, finance, logistiek en entertainment.

 
 
 

Laptop dichtklappen?

Inmiddels worden laptops ook door heel veel particulieren gebruikt maar de functionaliteit is nog steeds gericht op zakelijk gebruik.
Om deze zakelijke gebruikers een handzaam apparaat te geven zit er aan het scharnier van de laptop een sensor die registreert of het scherm is dichtgeklapt of niet.

Als je de laptop dichtklapt is er een aantal mogelijkheden.
De laptop sluit alle programma’s en gaat uit. Hierdoor verbruikt de laptop geen stroom meer.
De laptop bevriest alle openstaande programma’s (hij kopieert de data van het werkgeheugen naar de harde schijf (of SSD) en sluit windows af.
De volgende keer dat je de laptop aanzet start hij sneller.
Ook nu verbruikt hij geen stroom
Het scherm van de laptop gaat uit maar windows blijft aan. Ook alle openstaande programma’s blijven actief.
Als je nu het scherm openklapt kun je meteen weer verder en het stroomverbruik blijft ook doorgaan.

Welke van deze 3 instellingen van toepassing is kan een windows specialist voor u onderzoeken.
Welke bij uw gebruik past is per persoon verschillend en heeft te maken met gemak contra energieverbruik. En dit energieverbruik is belangrijk als je onderweg bent aangezien de batterij maar een beperkte capaciteit heeft.

Wilt u dit zelf bekijken zoek dan in Google naar “windows energiemodus”
Ook zult u instellingen tegenkomen over hoe snel de laptop ”zwart” gaat of wat de laptop doet als je de powerknop indrukt.

Windows heeft veel meer instel mogelijkheden dan u denkt

Het nieuwe gehoorapparaat

Gehoorapparaat koppelen aan Bluetooth.

Ongeveer 90 procent van de 80-plussers heeft een gehoorprobleem aan beide oren. Dit komt over het algemeen door slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Gehoorproblemen bij ouderen kunnen ook ontstaan door lawaai, medicijngebruik, vaatproblemen of slechte eetgewoonten. 

Stel je eens voor: je favoriete muziek van Spotify streamen via je hoortoestel. Of het geluid van je computer op je hoortoestel binnen krijgen terwijl je een film kijkt. Het kan allemaal met de nieuwste generatie bluetooth-hoortoestellen waarmee je onmiddellijk verbinding maakt met jouw televisie, smartphone, smartwatch of andere bluetooth apparaat. In een handomdraai verandert jouw hoortoestel in een slimme accessoire.

Een gehoorapparaat koppelen met bluetooth: hoe werkt dat?

Hoortoestellen met bluetooth-technologie kun je eenvoudig koppelen aan je smartphone, televisie of audiosysteem, zodat je geluid rechtstreeks naar je hoortoestel kunt streamen. Er zijn bluetooth-hoortoestellen die je rechtstreeks kunt verbinden met het door jou gekozen Apple-apparaat. Deze worden Made for iPhone (MFi) hoortoestellen genoemd. Er zijn ook bluetooth-hoortoestellen voor Android. Deze hoortoestellen maken rechtstreeks bluetooth verbinding of via een draadloze streamer.

Hoortoestellen met een directe bluetooth koppeling

Stel je eens voor: muziek rechtstreeks op je oren terwijl je routeplanner je tussendoor aanwijzingen geeft, zonder dat iemand anders het hoort. Maar je kunt ook het geluid van je computer op je hoortoestellen binnenkrijgen tijdens het gamen, skypen of film kijken. Ook hierbij is aan jou de keuze of je de omgeving wilt horen of niet. Een hoortoestel bedienen was nog nooit zó makkelijk. Het kan allemaal met de nieuwste generatie hoortoestellen.

Maak verbinding met al jouw apparaten

Je koppelt ze via bluetooth draadloos met je smartphone of smartswitch. Zo kan je met Android iOS of een ander besturingssysteem eenvoudig en rechtstreeks via je hoortoestellen bellen. Met Phonak TV Connector, een eenvoudige plug-and-play oplossing, kun je genieten van je favoriete tv-programma’s, films en muziek. De nieuwste technieken houden steeds beter rekening met je persoonlijke levensstijl en voorkeuren en zorgen ervoor dat geluid rechtstreeks bij je binnenkomt op de manier die bij je past.

Bij een directe koppeling zijn de hoortoestellen met bluetooth

rechtstreeks verbonden met je computer, telefoon of ander bluetooth apparaat. Hierdoor heb je je handen vrij en hoef je geen extra accessoires mee te nemen. Heel fijn bijvoorbeeld als je niet vaak thuis bent en makkelijk op andere plekken muziek wilt kunnen luisteren of tv wilt kijken door je hoortoestellen ter plekke met de tv of audio-installatie te verbinden.

Met de topcollectie van de nieuwste en meest geavanceerde hoortoestellen in het vrije keuze assortiment ben je niet gebonden aan de richtlijnen van de zorgverzekeraar, maar beslis je zelf. Je krijgt dan geen vergoeding vanuit de zorgverzekering, maar wel de nieuwste technieken, het meest natuurlijke geluid én de slimste opties. Bovendien is het aankoopbedrag vaak aftrekbaar van de belasting.

Bij een indirecte koppeling maak je gebruik van een streamer, zo kun je eenvoudig helder geluid streamen. Een streamer ontvangt het bluetooth signaal en zorgt voor de overdracht hiervan naar je hoortoestel. De meeste hoortoestellen maken gebruik van deze techniek. De streamer is daarbij ook te gebruiken als afstandsbediening, zodat je je telefoon niet hoeft te pakken. De streamers hebben ook vaak een audio-snoer zodat je direct verbinding kunt maken met andere apparaten, zonder bluetooth.

USB aansluitingen

De afkorting USB staat voor Universal Serial Bus. Door de jaren heen zijn er verschillende soorten USB aansluitingen ontstaan. USB aansluitingen worden aangeduid met het type poort (bijvoorbeeld A of micro) en met de snelheid (bijvoorbeeld 3.0).

Er zijn verschillende soorten USB-kabels, waaronder:

USB Type-A: Dit is de standaard USB-connector die past in de meeste computers en opladers. USB-A is de standaard USB aansluiting, de allereerste. Dit is dus ook de aansluiting die op je computer zit. De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting.

USB Type-B: Is een meer vierkante aansluiting die vaak wordt gebruikt voor grotere apparaten zoals printers en scanners.

USB Type-C: USB-C wordt de nieuwe standaard. Het is een omkeerbare connector die in beide richtingen kan worden aangesloten. Het wordt steeds populairder en wordt gebruikt in veel moderne apparaten, waaronder smartphones, laptops en tablets. Moderne laptops worden steeds platter en lichter, en bevatten zo min mogelijk poorten. HDMI-poorten worden nauwelijks meer aangebracht, omdat we naar een nieuwe standaard gaan: de USB-C-aansluiting.
De USB aansluiting ken je waarschijnlijk al van het opladen van je laptop of telefoon, maar de nieuwste generatie kan veel meer. Tegenwoordig kan USB-C ook beeld en geluid overdragen, zodat je in de toekomst nog maar één soort kabel nodig hebt. Ook Apple is bij de laatste iPhone overgegaan naar een USB-C aansluiting.

Koop je nu een nieuwe monitor, dan kan je ook voor eentje met zo’n poort kiezen. Je hoeft dan alleen de USB-C-kabel in je laptop en monitor te pluggen. Of de USB-C-poort van jouw laptop dit aankan, is helaas aan de buitenkant niet te zien. Je zou het moeten uitproberen of de specificaties van je apparaat moeten opzoeken. Is je monitor er nog niet aan toe, dan moet je daarnaast een verloopstukje van USB-C naar bijvoorbeeld HDMI aanschaffen.

Micro-USB: Deze kleine connector wordt vaak gevonden in oudere smartphones, tablets, en andere draagbare apparaten.

Mini-USB: Dit was vroeger veelvoorkomend in kleine apparaten, maar wordt nu minder gebruikt. Daarnaast zijn er verschillende versies van USB-standaarden, zoals USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, en USB 3.2, die verschillende snelheden van gegevensoverdracht ondersteunen.

Miep doet boodschappen

Dat is wel handig hoor. Als je Albert Heijn inkomt, moet je de app verbinden met WIFI. Terwijl je je boodschappen in het karretje legt, moet je de artikelen scannen via het scanicoontje op je smartphone. Er komt dan een soort foto venster, het scanvenster, dat moet je boven de barcode van het artikel houden en zo wordt het artikel gelezen en komt op de lijst van gescande artikelen te staan met de prijs erbij. Je kunt steeds zien wat het totale bedrag is van de gescande artikelen. Erg handig. Als je meer stuks van een artikel nodig hebt, tik je op het + teken ernaast. Zo maak je de lijst van gescande producten. De app biedt je ook de reclame artikelen aan die in de bonus staan. De zogenaamde boodschappen bonusartikelen. Als je al je boodschappen hebt verzameld, kun je bij de zelfscankassa afrekenen. Je tikt daar op het scherm dat je wilt betalen, houdt je smartphone voor de lezer en kunt betalen via je betaalpas. Ook je AH-bonuskaart en je Airmiles kun je laten opnemen in de app. Je kunt via de app boodschappen ook  thuis laten bezorgen. De  kassabonnen kan je inzien op de app. Er is nog meer gemak in de app. Als je hem download moet je maar gewoon eens kijken wat je er allemaal mee kunt.

Amstelland Senioren ComputerClub.
p/a Wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3
1187 LS  Amstelveen

ASCC telefoon : 06 38762853
u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.

Voor informatie mail : info@ascc.nl