Samen digitaal verder

Beste ASCC leden,

Nieuwe locatie en tijd voor de inloop in de Sporthal De Scheg in Uithoorn.
Op woensdag 6 februari werd In de sporthal De Scheg in Uithoorn door de ASCC inloop gehouden voor computerhulp. De inloop werd goed bezocht en heeft een paar nieuwe leden opgeleverd en aanmeldingen voor individuele cursisten. Voorts heeft zich daar ook een nieuwe ondersteuner bij de club aangesloten. Hij is van harte welkom. De ASCC gaat voorlopig door met organiseren van deze inloop op iedere eerste woensdag van de maand van 13 tot 15 uur – samen met het Repair Café – in De Scheg. Het adres is: Arthur van Schendellaan 100a, Uithoorn.

met vriendelijke ASCC-groet,

 De Redactie

De ASCC wenst iedereen

hele gezellige paasdagen!

Laat je niet volgen

We zijn de hele dag te volgen via onze telefoon, waar we ook gaan en staan. Die locatiegegevens zijn te koop. Voor adverteerders handig, maar ook voor criminelen. Gelukkig kun je er iets tegen doen.

Reizen met OV-PAY

Extra werkje bij e-mail met providernaam

Je eigen professionele pasfoto op je ID of paspoort.

Maak gewoon je eigen professionele pasfoto voor op je ID of paspoort.

Passkeys

Voor vrijwel alle websites heb je wel een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig, en soms wordt het nog ingewikkelder om aan te loggen, zoals bijvoorbeeld met DigiD.

Handel in locatiegegevens.

Heb je je telefoon altijd bij je? Dan ben je eenvoudig te volgen. En niet alleen door justitie en inlichtingendiensten. Journalisten van BNR ontdekten dat er een levendige handel is in de locatiegegevens van miljoenen Nederlanders. Datahandelaren bieden online advertentieprofielen aan waaruit je met enige moeite kunt opmaken waar die mensen wonen, werken, winkelen en verder nog komen. De verhandelde data zijn geanonimiseerd, dus je kunt niet zomaar zien van wie de gegevens zijn. Maar als je ziet waar iemand iedere ochtend, middag en avond is, wordt duidelijk waar die persoon woont en werkt, en dus om wie het gaat.
Door apps verzameld
Als je apps op je telefoon toestemming geeft om je locatie bij te houden, kan dit aan je advertentieprofiel worden gekoppeld. Die unieke profielen worden online verhandeld. Adverteerders kopen die gegevens om je op basis daarvan persoonlijke reclame te laten zien.

Zet locatie uit

Je kunt op je telefoon de toestemming voor het verzamelen en doorsturen van je locatie intrekken. Alleen, dat is niet handig bij een fitness- of navigatie-app. Kijk kritisch naar de apps die je locatie niet per se nodig hebben.

Zo doe je dat:

Android

Zet de locatiefunctie uit als je die niet nodig hebt. Veeg vanaf de bovenrand van het scherm naar beneden en zo nodig nog een keer. Druk op ‘Locatie’ om dit uit te zetten. Als je de functie niet kunt vinden: tik op Instellingen > Locatie en zet het schuifje uit bij ‘Locatie gebruiken’.
Kijk welke apps je locatie registreren en doorsturen. Waar je de instelling vindt, verschilt per telefoonmerk. Op een Samsung: tik op ‘Instellingen’ > ‘Apps’. Tik op de puntjes rechtsboven (instellingen) en kies ‘Machtigingsbeheer’. Kijk bij ‘Locatie’ kritisch naar de apps. Je kunt de toestemming intrekken, maar ook instellen dat de app die eerst moet vragen. Kun je de instelling niet vinden? Gebruik de zoekfunctie en zoek naar ‘locatie’.

iOS

Zet de locatiefunctie uit als je hem niet nodig hebt. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy en beveiliging’ > ‘Locatievoorzieningen’.
In hetzelfde scherm zie je welke apps je locatie mogen gebruiken. Je kunt die rechten per app intrekken. Of je kunt instellen dat de app het bij gebruik eerst moet vragen.

Vernieuw je advertentie-ID.

Je zit adverteerders en handelaren echt dwars als je regelmatig je advertentie-ID vernieuwt of zelfs verwijdert.
Android
Ga naar ‘instellingen’ > ‘Privacy en beveiliging’> ‘Meer privacy-instellingen’ > ‘Advertenties’.
Tik op ‘Advertentie-ID verwijderen’ of ‘Advertentie-ID resetten’.
iOS
Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy en beveiliging’ > ‘Apple reclame’.
Zet ‘Gepersonaliseerde reclame’ uit.

In Nederland reizen met OVpay

U kunt in heel Nederland in- en uitchecken met uw betaalpas, creditcard, wearable of mobiel en alle openbare vervoerders doen mee.
Zo veilig is reizen met uw betaalpas of creditcard van ABN AMRO
Reizen met uw betaalpas is net zo veilig als een contactloze betaling in de winkel. OVpay en de controleur zien uw bankgegevens niet. Op de site van OVpay leest u meer over veiligheid en privacy.
Met OVpay reist u tweede klas, zonder korting of abonnement
Op dit moment checkt u met OVpay in voor een reis in de tweede klas, zonder korting of abonnement. U kunt alleen voor uzelf in- en uitchecken. Wilt u eerste klas reizen, of met korting of een abonnement? Gebruik dan nog even uw OV-chipkaart.
Uw reiskosten en reisoverzicht
Reizen met OVpay is net zo duur als met de OV-chipkaart. De kosten van de gemaakte reizen worden aan het eind van de dag bij elkaar opgeteld en de volgende dag als 1 totaalbedrag van uw rekening afgeschreven. Dit ziet u in uw rekeningoverzicht. U herkent de OVpay-reiskosten aan de omschrijving NLOV.

Wilt u het reisoverzicht bekijken? Dit kan op de site van OVpay . U vult het referentienummer in (deze bestaat uit 18 cijfers en letters en begint met NLOV) en het afgeschreven bedrag uit uw betaaloverzicht. U ziet dan het overzicht van uw reis en de kosten hiervan.

Of u nu met de bus reist of met de trein, met OVpay checkt u in én uit met uw:

  1. contactloze betaalpas
  2. contactloze creditcard
  3. mobiel via Apple Pay
  4. Google Pay wearable

Dag fotograaf!

Heb je dringend enkele pasfoto’s op papier of digitaal nodig, dan hoef je niet op zoek naar een fotograaf of een fotocabine. Het enige wat je nodig hebt, is een vel fotopapier om zo’n setje zelf te kunnen afdrukken. De rest doet IdPhoto4You.
In enkele eenvoudige stappen kun je zelf een pasfoto maken die aan de wettelijke eisen voldoet. We leggen uit hoe je dat doet:

Surf naar IdPhoto4You
Geef het juiste formaat aan
Optimaliseer de foto en de achtergrond
Download het setje pasfoto’s of druk ze af

Pasfoto afdrukken? Dan heb je wel een goede printer nodig. 
Formaat selecteren:
Er zijn verschillende toepassingen die gespecialiseerd zijn in het maken van pasfoto’s, maar IdPhoto4You is gratis en het is een webprogramma, zodat je geen software hoeft te installeren. Surf naar www.idphoto4you.com. Het programma ondersteunt een breed scala aan identificatiefoto’s voor paspoorten, visa, rijbewijzen en meer. Dat betekent dat het resultaat voldoet aan de specifieke regelgeving van verschillende landen (voor Nederland vind je hier de eisen van de Rijksoverheid voor een paspoort of ID-kaart). In IdPhoto4You geef je dus bijvoorbeeld bij Country aan dat het om Nederland gaat en dat de foto 3,5 bij 4,5 cm moet worden. De totale afdruk wordt 10 bij 15 cm waarin een setje van acht pasfoto’s past. Plaats vinkjes bij de vijf voorwaarden. Daarin staat onder meer dat de foto na zes uur automatisch van de server verdwijnt.

De foto moet in jpeg-formaat en mag niet groter zijn dan 10 MB.

Optimaliseren

Daarna moet je een foto uploaden in het jpg-formaat. Zorg voor een portret waarop je frontaal en serieus in de camera kijkt, terwijl je voor een lichte, egale achtergrond staat. Bij Image file klik je op de knop om dit fotobestand te uploaden. Klik daarna op de blauwe knop Upload. In de volgende stap kun je de helderheid en het contrast van de afbeelding regelen. Daarna kom je in een scherm om het portret perfect uit te lijnen. Versleep de rechthoek tot het bovenste groene balkje tegen de bovenkant van het hoofd aansluit en het onderste tegen de kin. Je kunt eventueel ook de pijltjes gebruiken om de afbeelding te positioneren en de plus- en minknop om de afbeelding te vergroten of te verkleinen. Ben je klaar, dan klik je op de knop Make photo.

De groene balkjes helpen om het portret juist te positioneren.

In de laatste stap kom je op de downloadpagina terecht. Er loopt een tellertje dat de seconden aftelt tot de foto klaar is. Het resultaat is een jpg-bestand waarop acht pasfoto’s zonder watermerk staan die je eenvoudig kunt uitsnijden. Onder de foto’s lees je het land en het doel van de foto’s, bijvoorbeeld Standard: NL – Passport en de datum waarop de pasfoto is gemaakt.

Pass keys, naar een toekomst zonder wachtwoorden?

Hoewel een wachtwoordmanager zoals 1password wel een uitkomst is om gebruikersnamen en wachtwoorden voor de verschillende websites op te slaan, heeft ook die wachtwoordmanager weer een wachtwoord nodig. Onthou het allemaal maar eens! Daarom gebruiken veel mensen voor alles hetzelfde wachtwoord, dat ook nog eens makkelijk te onthouden is. Maar makkelijk te onthouden is ook weer makkelijk te kraken…
Om het wachtwoord probleem op te lossen bedachten de grote tech bedrijven een technologie die Passkeys genoemd wordt. Het gebruik van keys (sleutels) is een reeds lang bestaande techniek om gegevens te versleutelen. Die versleuteling heeft twee doelen: ten eerste om de gebruiker van de sleutel te authenticeren (wie is het) en ten tweede om die gebruiker te autoriseren (wat mag-ie).
Met Passkeys wordt deze techniek ook toegepast om wachtwoorden te versleutelen.
Stel u wilt u aanmelden bij Googles Gmail met een Passkey. Dan heeft u eerst bij Google een zg. publieke sleutel aangevraagd. Met die publieke sleutel gaat uw smartphone of tablet nu een private key aanmaken. Daarbij gebruikt uw toestel allerlei gegevens zoals uw vingerafdruk waarmee u uw apparaat opent en allerlei interne gegevens die uw apparaat uniek maken.
Zodra u nu aan gaat loggen bij Gmail wordt gecontroleerd of uw private key past op de public key van Google. Zo weet Google zeker wie uw bent (authenticatie) en dat u bij uw mail mag (autorisatie). Omdat een hacker niet geschikt over uw smartphone kan hij geen private key aanmaken en kan hij dus ook uw Gmail account niet hacken.
Bovendien hoeft u geen wachtwoord meer te onthouden, u heeft alleen nog maar uw smartphone of tablet nodig waar uw private key op staat.
Voorlopig zijn er nog maar enkele websites die gebruik kunnen maken van Passkeys. Ook zijn de kinderziektes er nog niet uit. Zo is het nog lastig om uw private key op een ander apparaat over te zetten, zeker als dat van een ander merk is.
Maar we gaan snel meer horen over Passkeys en ze ook zelf gebruiken ! Wij als ASCC kunnen u daar zeker bij helpen !