Nieuwsbrief januari 2024
“Samen digitaal verder”
Beste ASCC leden,
Dit is de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar 2024. Wij wensen u een voorspoedig 2024 met vooral goede gezondheid. Het nieuwe jaar is een mooi moment om onze slogan
“Samen de digitale toekomst in” bij te stellen. De digitale toekomst is reeds lang geleden begonnen. Onze nieuwe slogan luidt dan ook:
“Samen digitaal verder”
Bij onze hulpverlening aan leden valt op dat er meer inhoudelijke vragen zijn, waaronder het inloggen met DigiD. De ASCC wil haar leden goed blijven helpen. De nieuwe slogan bepaalt de koers. Op deze basis zullen wij dan ook onze hulpverlening blijven voortzetten!
met vriendelijke ASCC-groet,
De redactie
Streaming, hoe wetk dat?
Ook u kunt streamen! Films, muziek en meer.
Nieuwe provider
Een andere provider nemen? Is dat makkelijk?
Waar is mijn auto toch?
Vergeten waar u uw auto geparkeerd heeft?
Flitsmeister
De Flitsmeister app Flitsmeister was de pionier in het signaleren van flitsers en files op de wegen.
Met A.I. zelf een plaatje maken
Hoe makkelijk is dat?
Miep waar staat mijn auto?
Miep wist niet meer waar zij haar auto had geparkeerd
Streaming, hoe werkt dat ?
Streaming wil zeggen dat u vanaf uw smartphone of tablet films of foto’s op de TV kunt bekijken. Ook “streaming diensten” zoals YouTube, Netflix, NPO Plus, HBO, Disney, ESPN kunnen vanaf smartphone/iPhone of tablet/iPad op de TV worden afgespeeld. Om dat te kunnen doen moet de TV wel geschikt zijn. Zo niet, dan is er een extra kastje nodig.
Moderne TV’s kunnen via Wifi of met een kabel op uw thuisnetwerk worden aangesloten. Dat kunt u in de instellingen van de TV terug vinden bij ‘Netwerk’. In die instelling moet u dan uw Wifi gegevens zoals SSID en password invullen. Vaak moet dat met de pijltjestoetsen op de afstandsbediening en dat is best wel even een werkje. Neem de tijd en begin gewoon opnieuw als het niet lukt. Er kan niets stukgaan !
Als uw TV niet op uw thuisnetwerk kan worden aangesloten of als dat erg lastig is om het aan te zetten, dan kan een extra kastje uitkomst bieden. Er is voor enkele tientjes een Google ChromeCast te koop die op de HDMI aansluiting van uw TV moet worden aangesloten. De ChromeCast wordt dan op zijn beurt aan uw thuisnetwerk gekoppeld.
Met een Apple TV kastje kan precies hetzelfde gedaan worden en ook de nieuwste TV kastjes (de SetTopBox of STB) van KPN en Ziggo hebben die functie. Soms is het wel even puzzelen waar dat verstopt zit, want er zijn heel veel mogelijkheden !
Meestal heeft uw TV meerdere HDMI aansluitingen. Kijk tevoren even op welke HDMI aansluiting uw KPN- Caiway of Ziggo kastje zit en via welke HDMI aansluiting u wil gaan streamen.
Met de afstandsbediening van de TV triest u die HDMI aansluiting. Dan kunt uw op uw smartphone of tablet een streamingdienst starten. Daar (meestal rechtsboven in beeld) vindt u het “casting” symbooltje, in bijgaand voorbeeld rood omcirkeld.
Klik erop en u vindt een lijst met daarin uw TV, uw Chromecast of Apple TV kastje terug.
In onderstaand voorbeeld ziet u hoe een LG TV als [LG] WebOS TV en een KPN SetTopBox als DIW7022 in het lijstje staan. Een Apple TV of ChromeCast kastje zou er als Airplay en Bluetooth apparaat in staan.
Het is niet altijd even simpel, maar met wat zoeken en uitproberen gaat het vast lukken.
Om na het streamen weer terug te gaan naar de normale TV moet u de afstandsbediening van de TV gebruiken om het HDMI signaal van uw KPN-, Caiway-, Delta- of Ziggo kastje in te schakelen.
Veel succes en plezier met streamen !
Andere provider ?
In de hedendaagse maatschappij spelen internet en televisie een onontkoombare rol. Men gebruikt deze middelen voor werk, om contacten met vrienden en familie te onderhouden, en als vorm van ontspanning. Helaas gaan de abonnementen voor deze diensten vaak gepaard met aanzienlijke kosten. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op de kosten van vast internet en tv. Een voorbeeld hiervan is jaarlijks overstappen naar een andere internetprovider. Dit kan niet alleen leiden tot financiële besparingen, maar ook tot een verbeterde verbinding en service.
Dit artikel laat zien hoe je geld kunt besparen op internet en tv. Dit varieert van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidige abonnement. Blijf lezen om te ontdekken hoe jij maandelijks geld kunt besparen op je vaste lasten voor internet en tv.
Hoe werkt overstappen van internet?
Als je van internetprovider wilt veranderen, moet je enkele stappen volgen om een soepele overstap te garanderen.
Stap 1
Vergelijk verschillende internetproviders op vergelijkingssites zoals mobiel.nl om de beste optie voor jouw behoeften te vinden.
Stap 2
Dien een aanvraag in bij de gekozen provider en let op de opzegtermijn van je huidige provider om extra kosten te vermijden.
Stap 3
Maak gebruik van de overstapservice die de nieuwe provider aanbiedt voor een vlotte overgang zonder gedoe.
Stap 4
Volg gedetailleerde instructies van de nieuwe provider over de installatie van de internetverbinding en aansluiting.
Stap 5
Spreek een overstapdatum af met de nieuwe provider en zorg ervoor dat je thuis bent op die dag om eventuele problemen direct op te lossen.
Stap 6
Wees bewust van mogelijke opzegtermijnen van een maand of kosten bij vroegtijdige opzegging door sommige providers. Blijf alert om onaangename verrassingen te voorkomen tijdens het overstapproces.
Is het verstandig om glasvezel te nemen?
Als glasvezel beschikbaar is, is het raadzaam om voor glasvezel te kiezen om verschillende redenen. Glasvezelinternet biedt hogere internetsnelheden dan andere soorten internet, waardoor je sneller kunt streamen, gamen en downloaden. Een stabiele verbinding en verminderde storingsgevoeligheid versterken de betrouwbaarheid van glasvezelinternet. De toekomstbestendige glasvezelkabels kunnen aanzienlijk meer internetverkeer verwerken dan traditionele kabels, waardoor ze geschikt zijn voor de groeiende vraag naar internet. Bovendien is de uploadsnelheid bij glasvezelinternet net zo snel als de downloadsnelheid, wat handig is bij het uploaden van bestanden of het gebruik van videochat.
Glasvezelinternet is betrouwbaar en minder gevoelig voor storingen door weersinvloeden dan bijvoorbeeld kabelinternet. Het gebruik van licht in plaats van stroom maakt de glasvezelverbinding niet alleen sneller, maar ook veiliger en efficiënter. Met glasvezelinternet is de latentie (de tijd tussen het versturen en ontvangen van een signaal) lager dan bij andere verbindingen, wat zorgt voor minder vertraging bij bijvoorbeeld online gamen. Bovendien is glasvezel gemaakt van duurzaam materiaal dat nauwelijks onderhoud vereist, lang meegaat en bovendien minder afval veroorzaakt dan traditionele kabels.
Glasvezelinternet verbetert de videoconferentie-ervaring bij thuiswerken en versnelt het werken met grote bestanden aanzienlijk. Houd er echter rekening mee dat glasvezelinternet mogelijk duurder is dan andere verbindingen en niet overal beschikbaar is. Afhankelijk van je situatie, locatie en budget dien je dus de beste keuze te maken.
Kun je zomaar overstappen van internetprovider?
Jaarlijks overstappen naar een nieuwe internetprovider kan slim zijn om geld te besparen op internet en tv, een betere internetverbinding en service te verkrijgen. Als je deze overstap wilt maken, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.
Controleer allereerst hoe lang je huidige contract nog loopt, omdat sommige contracten een boeteclausule hebben als je voortijdig opzegt. Houd hier rekening mee voordat je de overstap maakt. Verifieer verder of de provider waarnaar je wilt overstappen beschikbaar is op jouw adres. Niet alle providers bieden hun diensten aan op elke locatie, dus controleer dit zorgvuldig voordat je een beslissing neemt.
Een ander aspect om te overwegen is het vergelijken van tarieven tussen verschillende providers. Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, kun je degene kiezen die het beste aansluit bij jouw internetgebruik en budget. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, soms wel tientallen euro’s per jaar. Zorg ervoor dat je alle benodigde apparatuur en software in huis hebt voordat je de overstap maakt. Sommige providers sturen deze apparatuur gratis op, terwijl anderen hiervoor kosten in rekening brengen. Regel dit van tevoren om ongemakken te voorkomen.
Overweeg tot slot de klantenservice van de nieuwe provider. Lees online reviews of vraag advies aan vrienden en familie om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de service die de provider biedt. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een nieuwe internetprovider.
Wat is vrije modemkeuze?
Sinds 28 januari 2022 bestaat de optie van vrije modemkeuze, waardoor je zelf kunt bepalen welk modem of router je gebruikt om met het internet te verbinden. Je bent niet langer verplicht het modem of de router te gebruiken die de provider levert, zoals bijvoorbeeld de Experiabox van KPN. Deze vrije modemkeuze geeft jou de vrijheid om het apparaat te kiezen dat het beste aansluit bij jouw behoeften. Als je bijvoorbeeld een betere Wi-Fi-dekking in huis wilt, kun je een modem of router selecteren met een groter bereik. Als je een snellere verbinding wilt, kun je een modem of router kiezen die hogere snelheden ondersteunt. Bovendien kun je opteren voor een modem of router met extra functies, zoals geavanceerde beveiligingsopties.
Het is belangrijk op te merken dat sommige providers een lijst hebben van modems en routers die geschikt zijn voor hun netwerk. Het is dus verstandig te controleren of het apparaat dat je wilt gebruiken compatibel is met jouw provider voordat je gebruikmaakt van de vrije modemkeuze.
Waarom vrije modemkeuze?
De invoering van vrije modemkeuze brengt verschillende voordelen met zich mee voor individuele gebruikers. Een van de voordelen is dat je nu de vrijheid hebt om een modem of router te kiezen die perfect aansluit bij jouw behoeften. Als je bijvoorbeeld regelmatig problemen ondervindt met de Wi-Fi in huis, kun je nu opteren voor een modem met een betere Wi-Fi-dekking. Ook als je een snellere internetverbinding wilt, kun je een modem of router kiezen die hogere snelheden ondersteunt. Een ander voordeel van de vrije modemkeuze is de mogelijkheid om te kiezen voor apparatuur met extra functies. Denk hierbij aan geavanceerde beveiligingsopties of een ingebouwde VPN, zoals CyberGhost VPN, Private Internet Access & NordVPN. Hierdoor kun je niet alleen genieten van een snelle internetverbinding, maar ook van verbeterde beveiliging en privacy.
Bovendien maakt de vrije modemkeuze het eenvoudiger om over te stappen naar een andere internetprovider. Je kunt je eigen modem of router blijven gebruiken, wat het overstapproces aanzienlijk vereenvoudigt. Zo kun je zonder gedoe overstappen naar een nieuwe provider die beter aansluit bij jouw wensen en eisen. Met deze vrijheid in modemkeuze heb je dus meer controle over je internetverbinding en kun je optimaal profiteren van de mogelijkheden die bij jou passen.
Hoe lang duurt het om van provider te veranderen?
Het overstappen naar een nieuwe internetprovider kan variëren in tijdsduur, afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is de opzegtermijn bij je huidige provider van groot belang. Deze termijn kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de contractvoorwaarden. Providers zoals KPN, Ziggo, Odido & Online.nl hanteren meestal een opzegtermijn van 1 maand.
Een andere factor die de duur van het overstapproces beïnvloedt, is de installatie. De benodigde tijd voor de installatie kan variëren, afhankelijk van de provider en het type apparatuur dat nodig is. Sommige providers sturen de benodigde apparatuur vooraf op, terwijl andere een monteur sturen om de installatie uit te voeren.
Over het algemeen neemt het volledige overstapproces tussen de 2 en 6 weken in beslag, inclusief de opzegtermijn bij de oude provider en de installatie bij de nieuwe provider. Het is echter van groot belang te beseffen dat de exacte tijdsduur afhankelijk is van individuele omstandigheden en kan variëren. Daarom is het verstandig om de overstap ruim van tevoren te plannen en nauwkeurig af te stemmen met zowel de oude als de nieuwe provider, vooral als je elk jaar van internetprovider wisselt om kosten te besparen.
Hoe leg ik de parkeerplaats van mijn auto vast?
Gebeurt het u ook wel eens? Waar heb ik mijn auto neergezet op die drukke parkeerplaats of parkeergarage? In welke parkeergarage had ik hem ook al weer gezet in die vreemde stad?
Gelukkig hebben wij daar onze smartphone voor met veel apps om ons te helpen.
Keuzes
Android
Een parkeerterrein of -garage toevoegen aan je route
Open de Google Maps-app Maps op je Android-telefoon of -tablet.
Zoek bovenaan naar een bestemming.
Tik onderaan op Route.
Tik onderaan op Stappen en parkeren.
Tik op Parkeerplek zoeken in de buurt van de bestemming .
Kies een parkeerterrein of -garage en
tik op Parkeerplaats toevoegen.
Tik onderaan op Starten.
Uw parkeer locatie opslaan
U kunt uw parkeer locatie opslaan, zodat u kunt zien waar u uw auto hebt geparkeerd.
Open de Google Maps op je Android-telefoon of -tablet.
Tik op de blauwe stip die uw locatie aangeeft.
Tik op Jouw parkeerplek opslaan.
Uw parkeer locatie blijft opgeslagen in Google Maps totdat u deze verwijdert.
Hoe kan ik op mijn iPhone zien waar mijn auto staat?
Tik op het zoekveld. Tussen de Siri-suggesties verschijnt ‘Geparkeerde auto’.
Tik hierop.
Tik op ‘Route’. Kies voor een wandelroute of een route met de auto, het openbaar vervoer of een taxi.
Tik op start.
Zoals gezegd. Er bestaan vele apps die u kunnen helpen de plaats te vinden waar u uw auto hebt geparkeerd. Wij hebben hier de de apps beschreven die standaard op u smartphone is geïnstalleerd.
Tja….hieronder kunt u zien dat de auo uiteindelijk is gevonden.
Flitsmeister
De Flitsmeister app
Flitsmeister was de pionier in het signaleren van flitsers en files op de wegen. Hoewel de
app nu is uitgebreid met extra functies zoals navigatie en parkeren, blijven de meeste
gebruikers de app voornamelijk gebruiken om tijdens het rijden op de hoogte te worden
gehouden van flitsers, trajectcontroles en files.
De app is beschikbaar in de Iphone AppStore en in de Android Google Play Store. Het is niet
noodzakelijk om de betaalde versie te gebruiken, aangezien de gratis versie alle
benodigde functies tijdens het rijden biedt.
Indien uw auto Apple CarPlay of Android Auto ondersteunt, kan Flitsmeister ook op het
autoscherm worden weergegeven, wat handig is tijdens het rijden. Om CarPlay of Android
Auto te gebruiken, sluit u uw smartphone met een USB-kabel aan op het dashboard van de
auto en selecteert u vervolgens CarPlay of Android Auto op het navigatiescherm van de
auto. U kunt ook uw smartphone met een telefoonhouder op het dashboard bevestigen.
Voordat u gaat rijden, start u de Flitsmeister (FM) app op uw telefoon. Op het scherm ziet u
dan een kaart met uw eigen positie. Als er een flitser, file, obstakel of ongeval op uw route
is, verschijnt er een symbool op de kaart, en u ontvangt ook een geluidssignaal als
waarschuwing.
Flitsmeister zal u vervolgens vragen of de gesignaleerde situatie nog steeds aanwezig is, met
Ja/Nee knopjes. Daar hoeft u geen antwoord op te geven, de melding verdwijnt vanzelf.
Maar u helpt daarmee wel de nauwkeurigheid van FlitsMeister te verbeteren.
Onderaan het scherm ziet u uw huidige snelheid en de toegestane snelheid. Daarnaast
bevindt zich een "Melden" knop waarmee u zelf nieuwe flitsers, files, obstakels en
ongevallen kunt melden. Daaronder kunt u eventueel een bestemming invoeren om gebruik
te maken van de Flitsmeister-navigatie.
Helemaal onderaan links vindt een menu met de overige mogelijkheden van Flitsmeister.
Voor sommige functies is een Flitsmeister-account of de betaalde Pro-versie vereist.
Hoewel er tal van apps zijn die vergelijkbare informatie bieden als Flitsmeister, blijft
Flitsmeister het meest gebruikt op de Nederlandse wegen, wat resulteert in de meest
actuele informatie.
Andere apps met vergelijkbare functies zijn ANWB Onderweg, Waze en TomTom Go. De
TomTom Go is een betaalde app., de anderen zijn gratis. Google Maps is de meest gebruikte
navigatieapp, maar biedt minder extra functies.
A.I. en zelf plaatjes maken
Er wordt overal veel geschreven over A.I. Het onderwerp is ook veel op de televisie, op journaals en in praatprogramma’s. Dan wordt gewezen op de gevaren en de mogelijkheden. Met dit artikel willen wij een graag in het kort een leuke manier laten zien om zelf leuke plaatjes te maken en eenvoudig is het ook. U kunt zo’n plaatje maken met de Bing Image Creator. U kunt dat als volgt proberen.
Surf naar bing.com/images/create
Lees de voorwaarden door en tik op Akkoord
Voer woorden in welk plaatje u wilt hebben. Bijvoorbeeld: Maak een gecombineerde afbeelding van een meisjesgezicht en een leeuwenkop.
Tik op de knop: “Maken” en wacht ongeveer 30 seconden en zie daar, het resultaat is verbluffend en eenvoudig bereikt. Probeer het eens en speel ermee
Miep: “Waar heb ik mijn auto nou geparkeerd?”
Ik was familie gaan ophalen op Schiphol. Zij kwamen laat op de avond van een lange vakantie in Thailand terug. Ik ben naar Schiphol gereden en daar heb ik mijn auto geparkeerd in zo’n grote garage. Ik was daar wel eens geweest, maar nog nooit zelf met de auto. Dus ik kom daar aan, rijd de garage in en parkeer mijn auto. Het was erg vol in de garage, maar gelukkig kon je aan kleine lampjes aan het plafond zien waar ruimte was. Die lampjes waren groen. De bezette plaatsen brandden rood. Nou ik mijn auto bij zo’n groen lampje geplaatst en door de garage en een lange brede gang naar Aankomst 3 gelopen. Daar gewacht tot de familie kwam. Nou dat liep allemaal vlotjes.Ze waren snel door de paspoortcontrole, hadden snel hun koffers en in de aankomsthal ontmoetten wij elkaar. Dus we lopen weer terug door die brede gang. Blijkt dat alle rijen in die garages een merkteken hebben, zoals een molen, klompen of haring. Daar had ik effe niet op gelet. Ik herinnerde me dat ik heel lang door de gang had gelopen, dus ik gokte er op dat mijn auto in de laatste garage stond, daar ben ik dus met mijn familie in gelopen. Maar ja, wat nu? Op welke etage stond mijn auto ook alweer? En in welke rij? Ik wist het niet meer. We hebben zeker twintig minuten tussen de rijen auto’s gezocht naar mijn auto. Uiteindelijk werd de auto gevonden door mijn ome Jan. Gelukkig! Was weer een hele avontuur. Toen ik thuis was, heeft mijn vriend Harry mij uitgelegd dat je je parkeerplaats kunt vastleggen in Google Maps. Nou dat is ook heel gemakkelijk hoor. Dat ga ik vanaf nu doen.
Je tikt gewoon in Google Maps-app Maps op de blauwe stip die jouw locatie aangeeft. Dan tik je op Je parkeerplek opslaan. Als je terugkomt vind je de plek dus via de route in Google maps. Je parkeerplek blijft opgeslagen in Google Maps totdat je deze verwijdert. Die Harry van mij heeft altijd goeie tips. Hij is echt een kanjer!
Nieuwsbrief januari 2024
Voorspoedig digitaal 2024!
Beste ASCC leden,
Dit is de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar 2024. Wij wensen u een voorspoedig 2024 met vooral goede gezondheid. Het nieuwe jaar is een mooi moment om onze slogan
“Samen de digitale toekomst in” bij te stellen. De digitale toekomst is reeds lang geleden begonnen. Onze nieuwe slogan luidt dan ook:
“Samen digitaal verder”
Bij onze hulpverlening aan leden valt op dat er meer inhoudelijke vragen zijn, waaronder het inloggen met DigiD. De ASCC wil haar leden goed blijven helpen. De nieuwe slogan bepaalt de koers. Op deze basis zullen wij dan ook onze hulpverlening blijven voortzetten!
met vriendelijke ASCC-groet,
De redactie