Alstublieft een heel nieuwjaar

Beste ASCC leden,

Vanuit het bestuur en alle vrijwilligers wensen wij jullie allemaal een gezond en voorspoedig 2023 toe. Het nieuwe jaar beginnen we met een nieuwe website, still under construction in 2023, waar we hopelijk input van jullie als ascc-leden krijgen om hem zo optimaal en makkelijk mogelijk werkbaar te maken. Ook het komend jaar zullen de vrijwilligers weer hard werken om de club te ondersteunen, waaronder webbeheer, met veel hack aanvallen, inloop spreekuur, on-site bezoeken, cursussen opzetten en geven, up to date en virusvrij houden van de lescomputers, de leden administratie, de financiële administratie, PR en redactie nieuwsbrief, cursuscoördinatie en het secretariaat. Het inloopspreekuur wordt afgerond met een lekker kopje koffie als beloning voor alle inzet van de vrijwilligers. Hier kan men dan ook even bijpraten en overleggen.
Samen de digitale toekomst in, is onze slogan. Dus in het nieuwe jaar organiseren wij weer leuke clubmiddagen, blijven we ondersteunen als voorheen en gaan enthousiast door met de vrijdagochtend inloop. Ik hoop velen te ontmoeten op een van onze genoemde activiteiten.

Wouter Smakman
voorzitter
namens het ASCC bestuur en vrijwilligers.

We hebben de volgende onderwerpen

Geen postzegel in huis

Wil je een brief, verjaars- of condoleance kaart versturen maar geen postzegel in huis

Browser resetten

Tegenwoordig heeft een browser heel veel instellingen. Het kan zijn dat je er een aantal hebt veranderd maar niet meer weet welke

Chromebook

Waarom ze in het onderwijs gekozen hebben voor een Chromebook.

Windows beveiliging

Van tijd tot tijd komt het weer langs. Is de beveiliging van mijn windows computer wel voldoende?

QR-code

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker. Een QR-code op de tafel in bar en restaurant.

Met Miep de digitale wereld in

Miep gaat als echte digibeet door het leven en raakt nogal vaak verward in hoe het nu weer moet.

Geen postzegel in huis

Het overkomt mij regelmatig

Er valt een kaart in de bus met een gelukkige of nare boodschap.

Hierop reageren met een Whatsapp of mailtje kan gewoon niet.

Je schrijft weer eens een echte brief. Daar moet natuurlijk een postzegel op. Die heb je natuurlijk weer eens niet in huis omdat vrijwel alles digitaal gaat. Nou de postzegel is tegenwoordig ook digitaal. Hoe?

Ga met je browser naar deze link.

https://jouw.postnl.nl/online-versturen/nl-NL/pakket/kiezen

Browser resetten

Een browser is een programma (of een app op je smartphone of tablet) waarmee je op internet kunt. Kortom, wat doet een browser (ook wel internetbrowser of webbrowser)? Een browser toont websites. Er zijn veel verschillende browsers.

Hier gaan we het hebben over Chrome de browser van Google. Browsers hebben tegenwoordig zeer veel instellingen en een foutje is zo gemaakt. Probeer dan maar weer terug te komen naar de oorspronkelijke instellingen. Dat is makkelijker dan je denkt.

Type in de Chrome browser
chrome://settings/reset
Dit zet Chrome terug naar zijn standaardinstelling.
Je kunt de browserinstellingen in Chrome op elk gewenst moment resetten. Je moet dit mogelijk doen als bepaalde apps of extensies die je hebt geïnstalleerd er voor zorgen dat het allemaal niet meer goed werkt. Je opgeslagen bladwijzers en wachtwoorden worden niet gewist of gewijzigd.

Kijken in de Chrome instellingen
Klik rechtsboven op Chrome aanpassen en beheren.
Kies dan instellingen. Er opent zich een pagina met alle instellingen.  Resetten en opruimen. Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden. Met deze stappen wordt geen volledige reset uitgevoerd. Sommige instellingen, zoals lettertypen of toegankelijkheid, worden niet verwijderd. Als je een nieuw gebruikersprofiel wilt maken, voeg je een nieuwe gebruiker toe in Chrome.
Wat er verandert wanneer je de instellingen terugzet
In je Chrome-profiel worden de volgende instellingen teruggezet naar de standaardwaarden op alle apparaten waarbij je bent ingelogd:
Standaardzoekmachine. Deze wordt weer teruggezet naar Google. Wil je deze weer veranderen dan kan dat via het linker menu met zoekmachine.
Standaard startpagina wijzigen doe je in Vormgeving. Kijk ook eens bij Privacy en beveiliging daar kun je browsergegevens wissen
Geschiedenis, cookies, cache en meer wissen en waarschuwt als je wachtwoorden zijn gelekt bij een gegevenslek. Al met al echt de moeite waard om daar eens te kijken,

Windows Defender -> Windows-beveiliging

Windows Defender -> Windows-beveiliging
In het verleden liet de virusscanner van Microsoft (die toen nog Windows Defender genoemd werd) regelmatig steken vallen, en was het zeker zinvol om een alternatieve scanner te installeren. Sinds Windows 10 is de kwaliteit van de beveiligingstool van Microsoft (die inmiddels Windows-beveiliging heet) echter enorm verbeterd! Windows-beveiliging is een realtime scanner waarmee Windows op geavanceerde wijze wordt beveiligd tegen virussen, malware, ransomware, spyware en soortgelijke bedreigingen. Daarnaast bevat Windows-beveiliging een firewall voor de internetverbinding en een phishing- en SmartScreen-filter voor de browser Edge. En voor het geval een besmetting aan het oog van de beveiliging is onttrokken, wordt de pc periodiek gescand op besmettingen.
Je kan je dus afvragen of het nog wel zinvol is om een alternatieve scanner te installeren. Onafhankelijke tests  laten in ieder geval al jaren zien dat de beveiliging van Microsoft net zo goed beveiligt als alternatieve scanners. Daarbij komt dat alternatieve scanners vaak ongemerkt voor vage problemen zorgen. Vandaar dat thuisgebruikers al jaren worden geadviseerd om op Windows-beveiliging te vertrouwen.

QR-code

De tijden gaan sneller dan ooit.
Vandaag kon al gisteren wezen.
De deurbel gaat een man met een groot bord voor zijn buik.
Op het bord een tekst en een QR CODE voor een donatie aan het KWF
Geen bus meer. Directe afschrijving van je bank. Je kunt het bedrag nog wel veranderen. Vraag aan de collectant dit zal wel wat extra tijd vragen? Ja zegt hij het is voor de mensen wel even wennen. Maakt mij niet uit want ze beroven me niet meer. Ook het excuus ik heb geen contant geld in huis werkt niet meer. Wel het excuus ik ben digibeet.

Nog maar een keer QR-code
Na een wandeling komen we aan bij een restaurant. Op het terras een bord QR-code zone. Hier kreeg ik aanvankelijk een déjà vu van slechtere tijden. Maar al snel was duidelijk dat op de tafels QR-codes stonden en door het inscannen je bestelling kon doen. Je moet wel direct betalen natuurlijk en ook een tip geven. Dat ging mij wat ver want ik had geen idee hoe de bediening zou zijn.  In deze tijd is dat ideal voor de uitbater want de bediening hoeft de taal niet te spreken en brengt het als een robot. Ja vraag je je dan af wanneer word je vervangen door een vriendelijk ijzer ding.

Chromebook

Kleinkinderen
Waarom gebruiken mijn kleinkinderen een Chromebook op de middelbare school?
Het onderwijs heeft hiervoor gekozen om de volgende redenen:

  • Is licht in gewicht
  • Geen extra kosten software
  • Alles wat je nodig hebt zit erop
  • Hebben geen last van virussen
  • Kunnen niet gepakt worden door gijzelsoftware (ransomware)
  • Bijna nooit up-dates (die je ophouden)
  • Chromebook stuk? Haal een ander op en ga verder met je werk.
  • Alles centraal geregeld. Verspreiding nieuwe taken en roosters.
  • Digitale agenda’s

Een Chromebook sluit aan op het moderne digitale onderwijs. Al het lesmateriaal, al je aantekeningen en alle programma’s staan online. Ideaal voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Op het basisonderwijs krijgen de scholieren steeds meer mee van de belangrijker wordende digitale wereld. Van jongs af aan leren zij om te gaan met mobiele devices. Dit is de reden dat zij steeds meer digitaal en interactief ondersteund worden in het onderwijs. Op het voortgezet onderwijs wordt het lesmateriaal alsmaar interactiever. De batterij gaat lang mee en de Chromebook zelf is licht in gewicht: ideaal dus voor in je schooltas. Daarom is een Chromebook ook de beste optie voor een middelbare school. Aantekeningen en opnames van de les worden steeds toegankelijker tijdens de colleges. Daarom ondersteunt een Chromebook ook het beroepsonderwijs.

De scholieren kunnen dus zorgeloos zonder al te veel kennis met de computer werken.
Eigenlijk zouden digitaal minder vaardigen dit ook kunnen overwegen.
Waarom een Chromebook in plaats van een laptop?
Een Chromebook is vaak heel licht van gewicht
Je start een Chromebook razendsnel op
Het geheugen raakt niet snel vol, omdat je alles opslaat in de cloud
Een Chromebook is vaak veel sneller dan een laptop uit dezelfde prijsklasse
Een Chromebook heeft weinig/geen last van virussen
Welke dingen kan een Chromebook niet?
Een Chromebook is perfect als je een goedkope, maar zeer snelle laptop wil en iemand bent die vooral online werkt. Als je graag games speelt of veel gebruik maakt van programma’s zoals Adobe, dan is een chromebook niet geschikt. Je werkt op een chromebook namelijk alleen met apps en niet met geïnstalleerde programma’s. Daarbij is onze ervaring dat een chromebook niet prettig is als je veel wil videobellen, zoals met Zoom, Teams of Skype. De verbinding loopt vaak vast en de Chromebook wordt er trager van.
Waarin verschillen Chromebooks van laptops?

Chromebook

Laptop

Draait op web apps en Android apps

Voornamelijk geïnstalleerde software

Standaard een lange accuduur

Per model verschillend

Opslag in de cloud

Opslag op de schijf en in de cloud

Ingebouwde bescherming tegen virussen

Antivirus software nodig

Perfect te gebruiken voor basistaken (browsen/tekstverwerking)

Van simpel browsen tot zware software en games

Goedkoop

Relatief duur

MIEP

Hallo, ik heet Miep. Ik ben lid geworden van de ASCC ComputerClub. Ik weet niet veel van computers, maar ik heb een smartphone cadeau gekregen van Harry, da’s m’n vriend. Daar kun je heel veel mee, met zo’n smartphone, zelfs ook bellen. Ik kan wel wat hulp gebruiken.

De ASCC wil samen met jou de digitale toekomst in. Het is een leuke club, met aardige mensen die je allemaal willen helpen. Zij hebben ook een mooie website en iedere maand een interessante nieuwsbrief en een clubmiddag. Op hun website en in die nieuwsbrief staat dat ik vragen kan stellen of een reactie kan plaatsen. Nou vanaf nu zal ik de komende maanden mijn ervaringen met jullie delen. Ik heb gehoord dat jullie op mijn belevenissen ook reactie kunnen geven. Misschien is dat leuk, daar kan ik ook weer van leren.

Zo heb ik weer wat ontdekt. Winkels willen je steeds een klantenkaart aanbieden, dat is om de verkoop te stimuleren en je als klant vast te houden. Ik heb klantenkaarten bij de vleet hoor. Albert Heijn, Aldi, Gamma, Karwei en ga zo maar door.
Laatst was ik in de Bijenkorf. Die winkel is me eigenlijk te chique en te duur, maar ja ze hadden reclame gemaakt met afgeprijsde artikelen. 50 tot wel 70% korting, nou dat is interessant natuurlijk. Heb ik daar een echte merktrui gekocht van Tony of Johnny Hilfiger of zo. Mooi ding hoor. En 70% eraf, kostte toch nog € 100. Maar goed. Ik betaal bij de kassa en de vrouw achter de kassa vroeg of ik een “membershipcard” wilde hebben. Nou zeg ik, ik heb al een OV-chipkaart. Nee zegt ze het is een klantenkaart, dan krijgt u aanbiedingen, nieuws en kortingen. Nou ja, dat leek me wel wat, dus ik een klantenkaart erbij, die bij de Bijenkorf membershipcard heet. Weer een kaart erbij in mijn portemonnee, die alsmaar dikker en dikker wordt.

Toen ik thuiskwam en het vertelde aan Harry, da’s m’n vriend, zei hij dat ik daarvoor ook een app kon gebruiken. U moet weten, Harry weet heel veel van de digitale wereld. Hij had op de inloop bij de ASCC gehoord dat je een app kunt downloaden, waarmee je al je klantkaarten (of membershipcards) op je smartphone kunt scannen. Je hebt ze dan altijd overal bij je op je smartphone, zonder dat je zo’n dikke portemonnee bij je hebt. “Stocard” heet die app. Nou dat heb ik dus gedaan. Makkelijk hoor en als je in de app de “locatie” aanzet, dan staat de kaart van de winkel waar je bent in de app automatisch bovenaan de lijst.
Groet,
Miep

Verkenner in Windows

Bestand zoeken in Windows – hoe vind je dat ene bestand terug?

Eigenlijk is een bestand zoeken in Windows vrij eenvoudig. Maar soms voldoen de resultaten helemaal niet aan de verwachtingen. We leggen uit hoe je toch vindt wat je zoekt. De zoekfunctie voor bestanden in Windows kent in principe twee methoden.  Bij de eerste scant Windows alle mappen en submappen en controleert daarbij elke bestands- en elke mapnaam om te zien of die overeenkomt met wat je zoekt. Bij de tweede gebruikt Windows een index die het vooraf heeft aangemaakt en die continu wordt bijgewerkt. Welke van de twee Windows gebruikt, hangt af van waar je het zoeken start.

Zoeken in de index gaat sneller, maar levert geen resultaat op als het bestand staat op een plek die niet geïndexeerd wordt. En met de juiste opties kun je ongeacht de methode sneller zoeken. Met onderstaande tips kun je betere resultaten krijgen bij een bestand zoeken in Windows.

Zoeken met Verkenner
Het zoekveld in de Taakbalk of in het startmenu (afbeelding) gebruikt altijd de zoekindex. Bij het zoekveld in Windows Verkenner hangt het af van de map waarin je start. Verkenner scant de geselecteerde map en diens submappen. Maar als de geselecteerde map in de index zit, zoekt Windows ook daarin. Windows Verkenner kan dus een betere optie zijn bij zoeken.

Begin als je een bestand zoekt in Windows Verkenner. Die open je bijvoorbeeld via de knop voor Verkenner op de taakbalk of met de toetsencombinatie Windows + E.

Selecteer de map waarin je wilt zoeken. Om je hele pc te doorzoeken, blader je in de lijst links naar ‘Deze pc’ en klik je daarop.

Typ in het zoekvak rechtsboven je zoekterm, bijvoorbeeld update als je een bestand zoekt met ‘update’ in de bestandsnaam.

Druk op de toets Enter of klik op het pijltje rechts van het vak om te zoeken.

Zelfs als je alleen zoekt op de bestandsnaam, gebeurt dat in een geïndexeerde map op basis van de index. Die is blijkbaar echter meer gericht op het indexeren van teksten en verdeelt wat hij vastlegt in ­eerste instantie in woorden. Daarom gebeurt het dat een zoekopdracht naar naam:update een bestand met de naam Win-dowsupdate.png niet vindt. De ervaring leert dat zoeken naar *update*.* beter werkt. De sterretjes en de punt geven bij het zoeken aan dat het om bestandsnamen gaat, maar dat natuurlijke taal daarbij geen rol speelt.

Het zoeken kan lang duren als je de hele pc doorzoekt, zeker als je geen kleine, snelle ssd hebt, maar een grote harde schijf die flink gevuld is. Het kan ook erg veel resultaten opleveren. Je kunt sneller en gerichter een bestand vinden met de juiste (meer specifieke) vraag.

Sneller vinden
Bij het weergeven van de zoekresultaten schakelt Verkenner zijn lint naar het tabblad Zoeken. Bij het gedeelte Verfijnen vind je enkele pull-downmenu’s voor het selecteren van criteria zoals het soort bestand of de grootte. Hier kun je bijvoorbeeld bij Soort instellen dat je zoekt naar een Afbeelding of bij Grootte kiezen voor Normaal (1 MB – 128 MB).

Als je een criterium kiest, verschijnt dat ook in het zoekvak. Bij de criteria hierboven zie je bijvoorbeeld soort:afbeelding en grootte:normaal verschijnen.

Als de optie die je zoekt niet in de lijst staat, kun je hem rechtstreeks in het zoekvak typen of aanpassen. Zo vind je met de zoekopdracht grootte:<10 mb bestanden die kleiner zijn dan 10 MB en met datum:>1.6.2020 bestanden die na de opgegeven datum gewijzigd zijn.

Openen met de knop Windows + E  Start het doorzoeken van de hele computer naar een file “update”

Deze PC
Hier zien we alles wat op de PC is aangesloten. Intern en extern via LAN en WAN. Het doorzoeken van deze PC kan dus enige tijd in beslagnemen.

Als we gaan de verkenner gaan gebruiken moeten we ons realiseren dat we verschillende soorten bestanden hebben.
Denk hieraan:

  • Afbeelding
  • Video
  • Muziek
  • Systeem
  • Document

Dit type bestanden hebben op hun beurt weer een bepaalde  grootte.
Maar ook:

  • Aanmaak datum
  • Wijziging datum
  • Genomen op
  • enz

Dit zijn dus allemaal zoekcriteria.  Het is werkelijk onmogelijk om hier alle voorbeelden te geven.

Toch wil ik een voorbeeld geven wat ik zelf nog wel eens gebruik als ik een foto zoek waarvan ik de opname datum ken. In het zoekveld type je “genomenop: 20-3-2020”

Amstelland Senioren ComputerClub.
p/a Wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3
1187 LS  Amstelveen

ASCC telefoon : 06 38762853
Als u inspreekt op de voicemail wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Voor informatie mail : info@ascc.nl

Kijk ook op onze Facebook pagina
https://www.facebook.com/ascc.westend

De ASCC is ook actief op twitter
https://twitter.com/AsccAmstelveen