Nieuwsbrief februari 2024
Samen digitaal verder
Beste ASCC leden,
De eerste maand zit er weer op. Het weer was heel divers, we hebben kunnen schaatsen, sneeuwpoppen maken en sneeuwballen gooien. Nu gaan we richting voorjaar en kunnen hopelijk meer van het zonnetje gaan genieten.
In deze nieuwsbrief ook nog extra tips om films te streamen en nog beter met je WhatsApp om te gaan.
Veel leesplezier!
met vriendelijke ASCC-groet,
De redactie
Nieuw !
Vanaf 7 februari elke eerste woensdag van de maand ook inloop in de Scheg in Uithoorn van 13:00 – 15:00 uur.
ASCC inloop in Uithoorn naar de Scheg.
De inloop verhuist van de bibliotheek naar de Scheg
Aanvulling Nieuwe provider
Extra werkje bij e-mail met andere providernaam
Bewerken van gestuurd WhatsAppje
Niet de juiste tekst ingevoerd?
Veilige afzenders toevoegen in je e-mail programma
Het gebeurt regelmatig, je wacht op een mailtje, maar ontvangt hem niet.
Streaming, hoe werkt dat?
Streaming wil zeggen dat u vanaf uw smartphone of tablet films of foto’s op de TV kunt bekijken.
Dit is waarom je geen sms'jes ontvangt op je nieuwe Android-telefoon
De Scheg
Het afgelopen jaar heeft de ASCC, in prima samenwerking met de Amstelland Bibliotheek, inloop gedaan in de bibliotheek in Uithoorn. Wegens gebrek aan belangstelling is besloten de inloop in de bibliotheek te stoppen. Op 7 februari, van 13.00 tot 15.00 wordt de inloop gestart bij het Repair Café in de Scheg.
Aanvulling andere provider kiezen
In de nieuwsbrief van januari staat een artikel over het wisselen van provider. Een belangrijk punt hierbij willen we nog onder uw aandacht brengen en dat is uw e-mailadres.
Als je bijvoorbeeld een Ziggo account hebt met een Ziggo e-mailadres (mijnNaam@ziggo.nl) en je stapt over naar een andere provider dan zal het bestaande e-mail adres stoppen en krijg je van je nieuwe provider een nieuw e-mailadres. bijv. (mijnNaam@kpn.nl). Het is dan nodig om al uw contacten, alle websites van organisaties, nutsbedrijven, zorgverzekeraars, ziekenhuis, overheden en alle privé contacten te informeren. Net alsof u zou gaan verhuizen naar een nieuw adres.
Nadat u weg bent bij uw provider blijft uw e-mail adres nog TIJDELIJK actief. Hoelang is per provider verschillend.
KPN en Ziggo = 6 maanden. Vraag voor alle zekerheid hoe het bij uw andere provider geregeld is. Ook moet er aandacht besteed worden aan de e-mailtjes. Meestal staan deze bij de (oude) provider op de server en niet op de computer, labtop of telefoon. Als u deze wilt behouden moeten ze overgezet worden.
Nieuwe functie WhatsApp: Verzonden berichten bewerken.
WhatsApp heeft goed nieuws voor gebruikers die wel eens last hebben van een tikfout of slordigheidje in hun geschreven berichtjes. Tot nu toe was het alleen mogelijk om verstuurde berichten te verwijderen. Er is nu een nieuwe functie waarmee je je verzonden berichten achteraf nog kunt bewerken.
Zo werkt het:
Verwijderen van berichten
Het bewerken van berichten was tot voor kort niet mogelijk in WhatsApp. Als je een bericht had verzonden en later merkte dat er fouten in stonden, was het alleen nog te verwijderen. Als de ander het bericht nog niet had geopend kon je het verwijderen voor iedereen, als diegene het bericht wel had geopend, uitsluitend nog voor jezelf. Het was niet mogelijk om je bericht achteraf aan te passen.
Aanpassen van berichten
Met de nieuwe update wordt dit veranderd. WhatsApp introduceert een bewerkoptie waarmee je je verzonden berichten achteraf nog kunt aanpassen. Dit betekent dat je niet alleen berichten kunt verwijderen, maar ook de inhoud van je bericht nog kunt wijzigen. Als je per ongeluk een bericht hebt verstuurd met rare woorden of typefouten, hoef je je geen zorgen meer te maken. Binnenkort bewerk je gewoon het bericht en corrigeer je de fouten nog voordat de ontvanger het ziet. Dat is een handige toevoeging aan de functionaliteit van WhatsApp!
Verzonden berichten bewerken, dit is hoe het werkt!
- Open ‘WhatsApp’
- Ga naar het gesprek waarin je het bericht wilt aanpassen (binnen 15 minuten na verzending)
- Houd je vinger een paar seconden op het verzonden bericht
- Kies voor ‘Wijzig’.
Let op: bewerkte berichten worden gemarkeerd met het woord ‘bewerkt’, zodat ontvangers weten dat het bericht is gecorrigeerd.
WhatsApp benadrukt dat net als bij alle persoonlijke berichten, media en gesprekken, de berichten en bewerkingen die worden uitgevoerd beschermd zijn door end-to-end versleuteling.
Veilige afzenders toevoegen in je e-mail programma
Hij blijkt dan in je spam map voor ongewenste e-mail terecht te komen. Je kunt dit voorkomen door de afzenders als veilige afzenders toe te voegen. Veilige afzenders zijn personen en/of domeinen waarvan je altijd de mail wilt ontvangen. Berichten van deze lijst veilige afzenders komen niet in je spammap terecht.
Je kunt je contactpersonen, maar ook andere contactpersonen toevoegen aan de lijst met betrouwbare afzenders.
Hoe kun je veilige afzenders toevoegen in je mailprogramma?
De vele verschillende mail programma’s hebben allemaal een andere manier om dit te doen. Wij leggen hieronder uit hoe je dit in de meest populaire programma’s zelf kunt doen.
Veilige afzenders in Gmail
• Onder het Google logo staat Gmail met daarnaast een klein driehoekje.
• Klik op dit driehoekje en je ziet een dropdown waar ook Contacten in staat.
• Klik op het + symbool rechts onderin de hoek.
• Vul het e-mail adres in van de toe te voegen contactpersoon.
• Klik op opslaan.
Veilige afzenders in Outlook 2007/2010/2013
• Klik op het tabblad Start
• Klik op ‘ongewenste mail’ in de groep verwijderen
• Kies ‘Opties voor ongewenste mail’
• Kies het tabblad ‘Veilige afzenders’
• Klik op de knop ‘Toevoegen’.
• Typ het e-mail adres van de vertrouwde afzender in en klik op OK.
• Je ziet nu dat het adres in de lijst veilige afzenders staan.
Veilige afzenders in Apple Mail
Apple Mail heeft geen speciale lijst voor veilige afzenders. Je moet de gebruiker toevoegen aan het adresboek.
• Open het adresboek.
• Klik op de knop Toevoegen onder de contactlijst.
• Er verschijnt een pop-up scherm en vul de gegevens in.
• Je hebt de gebruiker nu toegevoegd aan het adresboek
Veilige afzenders in Office 365
• Klik op het tabblad “Start”
• Klik op het tabblad “Veilige afzenders”
• Klik op “Toevoegen”.
• De afzender is toegevoegd aan de lijst met veilige afzenders.
Veilige afzenders in Mozilla Thunderbird
• Klik op het adresboek
• Klik op “Nieuw contact” en daarna op het tabblad “Contact”
• Vul het e-mail adres en eventueel ook andere informatie over deze contactpersoon
• Klik op OK en de afzender staat in de lijst veilige afzenders.
Veilige afzenders in overige programma’s
Voor de andere programma’s die hierboven niet staan beschreven, geldt meestal dat je de afzender aan je adresboek moet toevoegen. Dit e-mail adres komt dan op je ‘whitelist’ te staan waardoor je aangeeft dat je van deze contactpersoon mail wilt ontvangen. Dit heet ‘whitlisten’ en dat doe je meestal zo:
* Open het bericht en kopieer het e-mail adres van de afzender
* Bij de e-mail instellingen staat ook vaak contacten, veilige lijst of adresboek
* Kies de optie Nieuwe contactpersoon toevoegen en plak het e-mail adres hierin.
Streaming hoe werkt dat?
Ook “streaming diensten” zoals YouTube, Netflix, NPO Plus, HBO, Disney, ESPN kunnen vanaf smartphone/iPhone of tablet/iPad op de TV worden afgespeeld. Om dat kunnen doen moet de TV wel geschikt zijn. Zo niet, dan is er een extra kastje nodig.
Moderne TV’s kunnen via Wifi of met een kabel op uw thuisnetwerk worden aangesloten. Dat kunt u in de instellingen van de TV terug vinden bij ‘Netwerk’. In die instelling moet u dan uw Wifi gegevens zoals SSID en password invullen. Vaak moet dat met de pijltjestoetsen op de afstandsbediening en dat is best wel even een werkje. Neem de tijd en begin gewoon opnieuw als het niet lukt. Er kan niets stukgaan !
Als uw TV niet op uw thuisnetwerk kan worden aangesloten of als dat erg lastig is om het aan te zetten, dan kan een extra kastje uitkomst bieden. Er is voor enkele tientjes een Google ChromeCast te koop die op de HDMI aansluiting van uw TV moet worden aangesloten. De ChromeCast wordt dan op zijn beurt aan uw thuisnetwerk gekoppeld met behulp van uw telefoon.
Met een AppleTV kastje kan precies hetzelfde gedaan worden en ook de nieuwste TV kastjes (de SetTopBox of STB) van KPN en Ziggo hebben die functie. Soms is het wel even puzzelen waar dat verstopt zit, want er zijn heel veel mogelijkheden !
Meestal heeft uw TV meerdere HDMI aansluitingen. Kijk tevoren even op welke HMDI aansluiting uw KPN- Caiway of Ziggo kastje zit en via welke HDMI aansluiting u wil gaan streamen.
Met de afstandsbediening van de TV test u die HDMI aansluiting. Dan kunt u op uw smartphone of tablet een streamingdienst starten. Daar (meestal rechtsboven in beeld) vindt u het “casting” symbooltje, in bijgaand voorbeeld rood omcirkeld.
Klik erop en u vindt een lijst met daarin uw TV, uw Chromecast of AppleTV kastje terug.
In onderstaand voorbeeld ziet u hoe een LG TV als [LG] WebOS TV en een KPN SetTopBox als DIW7022 in het lijstje staan. Een AppleTV of ChromeCast kastje zou er als Airplay en Bluetooth apparaat in staan.
Het is niet altijd even simpel, maar met wat zoeken en uitproberen gaat het vast lukken.
Om na het streamen weer terug te gaan naar de normale TV moet u de afstandsbediening van de TV gebruiken om terug te keren naar het HDMI signaal van uw KPN-, Caiway-, Delta- of Ziggo kastje.
Veel succes en plezier met streamen !
Dit is waarom je geen sms’jes ontvangt op je nieuwe Android-telefoon:
Naast het overzetten van je contacten en favoriete apps is er nog één ding uitermate belangrijk als je overstapt van een iPhone naar een Android-telefoon. Doe je dat niet, dan riskeer je in de toekomst honderden sms’jes van vrienden en familie mis te lopen.
IPhones hebben een handig systeem waarbij sms’jes gericht aan andere iPhone-bezitters automatisch veranderen in iMessages. Zo verbruik je niks uit je sms-bundel en worden berichten ook beter beveiligd via systemen van Apple. Omdat dit automatisch gebeurt, hoef je geen losse app te installeren. Je zit al te iMessagen als het normaal groene tekstballonnetje blauw wordt.
iMessage werkt naadloos zolang je op een iPhone zit. Stap je over op Android, dan kun je in de problemen komen. Jouw telefoonnummer staat bij Apple nog steeds te boek als een nummer dat iMessages kan ontvangen, waardoor sms’jes van iPhone-vrienden in blauwe berichtjes worden veranderd. Maar die kan jouw Android-toestel niet ontvangen, waardoor ze in een soort zwart gat terechtkomen.
Afmelden van iMessage
“Als je geen apparaten meer hebt die iMessage gebruiken, moet je jezelf afmelden van Apples chatdienst”, weet smartphone-expert Donovan Kerssenberg van techsite Tweakers. Er zijn twee manieren om dat te doen: met of zonder een iPhone.
Heb je de oude iPhone nog, dan moet je eerst de simkaart in het toestel stoppen om iMessage af te melden. Ga daarna naar de Instellingen-app, tik op ‘Berichten’ en zet de schakelaar uit naast ‘iMessage’. Tik bij de instellingen ook op ‘FaceTime’ en zet daar ook de betreffende schakelaar uit, zodat niemand je nog kan proberen te videobellen met diensten van Apple.
Speciale pagina bij Apple
Is je iPhone inmiddels kwijt, kapot of verkocht, dan zul je naar een speciale webpagina van Apple moeten gaan om iMessage uit te schakelen. Voer daar het telefoonnummer in dat je voor iMessage hebt gekregen om een sms-bericht te ontvangen. De code die hierin staat, kun je vervolgens op de site van Apple invoeren om iMessage en FaceTime af te melden.
Heb je bovenstaande stappen voltooid, dan zouden sms’jes van iPhone-bezitters weer ‘gewoon’ als sms op je Android-telefoon binnen moeten komen.