Dit is onze tweede nieuwe nieuwsbrief in 2023. De redactie werkt aan verdere vervolmaking van de inhoud. Graag horen we wat jullie ervan vinden en wat de onderwerpen moeten zijn. Ook jullie tips zijn van harte welkom. Onlangs hebben wij een interessante e-mail ontvangen waarin wordt gevraagd om in de nieuwsbrief of op een clubmiddag aandacht te geven aan Artificial Intelligence (Kunstmatige Intelligentie). De schrijver van de mail gaf aan dat dit onderwerp misschien wat andersoortig is dan veel onderwerpen op clubmiddagen, maar heeft alles te maken met de digitalisering van de samenleving. Een discussie op dit gebied kan de leden wellicht een beetje wapenen tegen de enorme invloed die de Kunstmatige Intelligentie op de mensheid gaat krijgen. Het bestuur dankt de schrijver van de mail, onderschrijft zijn idee en ging ermee aan de slag. Zo werd op de clubmiddag van 18 januari door Ruud Blok een presentatie gegeven over de Kunstmatige Intelligentie en  is er in deze nieuwsbrief al direct een uitgebreid artikel aan gewijd. De presentatie van Ruud staat onder tab Download Presentaties.

Nieuwsbrief februari 2023

We hebben de volgende onderwerpen

Artificial Intelligence

Probeer het zelf eens met ChatGTP. Schrijf Essays met slechts 5 woorden met behulp van onze AI-aangedreven tool. Dit artikel is gemaakt met de volgende steekwoorden. Broodje Aap nepnieuws media bubble surfgedrag Het nieuws op je tijdlijn lijkt heel echt... maar het slaat nergens op.

Inloop bevindingen

De inloop van de ASCC wordt wekelijks goed bezocht. Veel leden komen langs met hun vragen op het gebied van computers, smartphones, tablets, Windows, Android of Apple. Iedereen die lid is kan terecht en wordt geholpen.

Miep

Hallo allemaal, ik ben op weg de digitale toekomst in, samen met de ASCC ComputerClub. Had ik jullie al verteld dat ik een smartphone cadeau heb gekregen van mijn vriend Harry?

Ook Chrome wijst accountwachtwoorden de deur

Na Firefox en Safari ondersteunt ook Googles browser Chrome een nieuwe technologie die een einde gaat maken aan het invullen van wachtwoorden.

DuckDuckgo

Ben je het zat om gevolgd te worden? Wij kunnen helpen.

Windows sinds?

De geschiedenis van Windows gaat terug tot 1982, toen Microsoft begon aan een besturingsprogramma

Inloop Uithoorn

In februari is de tweede en vierde week inloop in Uithoorn .

Artificial Intelligence

Het is mogelijk essays te schrijven met slechts vijf woorden met behulp van onze AI-aangedreven tool. Het resultaat is ongelooflijk. Onderstaand artikel is gemaakt met de volgende steekwoorden.

Broodje Aap

nepnieuws

media bubble

surfgedrag

Het nieuws op je tijdlijn lijkt heel echt… maar het slaat nergens op. Haaien op ondergelopen straten. Angela Merkel was de dochter van Adolf Hitler. Heel nep. Of verhalen in Snapchat van zogenaamde nieuwsorganisaties. De aarde heeft nieuwe naburige planeten. Verwarrend. Zo worden sociale media onbetrouwbaar.

Inloop bevindingen

De laatste tijd is iets opgevallen bij de inloop. Verschillende leden hebben de ASCC om computerhulp gevraagd, omdat zij de controle over hun computer waren kwijtgeraakt. Wat was er aan de hand?

Zij waren in contact gekomen met iemand die beloofde hen te kunnen helpen bij het gebruik van computer en telefoon en hun problemen op afstand te kunnen oplossen. Dit klinkt als het ei van Columbus. Iemand die zorgt dat je computer veilig is, dat alle updates tijdig en juist worden uitgevoerd en dat allerlei problemen worden opgelost. Daarvoor was in sommige gevallen een contract opgesteld en de gevraagde prijs leek redelijk.
Helaas, de leden hadden zich niet gerealiseerd, wat de gevolgen van deze dienstverlening inhielden. Op de computer en de telefoon werd een beheerprogramma geïnstalleerd. Daarmee kon de dienstverlener op afstand alles zien wat er op de computer/telefoon werd gedaan. Het abonnement van de leden met internet- en telefoon provider werd beëindigd. En door de dienstverlener werd een nieuw contract afgesloten op zijn naam. De leden hadden daardoor geen zeggenschap meer over hun eigen abonnement. Het lukte de leden niet of nauwelijks om de uitgevoerde acties in overleg met de dienstverlener te laten terugdraaien.
De moraal van dit verhaal: laat u goed voorlichten als iemand u een dergelijke dienstverlening aanbiedt. Vraag een 2e partij die verstand van zaken heeft en van wie u zeker weet dat u hem kunt vertrouwen om een oordeel. De hulpverleners van de ASCC hebben de problemen zo goed mogelijk kunnen oplossen, maar sommige betrokken leden hebben hier schade en stress van ondervonden.
Een gewaarschuwd persoon telt voor twee!
Ondertussen kunt u, als lid, met al uw hulpvragen op computergebied terecht op de ASCC inloop iedere vrijdag van 09.30 uur tot 11.00 uur.

Ook Chrome wijst accountwachtwoorden de deur

Na Firefox en Safari ondersteunt ook Googles browser Chrome een nieuwe technologie die een einde gaat maken aan het invullen van wachtwoorden.

Met het verschijnen van Chrome 108 komt de WebAuthn-techniek in handen van 65 procent van de internetgebruikers. Hiermee wordt een grote stap gezet in het verdwijnen van wachtwoorden.

WebAuthn maakt inloggen op websites makkelijker en sneller. Het werkt ongeveer op de manier zoals apps van banken: de eerste keer dat je ze gebruikt, moet je met een extern apparaat inloggen – vaak een telefoon – om identiteit te bewijzen. Bij browsers kan de computer en natuurlijk ook de telefoon die functie vervullen.

Op elke browser of app zal de gebruiker één keer door het veiligheidshoepeltje moeten springen. Dat is de eerste keer dat de betreffende dienst met dat apparaat wordt gebruikt. Daarna is vastgelegd welke publieke en private sleutel (het veiligheidsmechanisme) bij elkaar horen. Het sleutelkastje zit bijvoorbeeld in Chrome (Password Manager) of op iClouds servers.

Ook wachtwoordmanagers als 1Password kunnen als onafhankelijke partijen de rol van sleutelkastje spelen.

Passkeys eenvoudig uitgelegd:

https://youtu.be/WNt25gLhKMQ

In het voorjaar van 2022 beloofden Apple, Google en Microsoft dat ze deze nieuwe techniek zouden implementeren. Webauthn is ontwikkeld door de FIDO Alliance en standaardenorganisatie W3C.

PRODUCTIVITEIT

Krijg overal en altijd toegang tot je wachtwoorden

Gebruik je opgeslagen wachtwoorden om makkelijker in te loggen bij websites en apps op je telefoon. Download gewoon Chrome voor iOS of Android, log in en synchroniseer.

  1. Gebruik de camera op je telefoon om deze QR-code te scannen en de App Store of Play Store te openen. Download en open Chrome daarna.
  2. Tik op Chrome-menu  > Instellingen  > Synchronisatie aanzetten.
  3. Kies het Google-account dat je wilt gebruiken. Tik daarna op Ja, aanzetten.
  4. Je wachtwoorden bekijken, toevoegen of bewerken:
    1. Tik op iPhone op Chrome-menu  > Wachtwoorden .
    2. Tik op Android op Chrome-menu  > Instellingen  > Wachtwoorden .

Miep
Nou het is nog een hele ontdekkingstocht hoor, zo’n Android smartphone. Vooral dat kleine toetsenbord. En dan nog erbij ik heb nooit leren typen, nou dat is een heel gezoek naar al die letters.
Maar mijn vriend Harry liet mij zien dat er af en toe rechtsonder op mijn smartphone een klein grijs tekeningetje staat, een “knop” heet dat, dat lijkt op een toetsenbord als je er goed naar kijkt. Als je daar op tikt vraagt het scherm welke invoermethode je wilt selecteren. Dan kan ik kiezen tussen het Samsung Toetsenbord of -en nu komt het- Spraakgestuurd typen.
Harry legde mij uit dat spraakgestuurd typen betekent dat je tegen het apparaat kunt praten en jouw tekst kunt dicteren. Nou ja zeg…… hoe is het mogelijk? Ik ga het dus proberen. En inderdaad dat werkt. Ik moet wel even leren dicteren hoor, duidelijk de woorden uitspreken maar als je er even mee bezig bent dan gaat het vanzelf. Zo leer ik de weg vinden met deze manier van werken. Gaat echt perfect. Ik heb weer een stapje gezet naar de digitale toekomst.
Miep

Krijg naadloze privacybescherming in je browser, gratis met één download:

van DuckDuckGo
  • Privé Zoeken
  • Blokkeer Trackers
  • Site Encryptie

Je hebt nu de DuckDuckGo-extensie!

Dit is wat het doet:

  • Hiermee kun je anoniem zoeken met DuckDuckGo
  • Blokkeert trackers op websites die je bezoekt
  • Versleutelt verbindingen indien mogelijk

Als je DuckDuckGo gaat gebruiken wis dan eerst je cookies.
Anders worden er pagina’s geblokkeerd van wege omleidingen.

Is DuckDuckGo te vertrouwen?
Het begrip ‘veilig’ heeft veel facetten, maar DuckDuckGo is zeker relatief veilig omdat het veel meer privacy biedt dan andere browsers en zoekmachines. DuckDuckGo respecteert je privacy. Dit betekent dat de zoekmachine geen gebruikersgegevens verzamelt en je zoekresultaten niet opslaat of doorverkoopt.

Inloop Uithoorn

Vanaf heden zijn wij elke tweede en vierde woensdag van de maand van 11:00 tot 12:30 uur aanwezig in de Bibliotheek Uithoorn op Marktplaats 65. Ook hier kun je tijdens dit tijdstip met alle vragen omtrent de smartphones, iPad, en computerproblemen komen

Windows sinds?

De geschiedenis van Windows gaat terug tot 1982, toen Microsoft begon aan de eerste versie van een besturingsprogramma dat de naam Interface Manager kreeg. Dit werd aangekondigd in november 1983 (na de Apple Lisa, maar voor de Macintosh) onder de naam “Windows”. Windows 1.0 kwam echter pas uit in november 1985.

Windows versies
1. 1985 Windows 1.0
2. 1987 Windows 2.0
3. 1990 Windows 3.0
4. 1992 Windows 3.1
5. 1994 Windows NT 3.5
6. 1995 Windows 95
7. 1998 Windows 98
8. 2000 Windows ME
9. 2000 Windows 2000
10. 2001 Windows XP
11. 2007 Windows Vista
12. 2009 Windows 7
13. 2012 Windows 8 ondersteuning tot 10-1-2023
14. 2015 Windows 10 ondersteuning tot 14-10-2025
15. 2021 Windows 11 ondersteuning tot …

Windows 1.0 was de eerste grafische interface van Microsoft voor personal computers. Microsoft Windows kwam, met veel vertraging, in 1985 op de markt.

1982
In dit jaar stelde VisiCorp, op de informaticabeurs Comdex, Visi On voor. VisiCorp was de producent van VisiCalc en concurrent van Microsoft op het vlak van gebruikerssoftware. Met Visi On maakte VisiCorp zijn introductie op de markt van de besturingssystemen. Visi On was de eerste grafische gebruikersschil voor pc’s. Het was een systeem op basis van vensters dat bovenop MS-DOS liep en de gebruiker een grafische gebruikersomgeving aanbood. Door met de muis op uitklappende menu’s te klikken, konden programma’s worden gestart en kon de computer worden beheerd. Dit in tegenstelling tot MS-DOS, waarbij voor alle handelingen de opdrachtprompt nodig was.

Bij Microsoft was de productvoorstelling van Visi On de aanzet om ook zelf met de ontwikkeling van een grafische gebruikersschil te beginnen. Men spreekt over een grafische multitasking interface voor MS-DOS. De grafische schil van Microsoft werd door de ontwikkelaars Interface Manager gedoopt.

Onder druk van de marketingafdeling werd Windowing manager omgedoopt tot Microsoft Windows. De oorsprong van de naam “Windows” ligt bij de informaticapers. In alle persartikelen die over Visi On en gelijkaardige systemen werden geschreven, sprak men steeds van windowing system, windowing shell, windowing manager.

1983
Microsoft Windows 1.0 werd met een enorme hype aangekondigd op de grote Comdex-computerbeurs in november 1983. Dit terwijl men binnen Microsoft zeer goed wist dat het product niet af was en zeker niet geleverd zou kunnen worden (Vapourware). Bedoeling van deze marketingcampagne was Windows te lanceren als concurrent van VisiCorps Visi On. De grafische schil van VisiCorp was in 1983, in tegenstelling tot Microsoft Windows, wel een afgewerkt product. Microsoft slaagde in zijn missie en wist grote klanten te overtuigen niet in de VisiCorpboot te stappen, maar te wachten op de release van Microsoft Windows.

1985
Pas op 20 november 1985 kon Microsoft Windows in de handel gebracht worden. Op de verpakking van Windows 1.0 stond dat het in 256 kB geheugen moest kunnen draaien, maar een recensent van de New York Times schreef: Het draaien van Windows in 512 kB is vergelijkbaar met het schenken van stroop op de Zuidpool.

Deze eerste versie van Microsoft Windows was geen groot succes. Het programma leed aan het kip-en-eisyndroom. Het ontbreken van grote applicaties voor Windows zorgde ervoor dat het bedrijfsleven zich niet meteen geroepen voelde om over te schakelen naar deze grafische uitbreiding van MS-DOS. Bovendien konden de vensters elkaar niet overlappen, omdat dit principe door Apple gepatenteerd was.

Benodigdheden
MS-DOS 2.0, 256 kB RAM en 2 double-sided floppydisks of een harde schijf.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_1.0  

Het internet der dingen.

IoT = Internet of Things

Digitalisering in combinatie met het Internet brengt ons weer een heel nieuwe wereld. De mens die steeds meer gemak voor zichzelf zoekt is nu bezig om allerlei apparaten aan het Internet te koppelen het liefst draadloos natuurlijk.  Zogenoemde ‘slimme apparaten’, zoals een webcam, koelkast, smart-tv, thermostaat, printer, verlichting, auto en apparatuur voor netwerkopslag. Kortom, het gaat om apparaten naast je computer, tablet of smartphone. O ja laten we de deurbel niet vergeten die we tegenwoordig zo vaak in de reclame zien. Ook de beveiliging van ons huis neemt een grote vlucht. Veel huishoudens in Nederland zijn hun huis slimmer aan het maken. Denk hierbij aan het toevoegen van een Smart TV of de slimme inbouw spotjes van HUE zodat je je lampen met je telefoon of afstandsbediening kan bedienen.
Laten we eerlijk zijn die telefoon is tegenwoordig bij veel mensen een verlengstuk van hun arm. Het is een apparaat dat in combinatie met Internet een regelorgaan is. Voor mensen die wat slechter ter been zijn kan dit van grote waarde zijn. Laat ik eens wat te hooi en te gras voorbeelden geven. Verder ga ik er vanuit dat het apparaat met de stem bedient wordt.

Situatie 

Actie

De bel gaat

Je zit in je ruststoel en je ziet wie er voor de deur staat en kunt een gesprek hebben.

Het wordt donker in huis

Je zegt doe het licht aan.

Na je middagdutje ben je geïnteresseerd in het laatste nieuws.

Je vraagt wat is het laatste nieuws en je krijgt het te horen.

Plannen om een ommetje te maken.

Je vraagt wat voor weer het is en krijgt de informatie over het gebied waar je woont.

Je moet een vriend nog bellen

Je zegt bel “Piet van Veen”

het systeem vraagt zijn mobiel of het vaste nummer.

Stel een herinneringsmoment in voor het innemen van medicijn of andere zaken.

Het systeem geeft op het ingestelde herinneringsmoment een melding.

Smart-TV en Radio bediening

Deze apparaten gaan niet alleen aan en uit op het moment dat wij daar om vragen maar kunnen we daarmee ook alle andere functies aanspreken.

Een relatief goedkoop en klein apparaat dat een groot deel van deze functionaliteit al in zich heeft is “Een Google Nest Mini”. Is in feite een slimme luidspreker, ontwikkeld door Google, die dient als jouw persoonlijke virtuele assistent die je onder andere helpt met het aansturen van verschillende slimme apparaten. Dit is van het aanzetten van Netflix op je Smart TV tot het verduisteren van je kamer door je slimme gordijnen.
En dan hebben we het nog niet gehad over de combinatie met de slimme auto. Wat zien we hier gebeuren? Buiten het feit dat de auto van fossiele brandstof naar elektrisch aan het omschakelen is komen er steeds meer snufjes bij. Mijn auto die nu 11 jaar oud is heeft natuurlijk navigatie aan boord maar ook BlueTooth. Stap ik in de auto dan verbindt mijn telefoon zich met het systeem en kan ik handsfree bellen. En heeft hij alle contacten uit mijn telefoon. Stemgestuurd bel ik mensen vanuit de auto.
Een moderne auto heeft sensoren die zien, analyseren en communiceren met de omgeving. Slimme rijhulpsystemen (bijvoorbeeld Adaptive Cruise Control en Lane Keep Assist) laten de auto op de omgeving anticiperen.
Door een auto met internet te verbinden, krijg je op eenvoudige manier inzicht in je rijgedrag en allerlei andere informatie die de auto verzamelt. We moeten dus vaststellen dat alles om ons heen smart aan het worden is. Natuurlijk kunnen we zeggen het zal mijn tijd wel uitduren. Of kijken wat in je leven wel passend is.

Google Nest Mini

Amstelland Senioren ComputerClub.
p/a Wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3
1187 LS  Amstelveen

ASCC telefoon : 06 38762853
verwacht geen directe reactie

Voor informatie mail : info@ascc.nl

Kijk ook op onze Facebook pagina
https://www.facebook.com/ascc.westend

De ASCC is ook actief op twitter
https://twitter.com/AsccAmstelveen