Nieuwsbrief december 2024
Beste ASCC leden,
Het einde van het jaar is weer in zicht. Vaak krijgt u dan allerlei verlengingen van abonnementen die u eigenlijk vergeten was. Lees in de Nieuwsbrief hoe u ze eenvoudig digitaal op kunt zeggen. Ook aandacht voor apps die u het leven makkelijker kunnen maken, en het laatste nieuws uit de wereld van de processoren.
Op de December clubmiddag gaan we het hebben over het sturen van een Tikkie.
met vriendelijke ASCC-groet,
De redactie.
Abonnementen online opzeggen
Hoe doe je dat ?
Seeing AI
Seeing AI is een App waarmee visueel gehandicapten ondersteuning van AI krijgen
Lees Simpel
Krijgt u ook van die onbegrijpelijke brieven van instanties ? De Stichting Lees Simpel heeft een app om ze begrijpelijk te maken.
Wat gaat er mis met Intel ?
De grootste processorfabrikant ter wereld zit in zwaar weer. Wat gaat er mis ?
Een abonnement online opzeggen is meestal vrij eenvoudig als je weet hoe het werkt. Hier is een stap-voor-stap uitleg in simpele woorden:
1. Controleer uw abonnement
Voordat u begint, kijk goed naar welk abonnement u wilt opzeggen. Is het voor een streamingdienst zoals Netflix, een tijdschrift, een sportschool, of iets anders? Noteer de naam van het abonnement en weet of er een opzegtermijn is. Sommige abonnementen kun je niet direct stopzetten, maar pas aan het einde van de maand of het contract.
2. Log in op uw account
De meeste abonnementen kunt u opzeggen via de website of app van het bedrijf. Ga naar de website of open de app van de dienst waar u het abonnement hebt. Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u meestal op “Wachtwoord vergeten” klikken om het opnieuw in te stellen.
3. Zoek naar ‘Mijn account’ of ‘Instellingen’
Als u bent ingelogd, zoek dan naar een knop of tabje zoals “Mijn account” , “Instellingen,” of “Abonnementen beheren”. Dit staat vaak bovenaan of onderaan de pagina. Hier kunt u uw gegevens en abonnementen bekijken.
4. Klik op ‘Opzeggen’
Als u het abonnement hebt gevonden, staat er meestal een optie om het op te zeggen. Dit kan staan als “Abonnement opzeggen,” “Lidmaatschap annuleren,” of iets soortgelijks. Klik op die knop.
5. Volg de stappen
Vaak wordt u gevraagd om een paar extra stappen te doen. Dit kan zijn:
• Een reden kiezen waarom u opzegt.
• Bevestigen dat u echt wilt opzeggen. Sommige websites sturen een e-mail of sms om uw opzegging te bevestigen.
6. Controleer uw e-mail
Na het opzeggen ontvangt u meestal een e-mail van het bedrijf. Dit is een bevestiging dat uw abonnement is gestopt. Zorg ervoor dat u deze bevestiging krijgt. Kijk eventueel even in het Spam bakje van uw Mail. Bewaar deze e-mail, voor het geval er later problemen zijn.
7. Dubbelcheck uw rekening
Soms kan het zijn dat het bedrijf per ongeluk nog een keer geld afschrijft. Controleer daarom een paar weken later uw bankrekening om zeker te weten dat de betalingen zijn gestopt.
Extra tips:
• Opzegtermijn: Sommige abonnementen hebben een opzegtermijn, bijvoorbeeld een maand. Dit betekent dat u nog één keer moet betalen voordat het stopt.
• Klantenservice: Als u het opzeg-knopje of -pagina niet kunt vinden, kunt u contact opnemen met de klantenservice. Meestal hebben ze een chatfunctie, e-mail, of telefoonnummer waar u hulp kunt vragen.
• Automatische verlenging: Kijk of uw abonnement automatisch verlengd wordt. Soms moet u dit handmatig uitzetten.
Met deze stappen kunt u de meeste abonnementen online opzeggen zonder problemen. Door goed te letten op bevestigingen en uw bankrekening, weet u zeker dat het opzeggen gelukt is.
Met de Seeing AI app krijgen visueel gehandicapten hulp van de camera op hun telefoon en Artificial Intelligence om de dingen om ons heen beter te kunnen identificeren, bijvoorbeeld:
- Documenten of brieven voorlezen.
- Producten scannen en hiervan de naam en beschikbare informatie voorlezen.
- Gezichten opslaan om te herkennen. De app kan ook een inschatting maken van hun leeftijd, geslacht en gezichtsuitdrukking.
- Verschillende bankbiljetten of muntenstukken herkennen.
- Een foto of de omgeving beschrijven. Objecten kunnen bijvoorbeeld worden beschreven. Foto’s kunnen ook vanuit andere apps gedeeld worden om ze te beschrijven, zoals uit uw mail
- Navigeren in een gebouw.
- Kleuren benoemen
- Aangeven hoe licht het ergens is.
We krijgen regelmatig van die onbegrijpelijke brieven van bedrijven en instanties, waarvan het moeilijk is om te begrijpen waar het over gaat. De Stichting Lees Simpel heeft als doel om met Artificial Intelligence die brieven om te zetten in begrijpelijke taal. Ze hebben de Lees Simpel app ontwikkelt, waarmee u met uw telefooncamera de brief kunt inscannen. De app maakt er dan begrijpelijke taal van.
Eigenlijk zouden die instanties zelf al moeten beginnen met hun berichten en brieven in begrijpelijk Nederlands op te stellen, mar vaak zitten ze zo vastgeroest in het gebruik van ambtelijke termen en vaktaal, dat het ze niet lukt om zaken eenvoudig uit te leggen. De op zich al heel ingewikkelde Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) systemen kunnen ons daar gelukkig mee helpen zonder dat u moeilijke software hoeft te leren. Met de Lees Simpel app en uw telefooncamera kunt u een brief scannen en krijgt u direct een samenvatting in begrijpelijke taal. De app vertelt u stap voor stap wat u moet doen en is zelf dus ook eenvoudig in gebruik.
Al heel lang domineert Intel de computerwereld in PC’s en laptops. Terwijl iedereen wel eens van Intel heeft gehoord, zijn Intel’s grote concurrenten minder bekend: Qualcomm, AMD en Nvidia. Die groeien de laatste tijd hard in de processormarkt, terwijl Intel marktaandeel verliest. Qualcomm wil Intel zelfs overnemen.
Al sinds de eerste 8086 processor voor PC’s uit 1978 gebruikt Intel de X86 architectuur voor hun chips. Dat ontwerp gaat uit van een uitgebreide reeks instructies die in de chip ingebakken zit. Door die uitgebreide reeks instructies kunnen programmeurs redelijk eenvoudig grote programma’s maken. Het nadeel daarvan is echter dat de processor veel werk moet doen, daarvoor veel warmte nodig heeft, en dus veel stroom gebruikt. Dat begint de laatste jaren een groeiend probleem te worden in de steeds kleiner wordende apparaten.
De laatste jaren komt een andere chip-architectuur in beeld, de Advanced RISC Machine. RISC staat voor Reduced Instruction Set Computing, en dat betekent dat de processor zelf minder instructies begrijpt. Hoewel dat een nadeel lijkt, zijn daar tegenwoordig grote voordelen aan: De programma’s die tegenwoordig ontwikkeld worden bestaan uit allemaal kleine stukjes programmatuur, die als een soort treintje in verschillende combinaties aan de processor worden aangeboden. Al die “wagonnetjes” kunnen juist heel snel door een ARM processor worden verwerkt. Doordat de processor zelf minder hoeft te doen, wordt-ie ook niet zo warm en verbruikt hij minder stroom, wat een groot voordeel is in de kleinere en lichtere laptops, tablets en smartphones.
AMD was de eerste echte concurrent van Intel. In 2003 was AMD de eerste die 64-bit (ipv 32-bit, 2x meer data per verwerkingsslag) en “multi-core” processoren (meer chips in 1 processorbehuizing) ging maken en lag Intel technologisch op achterstand. Sindsdien houden beiden elkaar in evenwicht in de race om steeds snellere en dunnere chips. AMD groeit de laatste jaren snel in de servermarkt, waar Intel terrein verliest.
Nvidia is groot geworden in de grafische kaarten. Om de beeldschermen aan te sturen worden aparte processors gebruikt die Graphical Processor Units (GPU) worden genoemd. Die GPU’s hebben steeds meer vermogen omdat de beeldschermen groter worden en de computerspelletjes (games) steeds realistischer beelden in een steeds hoger tempo op het scherm brengen. Min of meer als bijproduct blijken die GPU’s ook heel goed te gebruiken om Artificial Intelligence werk af te handelen. En juist die vraag neemt de laatste jaren zienderogen toe.
Qualcomm is groot geworden in de ondersteunende chips, zoals die voor Wifi en 5G chips, maar maakt tegenwoordig ook voor alle grote computerfabrikanten ARM processoren.
Intel, die de boot van de ARM chips heeft gemist, dreigt nu steeds minder marktaandeel over te houden en te worden opgeslokt door zijn jongere, maar grotere broers.