Nieuwsbrief december 2022
samen de digitale toekomst in
Een feestelijk nummer

Een kijkje naar 2023
In januari 2023 krijgt u een korte mail van de ASCC dat er een nieuwe nieuwsbrief op de website staat en waar u die kunt vinden.
Waarom veranderen we dit? Steeds vaker hoorden we dat de nieuwsbrief niet ontvangen werd. De mail zat in reclame of spam box. Het werd steeds moeilijker om de mooi opgemaakte nieuwsbrief door de filters van de providers te krijgen. Door nu een korte mail te sturen zonder enige opsmuk hopen we dit te vermijden.
Bewaren
De volledig opgemaakte nieuwsbrief per mail kon je natuurlijk zelf bewaren. Nu moeten wij de nieuwsbrieven enige tijd op de website laten staan.
We hebben hierover een aantal mensen gesproken maar komen er niet goed uit wat de wens van de leden is?
Laat het ons weten en stuur een mail naar de redactie@ascc.nl
Verder in dit feestelijke nummer



Samen digitaal het nieuwe jaar in
Het kan niet uitblijven in deze feestdagen zullen we regelmatig onze smartphone of computer gebruiken. Om te beginnen kun je voor Sinterklaas en Kerst gebruik maken van lootjestrekking op het internet.
Als we weinig tijd of creativiteit hebben.
https://rijmgedichten.nl/sinterklaas-gedichten-generator/
Zelf je eigen unieke sinterklaas gedicht maken, dat doe je met deze gratis Sinterklaas Gedichten Generator. Met deze rijmmachine maak je meerdere unieke rijm gedichten, en omdat deze persoonlijk worden zal je een verpletterende indruk maken. Het is grappig de zelf gemaakte rijm te gebruiken bij bijvoorbeeld een cadeau of surprise.
Kerstboodschappen
Zie je ook elk jaar weer op tegen de drukte in de supermarkten rondom de kerstdagen? Je bent niet de enige! Steeds meer mensen bestellen daarom de boodschappen online voor kerst, daarmee kan jij de supermarkt vermijden en wordt alles netjes thuisgebracht voor kerst. En dat is vaak zó populair, dat je tegenwoordig al vroeg je bezorgmoment moet inplannen bij de supermarkten. Dit jaar is de verwachting dat nóg meer mensen online kerst boodschappen willen bestellen. Deze trend werd extra aangewakkerd in voorgaande jaren vanwege het corona-virus en alle bijbehorende maatregelen.
De wet van de remmende voorsprong
De wet stelt dat een voorsprong op een bepaald domein er vaak toe leidt dat er weinig stimulans is om verdere verbetering of vooruitgang op te zoeken, zodat men vroeg of laat wordt voorbijgestreefd. Door te berusten in een voorsprong wordt men geremd om nog verder te gaan. Een bedrijf of organisatie, in het bijzonder uit de IT-sector, kan een product met grote innovatieve waarde ontwikkelen en commercialiseren, maar naderhand in de verleiding komen op de inkomsten te blijven teren en noodzakelijke investeringen voor innovatie veronachtzamen.
Een voorbeeld
In het verleden verbonden wij ons met het internet via de telefoonkabel, later ook via de Tv-kabel. Dit kon omdat de infrastructuur aanwezig was. Nu kan het ook draadloos via de 5G masten in ons land. 3de wereldlanden. Deze landen kunnen al deze ontwikkelingen overslaan en direct beginnen met starlink. Infrastructuur is niet nodig. Starlink is een satellietnetwerk in opbouw van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het aanbieden van internettoegang, Elon Musk wil met Starlink drie tot vier procent van de internetmarkt bedienen. Het netwerk richt zich op het platteland waar geen hoogwaardig internet is en 5G-techniek onaantrekkelijk is vanwege de afstanden. Hij richt zich niet op stedelijke gebieden; een satellietnetwerk zou volgens hem nooit genoeg bandbreedte voor een dichtbevolkt gebied kunnen leveren. Starlink zal op het grootste deel van de Aarde beschikbaar zijn. De noord- en zuidpool zijn hierop een uitzondering.
Let op!
De regeringen van landen kunnen het gebruik van internet niet meer afschermen door gebruik te maken van een firewall. Denk aan landen als China, Iran enz. Sinds 23 mei 2019 is dit netwerk nu operationeel.
Door de aankoop van twitter, wordt het democratische proces verder beïnvloed. “De vogel is bevrijd” was zijn eerste tweet na het ontslaan van de huidige directie.
Website ASCC
Nu ook goed werkend op telefoon en tablet
Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon of tablet om informatie op te zoeken op het internet, de websites van bedrijven te bekijken, blogs te lezen en producten en diensten aan te schaffen.
Het is dus belangrijk om met de tijd mee te gaan en een website te ontwikkelen die ook goed werkt op mobiele devices. Op deze manier kunnen we onze leden optimaal bedienen.
We hadden een WordPress website waarbij nog niet alles goed weergegeven werd. Zeker niet op telefoons. Door gebruik te gaan maken van een nieuwe plug-in Elementor en een nieuw thema te kiezen. Werkt onze ASCC site nu ook op iedere telefoon en tablet. Onze website is beveiligd en nu ook apparaat onafhankelijk. Twee dingen die zoekmachines kunnen waarderen en plaatsen ons hoger in de zoeklijst. Maar hier hebben we natuurlijk weinig aan. We weten tenslotte dat we lid zijn van deze club en typen die paar letters wel.
WordPress is opensourcesoftware om websites te realiseren, die onder de voorwaarden van de GNU General Public License wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een grotere groep ontwikkelaars ondersteund. WordPress is het meest gebruikte contentmanagementsysteem.
Een content-beheersysteem of contentmanagementsysteem is een softwaretoepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren.
Elementor Ltd. is een Israëlisch softwarebedrijf. Met de Elementor-websitebouwer kunnen WordPress-gebruikers websites maken en bewerken door de techniek van slepen en neerzetten te gebruiken, met een ingebouwde responsieve modus
App voor slimme energiemeter
Slimme meter uitlezen met app
Jaarlijks met pen en papier de meterkast in om de stand op te nemen hoeft niet meer dankzij de slimme meter. Deze geeft uit zichzelf meterstanden door aan de energieleverancier. Door de bijbehorende app te downloaden krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik. De app geeft gedetailleerd weer – soms zelfs per uur of per apparaat – hoeveel gas en stroom wordt gebruikt. Zo weet u precies waar u kunt besparen. Energieverbruiksmanager worden de apps ook wel genoemd. Elk energiebedrijf heeft zijn eigen app maar er bestaan ook onafhankelijke apps. Voorwaarde is dus dat u een slimme meter heeft. Maar bijna iedereen heeft die.
Apps van leveranciers
Eneco-app
In de Eneco-app blijven klanten op een gebruiksvriendelijke manier op de hoogte van hun verbruik. Het is mogelijk gegevens, zoals het termijnbedrag, aan te passen en alle betalingen in te zien. Het verbruik is inzichtelijk per uur, dag, week en maand, net als de teruglevering van eventuele zonnepanelen.
Vattenfall-app
De Vattenfall Energie-app biedt min of meer hetzelfde als die van Eneco, namelijk het verbruik bijhouden en gegevens wijzigen. Ook krijgen gebruikers een seintje als de verbruikskosten hoger zijn dan normaal en geeft de app bespaartips.
Essent-app
De Essent Verbruiksmanager+ is zowel online (via Mijn Essent) als via de gratis app te gebruiken. De app geeft advies over het maandelijkse bedrag en toont het verbruik per dag, maand of jaar. Ook staat er wat de teruglevering van zonnepanelen is.

Slimme meter in huis?
Gebruik de bijbehorende app om het stroom- en gasverbruik in huis bij te houden en kijk waar u kunt besparen.
Apps van leveranciers
Oxxio-app
De app van Oxxio doet min of meer hetzelfde als bovenstaande apps. Gebruikers kunnen het verbruik uitlezen per uur, nota’s bekijken en het maandbedrag wijzigen. Er is ook een betaalde versie van de app: Oxxio Pro.
Greenchoice-app
Ook Greenchoice heeft voor klanten een app om het verbruik per maand, dag of uur in de gaten te houden. Net als de teruglevering van zonnepanelen. Vind er betalingen en jaarnota’s terug of wijzig het maandbedrag.
Staat uw energieleverancier er niet bij? Kijk dan op de website van het bedrijf of er een app beschikbaar is.
Onafhankelijke energie-apps
Er zijn ook apps die niet gebonden zijn aan een energieleverancier. Die zijn niet gratis, zo kost de app van SlimmeMeterPortal.nl 1,50 euro per maand (prijs september 2022), terwijl de dienst op de pc gratis is (na inschrijving). De dienst MijnEnergieinzicht is ook gratis, maar heeft geen app – al wekt het wel die indruk op de website. Op de site Energieverbruiksmanagers.nl staan nog meer apps rondom energieverbruik.
Wij wensen alle ASCC leden fijne feestdagen
Laat weten wat je van de nieuwsbrieven en nieuwe website vindt.

Samen de digitale toekomst in

Voor informatie mail : info@ascc.nl
Voor Computer / Smartphone/ Tablet hulp : pchulp@ascc.nl
Voor cursussen: cursussen@ascc.nl
Voor ledenadministratie: ledenadministratie@ascc.nl
Voor web beheer: webbeheerder@ascc.nl