
In deze nieuwsbrief ons mobieltje dat voor nog veel meer dingen gebruikt gaat worden. Het wordt werkelijk de sleutel tot alles.
Niet voor niets laten wij het Zwitserse zakmes als symbool zien. We moeten ons wel blijven realiseren dat het mobieltje echt strikt persoonlijk is. We kunnen er pas wat mee als hij ons gezicht of vingerafdruk herkent. Werkt dat niet dan hebben we onze pincode achter de hand. Met een echt Zwitsers zakmes krijg je wel het bierflesje open en de kurk uit de wijnfles. Maar met je mobiel kun je het wel kopen en de winkel vinden waar het te koop is. Verder vieren we de verjaardag van Miep en zien we dat Microsoft ongeduldig aan het worden is en graag heeft dat we naar Windows 11 gaan. Verder zijn we getuigen van het startschot tussen Google en Microsoft die kunstmatige intelligentie in hun browsers stoppen. Ook niet onbelangrijk is het gebruik van de digitale agenda.
Nieuwsbrief april 2023

We hebben de volgende onderwerpen
Microsoft wil gebruikers forceren naar Windows 11
Het ziet ernaar uit dat Microsoft meer Windows 10-gebruikers wil aanzetten om te upgraden naar de nieuwste versie
Windows-Defender -> Windows-Beveiling
Sinds Windows 10 is de kwaliteit van de beveiligingstool van Microsoft (die inmiddels Windows-beveiliging heet) echter enorm verbeterd!
Miep 75
Miep krijgt na haar verjaardag haar spieren weer mobiel.
Dropshipper
Je bestelt iets in een Nederlandse webshop, maar krijgt na weken wachten een pakketje uit China. Dan heb je iets besteld bij een dropshipper.
Kunstmatige intelligentie in browsers
Google is op dit moment heer en meester in de zoek- en browsermarkt. Die krijgt een geduchte tegenstander aan Microsoft. Die willen ChatGPT inbouwen in Bing. De vraag is dus? Gaan we door met Googelen of gaan we Bingen.
ASCC digitale agenda en een aanvulling
Wat is het heerlijk om nooit meer een afspraak of verjaardag te missen. Dat kan met digitale agenda’s die in de cloud staan. De ascc.nl en de gemeente Amstelveen kunnen dingen/evenementen in je Privéagenda zetten.
Windows 10-gebruikers krijgen full-screen scherm met Windows 11-upgrade voorgeschoteld
Het ziet ernaar uit dat Microsoft meer Windows 10-gebruikers wil aanzetten om te upgraden naar de nieuwste versie van het populaire besturingssysteem, Windows 11.
De verwachting is dat dit alleen voorkomt bij computergebruikers met een computer die aan de vereiste voorwaarden voldoet en die nog op Windows 10 draait.

WindowsLatest.com heeft een bericht op de website geplaatst met een foto, waarop wordt aangegeven dat het systeem in aanmerking komt om een gratis upgrade naar Windows 11 te doen.
De foto toont een full-screen pagina waarbij de gebruiker geleid wordt naar de optie om te upgraden naar windows 11.
Wel staan er mogelijkheden om de upgrade niet nu uit te voeren maar dat wordt de gebruiker niet makkelijk gemaakt en dit fullscreen zal mogelijk vaker terugkomen net zo lang totdat de upgrade is uitgevoerd.
Windows Defender -> Windows-beveiliging
In het verleden liet de virusscanner van Microsoft (die toen nog Windows Defender genoemd werd) regelmatig steken vallen, en was het zeker zinvol om een alternatieve scanner te installeren. Sinds Windows 10 is de kwaliteit van de beveiligingstool van Microsoft (die inmiddels Windows-beveiliging heet) echter enorm verbeterd! Windows-beveiliging is een realtime scanner waarmee Windows op geavanceerde wijze wordt beveiligd tegen virussen, malware, ransomware, spyware en soortgelijke bedreigingen. Daarnaast bevat Windows-beveiliging een firewall voor de internetverbinding en een phishing- en SmartScreen-filter voor de browser Edge. En voor het geval een besmetting aan het oog van de beveiliging is onttrokken, wordt de pc periodiek gescand op besmettingen.
Is Windows 11 beveiliging voldoende?
Naar eigen zeggen is het nieuwe besturingssysteem de veiligste Windows-uitgave tot nu toe. Het systeem bezit namelijk onder meer een ingebouwde, geavanceerde encryptie, databescherming, robuuste netwerk- en systeembeveiliging en intelligente beveiliging tegen evoluerende dreigingen.

Dropshippers maken het te bont
Je bestelt iets in een Nederlandse webshop, maar krijgt na weken wachten een pakketje uit China. Dan heb je iets besteld bij een dropshipper. Het product is soms slecht van kwaliteit of anders dan je verwachtte, en terugsturen is vaak een probleem. Vooral over ByZaaza, By Colina en Koopjeshuis krijgt de Consumentenbond de laatste tijd veel klachten.
Makkelijk geld verdienen
Tegenwoordig werken veel webwinkels met dropshipping. Als je daar iets bestelt, plaatst de webwinkel je bestelling simpelweg bij een leverancier (vaak in Azië) en laat het artikel rechtstreeks door die leverancier naar jouw adres sturen. Dropshipping is ontzettend populair bij beginnende webwinkels, omdat ze zelf geen voorraad hoeven aan te houden.
Het gaat vaak om jonge mensen die denken makkelijk geld te gaan verdienen. Ze hoeven weinig meer te doen dan een website optuigen, orders doorzetten naar China en de winst opstrijken. Maar daarbij ‘vergeten’ ze nogal eens dat er ook verantwoordelijkheden bij komen kijken en dat er wetten en regels zijn waar ze zich aan moeten houden.
Volgens de Kamer van Koophandel zijn er in Nederland meer dan 1100 dropshippers actief. De websites lijken erg op elkaar, ze verkopen vaak kleding en/of gadgets en bijna altijd (zogenaamd) tegen hoge kortingen. Dat klinkt misschien als oplichting, maar een dropshipper is lang niet altijd een nepwebwinkel. Als er klachten zijn over leveringen, retourzendingen en terugbetalingen, kan dat ook komen doordat de webshop in financiële nood is of het werk niet aankan. Je moet oppassen als op de site adresgegevens ontbreken en het contact verloopt via een e-mailformulier. Zie de tips hieronder.
Veel klachten
De afgelopen maanden kreeg de Consumentenbond opvallend veel klachten over sites van webwinkels die kleding en gadgets verkopen die vanuit Azië worden opgestuurd. De klachten gaan over de zeer trage levering en de belabberde kwaliteit van de producten – die soms heel anders zijn dan besteld. Wie het ontvangen product wil retourneren, merkt dat de shops niet of slecht bereikbaar zijn en ze geen of minder geld teruggeven.
‘Ik heb een product gekregen dat absoluut niet klopt met wat ik had besteld’, schrijft een klant op Klachtenkompas.nl over een webshop. ‘Ik kwam erachter dat het in China online wordt gekocht, het is dus een soort AliExpress en van slechte kwaliteit. Nu moet ik zelf de retourkosten naar China betalen en krijg 20% van het bedrag niet terug’. Opvallend en veelzeggend is dat de naam van de webshop op de site met één l wordt gespeld, inclusief het e-mailadres (dat dus fout is).
Over een bepaalde dropshipper kreeg de Consumentenbond al meer dan half jaar klachten. De website geeft bijzonder weinig informatie over wie erachter zit. Geen adres, geen KVK-nummer, alleen een e-mailformulier. Zij vroegen de verkoper in december om een reactie, maar dat leidde tot niets. Over de webshop komen nog steeds klachten. Voor meer informatie, lees bij de consumentenbond de Digitaalgids over deze zaak.
Herken een slechte dropshipper
Voorkom dat je in zee gaat met een slechte dropshipper. Ze zijn niet moeilijk te herkennen.
- Zoek op de website naar een (huis)adres, telefoonnummer, e-mailadres, KVK- en btw-nummer. Ontbreken die? Dan is de webshop in overtreding. Koop er dan niet.
- Tik het webadres in op Klachtenkompas.nl om te kijken of er klachten zijn over het bedrijf en of die worden opgelost. Check ook de reviews op nl.trustpilot.com. En googel de naam van de webwinkel. Dan vind je al snel meer (veelzeggende) recensies.
- Check de website door op check.veiliginternetten.nl het webadres in te typen.
- Staat er geen of vage informatie over de levertijd? Dat is ook een risico. Een product moet binnen 30 dagen geleverd worden. Is dit niet mogelijk, dan moet er op voorhand een andere levertermijn zijn afgesproken, bijvoorbeeld 6 weken.
- Kijk voordat je bestelt naar de retour- en garantievoorwaarden.
- Kijk of je achteraf of met een creditcard of PayPal kunt betalen. Als je creditcard een ‘aflevergarantie’ heeft, kun je daar soms je geld terugvragen. PayPal kent een soortgelijke service, maar iDeal niet. Kun je alleen met een bankoverschrijving betalen? Dat is verdacht.
- Check op de website van de politie of er aangiften zijn gedaan tegen de site.
Lees op website van de Consumentenbond meer over dropshipping en wat je rechten zijn als je iets via zo’n website koopt.
Miep 75 jaar!
Nou dat was me een feest, mijn 75ste verjaardag. Niet dat ik mij zo oud voel hoor, ik denk in ieder geval als iemand van 20. Maar als ik ‘s ochtends opsta dan…..ja, dan moet ik eerst alle spieren weer mobiel krijgen. Nou ja, als dat het is moet het maar. Er waren trouwens heel veel mensen op mijn verjaardagsfeest. Mensen die mij nog kenden van jaren geleden. Was erg leuk, maar ik heb een slecht geheugen voor namen en gezichten. Mijn hele leven al gehad. Dat is dus niet slechter geworden.
Als je 75 wordt, dan moet je je rijbewijs verlengen. Dat is wel ingewikkeld. Je moet via de website van het CBR een gezondheidsverklaring gdownloaden, invullen en ondertekenen. Ik wist niet wat downloaden is. Gelukkig zijn er bureaus die je daarmee kunnen helpen. Ja, en die zijn niet gratis natuurlijk. Dat kost geld als je hun dat laat doen. Harry, da’s m’n vriend, die veel weet, zei tegen mij dat ik het beter zelf kon doen omdat dat goedkoper is. Volgens hem zijn er misleidende websites voor de verlenging van rijbewijzen die geld willen verdienen met de aanvraag voor de gezondheidsverklaring. Want mensen van 75 jaar of ouder die hun rijbewijs willen verlengen, moeten eerst een gezondheidsverklaring invullen. Voor sommige mensen is onduidelijk hoe dat precies moet. Daar spelen websites slim op in, zegt Harry.
De gezondheidsverklaring kost geld en is in te vullen bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Maar oplichters hebben uitgevonden dat er een manier is om hier een slaatje uit te slaan. Als je hun website gebruikt, dan lijkt het net of je een gezondheidsverklaring aanvraagt. In werkelijk stuurt de website de klant alleen maar door naar de website van het CBR. Daarvoor heeft iemand dan al wel betaald aan die website. Hierdoor betaal je twee keer de voor de gezondheidsverklaring. Pas dus op als je een hulp zoekt om online iets te doen. Een gezondheidsverklaring kun je altijd rechtstreeks bij het CBR aanvragen. En dat moet via de DigiD-app. Dat is ook heel makkelijk hoor. En daarmee zijn jouw persoonsgegevens betrouwbaar bij het CBR aangekomen. Betalen gaat per iDeal. Als je de gezondheidsverklaring hebt dan kun je een afspraak maken op het gemeentehuis voor de verlenging van je rijbewijs. Het rijbewijs moet daar nog apart worden betaald en kost € 41. Alles is dan al in orde. Je hoeft alleen je oude rijbewijs mee te nemen. Ik heb nu voor de volgende vijf jaar mijn rijbewijs.
Miep

Microsoft opent aanval op Google met ChatGPT in zoekmachine en browser.
De concurrentiestrijd tussen Microsoft en Google gaat een nieuwe fase in.
De maker van Windows gaat de geavanceerde tekstgenerator ChatGPT, die in korte tijd zeer populair is geworden, integreren met zijn zoekmachine Bing en webbrowser Edge.
Volgens de Microsoft-topman gaat de technologie “elke softwarecategorie hervormen”. Denk bijvoorbeeld aan alle softwareprogramma’s die het bedrijf zelf aanbiedt.
De aankondiging komt één dag nadat Google had bekendgemaakt binnenkort met zijn eigen chatbot te komen. Google is op dit moment heer en meester in de zoek- en browsermarkt.
Wie straks een zoekopdracht in Microsofts zoekmachine Bing invoert, krijgt niet alleen de traditionele linkjes te zien, maar rechts daarvan ook een chatbot die uitgebreidere antwoorden geeft. Daarnaast kun je ook in een apart venster een conversatie voeren met de chatbot en vervolgvragen stellen naar aanleiding van je eerste zoekopdracht.
Vijfdaagse reis uitstippelen
Op een presentatie voor de pers liet Microsoft als voorbeeld zien dat je de chatbot kunt vragen een planning te maken voor een vijfdaagse reis naar Mexico. In plaats van dat je blogs afstruint voor tips, maakt de chatbot een gedetailleerd overzicht. Eronder staan de bronnen die voor het overzicht zijn gebruikt. In tegenstelling tot ChatGPT zelf, kan Microsofts chatbot ook gebruikmaken van zeer recente informatie.
Naast integratie in zoekmachine Bing, wordt ChatGPT ook geïntegreerd in Microsoft Edge. De functie kan daar als een zijbalk bij elke site tevoorschijn komen. Als voorbeeld werd op de presentatie een vijftien pagina’s tellend kwartaalrapport van een bedrijf op een website getoond, dat ChatGPT vervolgens samenvatte.

De nieuwe functies zullen geleidelijk beschikbaar komen voor het grote publiek. Het bedrijf benadrukt al jaren bezig te zijn met de ontwikkeling en dus ook al langer te kijken naar de manieren waarop er misbruik van kan worden gemaakt.
Zo ontdekte Microsoft tijdens het testen dat de nieuwe functionaliteit kan worden gebruikt voor het plannen van een schietpartij op een school.
Dominantie Google
De komst van ChatGPT naar Bing en browser Edge, maken die twee producten potentieel veel interessanter. Al jaren is Google de dominante partij met zijn browser en met zoeken.
Volgens onderzoeksbureau Statcounter heeft Google meer dan 90 procent van de zoekmarkt in handen, Bing blijft tot nu toe steken op 3 procent. Op de browsermarkt is de concurrentie net wat groter, daar heeft Google Chrome 65 procent van de markt in handen en Edge staat op bijna 4,5 procent (Safari is nummer twee).
Microsofts succes hangt overigens mede af van wat Apple gaat doen. Op iPhones is Google namelijk de standaard zoekmachine en daar betaalt het bedrijf Apple jaarlijks miljarden voor.
Google heeft dus veel te verliezen – inclusief de belangrijkste inkomstenbron – en Microsoft heeft vooral heel veel te winnen. Het dankt de integratie met ChatGPT aan een jarenlange samenwerking met de maker van de chatbot, OpenAI. De softwaregigant heeft recent nog 10 miljard dollar in OpenAI gestoken.
Nog testen in de praktijk
De praktijk moet uitwijzen hoe goed Microsofts integratie met ChatGPT daadwerkelijk is, hoe vatbaar de innovatie is voor misbruik en hoe vaak het onjuiste informatie geeft. Daarbij zit Google ook niet stil, het kondigde gisteren alternatief ‘Bard’ aan.
Hoe dan ook: voor het eerst in lange tijd staat er echt iets op het spel in de zoekmarkt waar honderden miljoenen mensen dagelijks gebruik van maken.
Digitale agenda’s
Ook de ASCC ondersteunt dit.
Wat is het heerlijk om nooit meer een afspraak of verjaardag te missen. Dat kan met digitale agenda’s die in de cloud staan. Jij kan bijvoorbeeld de ascc.nl en de gemeente Amstelveen dingen in je Privé Agenda laten zetten.
De ASCC site geeft hiervoor een link.
Om dit te doen ga je naar:
Home -> Agenda 2023 -> onderaan de knop “abonneer je op kalender”
Hier kun je de agenda die je gebruikt kiezen.
De ASCC plaatst dan alle opkomende events in je agenda. Is er een verandering dan komt die automatisch in je agenda. Afhankelijk hoe je agenda staat ingesteld zal deze reageren.
Binnen Amstelveen is het een en ander veranderd met het ophalen van afval.
Digitale afvalkalender
Je kunt de afvalkalender online vinden en downloaden. Vul je postcode en huisnummer in op de website Mijn AfvalWijzer. Je krijgt dan jouw persoonlijke afvalkalender met alle inzameldata te zien. Dit geldt voor zowel laagbouw als hoogbouw. Op de website bekijk je alle locaties van ondergrondse containers in Amstelveen. Ook lees je welke soorten afval je in de verschillende containers kunt aanbieden.
Ga naar https://www.mijnafvalwijzer.nl/

Gezondheid Routine check
De nieuwe adviezen vanuit de kankerbestrijding is om ballen en borsten maandelijks te checken. Voor de mannen is dat op de 1e maandag van de maand, en voor de vrouwen de derde dag van de maand. Deze activiteit kan je ook in je digitale agenda zetten.


Voor je eigen vaste afspraken in te plannen ga je naar je eigen agenda.
Omdat ze de cloud als centraal punt hebben kunnen al je apparaten erbij en je waarschuwen dat er iets staat te gebeuren. Natuurlijk kun je zelf ook van alles in die agenda zetten. Zoals;
- Verjaardagen
- Trouwdag
- Afspraak dokter / ziekenhuis
- Concert
- Bibliotheek
- Kaartclub
- Oppassen
- Sporten

Handig voor smartphones
In de aankondiging van de nieuwsbrief vertellen we hoe je bij de laatste nieuwsbrief kunt komen. Voor computer en tablet gebruikers is dat geen enkel probleem.
Maar nu blijkt dat kleine Smartphone schermpjes ons menu wat aan de lange kant vinden. De onderste menu-items zijn [Contact] en [Nieuwsbrief] die laatste zijn dan mogelijk niet zichtbaar.
Wat we nu gedaan hebben is een extra menu selectie gemaakt waar je op kunt drukken. Dan krijg je het menu zoals in de afbeelding.

Via het extra menu [Nieuwsbrief] kom je op de pagina nieuwsbrieven. Waar je alle gepubliceerde nieuwsbrieven kunt lezen. Ga op de homepagina verder dan kom je een knop tegen. [Onze laatste nieuwsbrief] die brengt je direct bij de laatste nieuwsbrief.

De digitale euro €
CBDC (central bank digital currency)
In samenwerking met de ECB onderzoeken ze de mogelijkheid om naast eurobankbiljetten en -munten ook een digitale euro uit te geven. Een digitale euro is een elektronische vorm van centralebankgeld die beschikbaar is voor alle burgers en bedrijven – vergelijkbaar met bankbiljetten en munten, maar dan in digitale vorm.

Wat is een digitale euro?
De digitale euro is een digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Dit is digitaal geld dat door een centrale bank aan het grote publiek wordt uitgegeven. Centrale banken geven nu alleen digitaal centralebankgeld uit aan banken met een centralebankrekening. Bepaalde centrale banken, zoals De Nederlandsche Bank (DNB), werken echter samen met de Europese Centrale Bank (ECB) om de mogelijkheid te onderzoeken om bredere toegang van het publiek tot digitaal centralebankgeld te verlenen.
Het idee achter een digitale euro
Centrale banken geven geld uit. In het eurogebied doet de Europese Centrale Bank (ECB) dit. Van het geld dat je bezit, wordt alleen jouw contant geld uitgegeven door de ECB. Het geld dat je op jouw bankrekening hebt staan, wordt niet uitgegeven door de centrale bank. Als je bank faalt, kun je het geld op je bankrekening verliezen. Het Nederlandse Depositogarantiestelsel fungeert dan als verzekering voor (een deel van) jouw geld. Hierdoor heeft u zich geen zorgen te maken dat je je geld kwijtraakt in onzekere tijden, zoals tijdens een financiële crisis. In Nederland en veel andere landen is contant geld de laatste jaren een kleinere rol gaan spelen. Elektronische betalingen hebben de afgelopen tien jaar een enorme groei doorgemaakt. Daarom onderzoeken zij en andere centrale banken al geruime tijd de mogelijkheden van contant geld dat alleen in elektronische vorm bestaat, dus een digitale euro.
Waarom centrale banken digitaal geld van de centrale bank willen uitgeven
Een digitale euro zou ook een betrouwbare en stabiele aanvulling op contant geld bieden. Dit is belangrijk omdat de centrale bank in het algemeen belang werkt. Daarbij denken zij bijvoorbeeld aan voldoende concurrentie, financiële inclusie van kwetsbare groepen, maar ook aan een betalingsachterstand zodat iedereen kan blijven betalen als reguliere betalingssystemen uitvallen. Een digitale euro kan ertoe bijdragen dat burgers van de eurozone toegang behouden tot een eenvoudig, universeel aanvaard, veilig en betrouwbaar openbaar betaalmiddel. Toegang hebben tot zowel digitaal geld als contant geld geeft mensen meer opties. Dit zou in overeenstemming zijn met het mandaat van de centrale bank om niet alleen de financiële stabiliteit te waarborgen, maar ook om te zorgen voor een efficiënt, betrouwbaar en inclusief betalingssysteem.
Geld als publiek goed
Aangezien steeds meer mensen hun aankopen online betalen, zou contant geld op de lange termijn wel eens kunnen verdwijnen. In tijden van crisis hebben mensen echter de neiging om meer geld op te nemen. Die publieke voorziening willen we in de toekomst aanbieden, en dat zouden we kunnen doen in de vorm van een digitale euro. Zo blijft geld een publiek goed.
Waar staan we?
Onderzoek naar een veilige, toegankelijke en efficiënte digitale euro kost tijd. De eerste verkennende fase is nu afgerond. Dit omvatte gezamenlijke technische experimenten met de andere centrale banken in het eurogebied en de ECB en interviews met belanghebbenden. Op 14 juli 2021 is besloten om naar de volgende fase te gaan: de komende twee jaar onderzoeken we samen hoe een digitale euro er precies uit moet zien. Na deze twee jaar zullen ze beslissen of een digitale euro daadwerkelijk werkelijkheid wordt.
1. Wat is dat: een digitale euro?
Het is nog niks, maar landen in de eurozone denken, samen met Europese organisaties, na over iets dat de digitale euro wordt genoemd.
Op dit moment betalen we natuurlijk al vaak digitaal. Maar het geld dat je op je bankrekening hebt staan is eigenlijk commercieel geld. Geld dat bij je bank vandaan komt. Je hebt ook banken nodig om het naar elkaar over te maken.
Cash is anders. Cash wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB) en is dus overheidsgeld. Een digitale euro zou eigenlijk een digitale versie zijn van cash. Het is geld uitgegeven door de overheid (de ECB), maar dan digitaal.
- Hoe gaan ze die digitale euro dan gebruiken?
Dat is nog niet duidelijk. Mogelijk kun je straks een rekening hebben bij de ECB, maar dat ligt nog niet vast. Misschien krijgt iedereen die dat wil wel een DNB-pinpas of een ECB-app.
Het kan ook zo zijn dat je je digitale overheidseuro’s in je gewone bank-app terug gaat vinden. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, dus dat moeten we nog afwachten.
- Waarom wordt er nagedacht over zo’n digitale euro?
Er zijn meerdere redenen. Mensen betalen bijvoorbeeld steeds minder vaak met cash, wat dus overheidsgeld is. Pinnen is de norm geworden. Met de digitale euro zorg je ervoor dat er nog genoeg overheidsgeld voorhanden blijft.
Al zou de digitale euro geen vervanging zijn van cash, eerder een aanvulling, benadrukte minister van Financiën vorige week.
De overheid wees ook op het feit dat twee derde van het betalingsverkeer op dit moment via Amerikaanse bedrijven loopt. Europa wil graag grip houden op het betalingsverkeer en de digitale euro zou een manier kunnen zijn om dat te doen.
Tot slot is Europa niet de enige die aan een digitale valuta werkt. China bijvoorbeeld, heeft al een digitale yuan en hoopt dat ontwikkelingslanden die munt vaak zullen gebruiken.
De Verenigde Staten onderzoeken ook een digitale dollar. En grote techbedrijven, zoals Facebook, hebben eerder een digitale munt bedacht (en weer geschrapt).
Als die digitale valuta belangrijk gaan worden voor de machtsverhoudingen in de wereld, dan wil Europa niet achterlopen. Ook Europa werkt aan een digitale munt.
- Maar er is ook kritiek?
Ja. Er ligt nog geen wetsvoorstel over die digitale euro, maar er zijn al wel veel zorgen.
Bijvoorbeeld over de privacy. Sommige partijen willen dat de digitale euro net zo anoniem wordt als cash. Dat je dus kunt betalen, zonder dat de ECB weet wie die betaling doet. Maar het ziet ernaar uit dat dat niet gaat gebeuren.
Ook op het besluitvormingsproces klinkt kritiek. Sommige partijen hebben het gevoel dat het al vastligt dat de digitale euro er komt en dat de wensen van het Nederlandse parlement niet serieus worden genomen. Maar het grootste angstbeeld, dat ook op sociale media veelvuldig gedeeld wordt, is dat de digitale euro ‘programmeerbaar‘ wordt. Kort gezegd, dat de overheid straks kan bepalen waar jij je digitale euro’s aan uitgeeft. Bijvoorbeeld alleen aan duurzame producten.
- Hebben die critici een punt?
Over de programmeerbaarheid van de digitale euro is de overheid helder: “Dat willen we absoluut niet. De ECB en Europese Commissie willen dat ook niet.”
De minister geeft ook aan dat Nederland in de wet wil vastleggen dat de euro niet te programmeren zal zijn. De overheid is dus niet van plan om via de digitale euro te bepalen wat je wel en niet kan kopen. Wel moet het mogelijk blijven om als gebruiker een betaling in te plannen, vindt de minister, bijvoorbeeld om je huur maandelijks over te maken. Dat is een andere vorm van programmeren.
Of de privacy voldoende gewaarborgd zal zijn is nu nog lastig te zeggen, omdat er nog geen concreet voorstel ligt. Het Nederlandse kabinet heeft in elk geval samen met andere landen in een brief gepleit voor voldoende privacy.
Al is de minister geen voorstander van volledige anonimiteit, zoals bij cash. Daarmee zou het risico op witwassen te groot worden. Waarschijnlijk moet je, net als bij een normale bankrekening, dus wel een keer een paspoort inscannen, zodat duidelijk is wie je bent.
En of alles al besloten is? De minister benadrukt dat de digitale euro juist niet in beton gegoten is. “We kunnen nog steeds besluiten om het niet te doen.” Deze nadenkfase, die in 2019 begonnen is, is juist bedoeld om aan te geven wat de randvoorwaarden van zo’n digitale euro zouden moeten zijn”.
Halverwege volgend jaar zal er een eerste voorstel van de Europese Commissie liggen. Dan krijgen we een beter beeld van wat die digitale euro nu precies zou kunnen gaan inhouden. Daarna wordt er weer verder aan gesleuteld. Het Nederlandse kabinet zal uiteindelijk meebeslissen over de invoering ervan.
Einde vrijheid
Niet iedereen is enthousiast als het gaat om de aanstaande invoering van digitale centrale bankmunten, zeker niet als op termijn ook – anoniem te gebruiken – contant geld zou worden afgeschaft of verder aan banden gelegd.
Met een programmeerbare en traceerbare CBDC verdwijnt de privacy voor de consument bij betalingen. In principe kunnen autoriteiten, die de sleutels van de digitale munt in handen hebben, straks gaan bepalen hoeveel geld mensen mogen uitgeven en ook waaraan én waaraan niet. Ook kunnen ze het tegoed verbinden aan een vervaldatum of aan geografische grenzen.
Sommige critici beschouwen de centraal aangestuurde digitale munt daarom als een groot gevaar voor de vrijheid van mensen.
Mogelijk is daar dan de Amerikaanse aankondiging van de grootste roof uit de geschiedenis van de mensheid: #CBDC. De digitale fopmunt (géén crypto!) die een einde maakt aan bezit, zelfbeschikking en vrijheid. Wij staan aan de vooravond van totale onteigening & wereldwijde dictatuur.
“Het gevaar is dat een CBDC, gecombineerd met een digitaal (medisch) paspoort en een CO2-budget zullen uitmonden in een sociaal kredietsysteem zoals in China, waarbij autoriteiten mensen kunnen belonen of bestraffen voor hun gedrag, “Digitaal centralebankgeld zou niets meer en niets minder zijn dan de volledige financiële onderwerping van de samenleving aan de staat in de vorm van centrale banken.”
World Economic Forum
Wat bij de meeste insiders ook nauwelijks bekend is, is het feit dat het werk van de centrale banken wordt gecoördineerd door het World Economic Forum (WEF). Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in januari 2020 lanceerde het WEF het Global Consortium for Digital Currency. “Dit is het eerste initiatief om toonaangevende bedrijven, financiële instellingen, regeringsvertegenwoordigers, technische deskundigen, academici, internationale organisaties, niet-gouvernementele organisaties en leden van de gemeenschappen van het Forum op mondiaal niveau samen te brengen.”
Wellicht dat de betrokkenheid van het WEF verklaart waarom een zware delegatie van de belangenclub, inclusief topman Klaus Schwab, is afgereisd naar de G20-top in Bali.

Amstelland Senioren ComputerClub.
p/a Wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3
1187 LS Amstelveen
ASCC telefoon : 06 38762853
u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.
Voor informatie mail : info@ascc.nl
Kijk ook op onze Facebook pagina
https://www.facebook.com/ascc.westend
De ASCC is ook actief op twitter
https://twitter.com/AsccAmstelveen