Wet van Moore

Moore’s law

Computers zijn de afgelopen jaren veel sneller geworden. De meesten van jullie kunnen zich vast nog wel hun eerste spelcomputer herinneren. Die van mij was een Nintendo 64. De eerste spelcomputer waar je daadwerkelijk 3D games op kon spelen. Een processor met een kloksnelheid van 93,75 MHz, 4 MB werkgeheugen en een grafische chip van 62,5 MHz. Inmiddels, 25 jaar verder, heeft de nieuwste PlayStation een processor met een kloksnelheid van 3,5 GHz per kern, ongeveer 37 keer zo snel.

De drijvende kracht achter deze vooruitgang is Moore’s law, vernoemd naar Gordon Moore. Moore was een van de oprichters van Intel, in die tijd nog een onbekend bedrijf dat zich bezighield met het maken van computerchips. In 1965 deed hij de observatie dat het aantal transistors dat men op een computerchip kan “proppen” (letterlijk zijn woorden) elke twee jaar verdubbelt. Vrij vertaald: de rekenkracht van computers verdubbelt elke twee jaar.

Moore’s law is oorspronkelijk een economische wet. De kosten per transistor nemen namelijk af bij elke extra transistor die je toevoegt. Er was volgens Moore dus een economische stimulans om extra transistors toe te voegen. De extra rekenkracht die het toevoegen van de transistors met zich meebracht was een positief bijproduct.

De wet van Moore is in de eerste plaats een beschrijving van wat er in de wereld van computerchips gebeurt. Maar daar stopt het mijns inziens niet. Ik zie Moore ook als drijfveer van innovatie. Doordat de wet de ontwikkeling van transistors zo nauwgezet verklaarde, werd het een self-fulfilling prophecy. Het voortbestaan van de wet werd voor chipmakers zo een doel op zich.

Een wereld waar iedereen een computer thuis heeft staan – dat is het utopische beeld dat Moore de samenleving voorschotelde. Omdat deze beloftes uit bleken te komen, begonnen steeds meer mensen in de wet van Moore te geloven. Overheden en bedrijven begonnen miljarden uit te geven om een manier te vinden om de transistors die in de computerchips zitten nog kleiner te maken. De toename in rekenkracht bracht ons nieuwe innovaties, welvaart en ongekende luxe. Mobiele telefoons, zelfrijdende auto’s, virtual reality en AI: stuk voor stuk voorbeelden van innovatie die versterkt zijn door de drijvende werking van Moore.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Reageren kan hier!

USB-C verplicht in de EU

In de EU wordt USB-C op apparaten verplicht als aansluiting om op te laden. Ongeacht of je Apple of Android gebruikt ga je daar wat van merken – en voor veel meer apparaten dan alleen smartphones.

Het Europees Parlement en de lidstaten hebben overeenstemming bereikt om USB-C verplicht te stellen als standaard aansluiting voor de usb-lader. Dat gaat niet alleen voor voor smartphones en tablets gelden.

Volgens de verordening moet USB-C als standaard aansluiting aanwezig zijn voor opladen van het apparaat. Dat gaat niet alleen gelden voor smartphones en tablets, maar voor meer apparaten. Veel fabrikanten gebruiken USB-C al, maar sommigen zoals Apple liggen nog dwars en gebruiken eigen propriëtaire aansluitingen. Een universele aansluiting vereenvoudigt het opladen voor de klanten en moet elektronisch afval voorkomen.

USB-C verplicht als laad aansluiting voor smartphones tablets en andere apparaten voor minder afval

Veel apparaten vereisen een speciale lader of laadkabel.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Beeldbellen

Inleiding

Wie vroeger de hele wereld wilde bellen, moest tot tien kunnen tellen. Dat is allang niet meer nodig. Contactinformatie is opgeslagen in onze pc’s, tablets en smartphones. Dus we klikken of tikken gewoon op de naam van de persoon die we willen spreken. En omdat de internetsnelheid geen rol meer speelt, hoeven we ons niet meer te beperken tot alleen geluid. Want hoe leuk is het om de persoon waar je mee spreekt ook te zien?

Bellen met beeld kan via verschillende programma’s en apps. Ze werken allemaal via een internetverbinding. Buiten de kosten van die verbinding, betaalt u niets voor het gebruik van de apps. Dat maakt videobellen aantrekkelijk. 

Benodigdheden

Videobellen kan met de desktopcomputer, de laptop, smartphone en tablet. Maar wat hebt u verder nodig?

  • Computer: een videobelprogramma, webcam, microfoon en luidsprekers.
  • Laptop: een videobelprogramma, webcam/camera, microfoon en luidsprekers. In de meeste laptops is dit ingebouwd.
  • Tablet: een videobelprogramma, camera, microfoon en luidsprekers. In elke tablet zijn deze laatste drie dingen ingebouwd.
  • Smartphone: een videobelprogramma, camera, microfoon en luidsprekers. In elke smartphone zijn deze laatste drie dingen ingebouwd.

Een webcam is overigens een kleine camera die op het beeldscherm wordt bevestigd. Deze zorgt voor de beeldverbinding richting de persoon met wie u contact zoekt.

Zo kun je videobellen met Zoom

Videoconferences worden veel gebruikt, of je nou aan het thuiswerken bent of met een vriend ver weg wil bijpraten, iedereen heeft het wel eens gedaan. Skype is bekende software die hiervoor veel gebruikt wordt maar dit kan nog wel eens lastig zijn: iemand is zijn gebruikersnaam vergeten, krijgt de uitnodiging voor het belletje niet of noem maar op. Zoom is een website die je gratis en voor niks kunt gebruiken voor dit soort gesprekken. Wij leggen je graag uit hoe je kunt videobellen met Zoom.

Deelnemen aan de meeting

Je krijgt via de mail van de ASCC een link om deel te nemen.
Dit is een voorbeeld link en niet bruikbaar!!!

https://us02web.zoom.us/j/82720857392?pwd=NXd3bGNIM0JFMURqSmxIUHBzSVRydz09

Zet deze link in je browser en volg de instructies.

Installeer bij voorkeur de APP of programma eerst.

Zonder de specifieke link kan het door een meeting ID en passcode in te vullen.
Gebruik deze link als je via ID wilt werken

Hier vraagt de APP of applicatie om.

Meeting ID: 827 2085 7392
Passcode: 160943

In je browser opent dan automatisch een nieuw scherm. Het kan zijn dat jij en/of je deelnemers een klein softwareprogramma dienen te installeren voordat het gesprek kan beginnen. Zoom Meetings is een app die het gesprek ondersteunt. Zodra iedereen voldoet aan de eisen, komen jullie automatisch in dezelfde conferencecall terecht.

Zoom is ook beschikbaar voor Android, iOS en iPadOS, dit maakt het gemakkelijk om altijd en overal deel te nemen aan een videogesprek.

 

Geplaatst in Uncategorized | 2 reacties