Wat is een DAB+ Radio?

DAB+ (Digital Audio Broadcasting) is een Europees systeem dat sinds 1993 gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt, als alternatief voor analoge radiosignalen. Kort gezegd is DAB+ de opvolger van FM. Het is de digitale variant van radio luisteren en wordt met de dag populairder. Meer zenders, beter bereik en overzichtelijk switchen tussen zenders zonder een frequentie te zoeken.

Alle landelijke zenders zijn digitaal te ontvangen. Dit geldt nog niet voor alle regionale en lokale zenders. De verwachting is dat regionale zenders op termijn wel digitaal gaan. In ieder geval zijn hier al wel plannen voor. Als je overstapt op DAB+ heb je wel een nieuwe radio nodig met een DAB+ logo. DAB+ staat ook voor Digital Radio Broadcasting. Het is de radiostandaard waarmee in Nederland wordt gewerkt.Er zijn veel DAB radio’s te koop en in veel soorten en vormen. Zij zijn duurder dan een FM-radio. Volgens Peter Kulche (redacteur van de de Consumentenbond) heeft de digitale radio zeker voordelen zoals meer zenders die makkelijker zijn af te stemmen op jouw favoriete station. Zij hebben ook een kraakhelder geluid. Maar let op d ontvangst binnenshuis kan tegenvallen of meevallen.

Daarom adviseert de consumentenbond een omruilgarantie te bedingen bij de aankoop, waarmee je je geld terigkrijgt als de rado het iet doet in de kamer waar je hem wilt gebruiken.