Android tablets en accounts

Accounts koppelen aan en verwijderen van je Android tablet
Op je Android tablet kun je meer accounts aanmelden (en weer verwijderen) dan alleen een Google of Gmail account. Je kunt ook accounts van bijvoorbeeld Facebook, Twitter, LinkedIn of andere e-mail-providers aanmelden bij of toevoegen aan je tablet. In dit artikel lees je hoe je meerdere accounts kunt koppelen en ontkoppelen aan en van je Android tablet. Ook vertellen we je waarom het handig is om een account te koppelen aan je tablet.

Waarom accounts koppelen?

Een account koppelen aan je tablet is handig om meerdere redenen. Natuurlijk kun je met een account (bijvoorbeeld Facebook account) inloggen in de desbetreffende app (bijvoorbeeld Facebook app). Het aanmelden van een account bij de tablet heeft als voordeel dat verschillende apps gebruik kunnen maken van dat account.
Zo kun je bijvoorbeeld met je Facebook account inloggen bij andere apps en diensten. En je Google account is ook te gebruiken voor Drive, YouTube, Maps en andere Google diensten in plaats van alleen voor je Gmail app.
Een tweede voordeel is dat (onderdelen van) een account gesynchroniseerd kunnen worden met de online dienst. Zo kun je je e-mails synchroniseren met het e-mail account, je contacten synchroniseren met je Google account en je Twitter updates synchroniseren met de online Twitter dienst.

Google accounts koppelen aan tablet

Een apart account is een Google account, omdat dit het centrale punt is van je Android toestel. Je kunt op deze twee manieren een of meerdere Google accounts koppelen aan je Android tablet:

Bij het voor het eerst opstarten van de tablet. Deze optie is niet verplicht.
Via Instellingen > Accounts > Account toevoegen (selecteer Google account)
Je kunt via de tweede methode meerdere Google accounts koppelen aan één tablet.

Let op: een Google account toevoegen kan alleen als de Android tablet door Google gecertificeerd is. Deze tablets (veelal van A-merken) herken je aan de standaard aanwezigheid van de Google Play Store op de tablet in plaats van een alternatieve app store. Heb je geen Play Store? Dan kun je slechts een Google account toevoegen als zijnde een ‘ander account’ (zie verder).

Google accounts koppelen aan andere diensten

Heb je een of meer Google accounts gekoppeld aan je tablet? Als je gebruik maakt van een Google dienst (bijvoorbeeld Chrome, YouTube, Gmail, enzovoorts) kun je je aanmelden met een of meerdere Google accounts. Het koppelen van een Google account aan een andere dienst zal moeten plaatsvinden binnen de desbetreffende app. Meestal kan dat binnen die app bij de Instellingen.

Bij sommige diensten (bijv. Chrome of de Play Store) kun je je je maar met één Google account aanmelden en moet je kiezen. Bij andere Google apps (bijv. Gmail) kun je meerdere accounts aanmelden en binnen de app schakelen tussen verschillende accounts.

Andere accounts koppelen

Wil je een ander account koppelen aan je Android tablet? Dat kan op deze manier:

Ga naar Instellingen > Accounts > Account toevoegen

E-mail accounts kun je altijd toevoegen. Online e-mail diensten kun je toevoegen via een ‘E-mail’ account. Een Exchange e-mail adres via een ‘Zakelijk’ account. Om overige accounts toe te voegen, bijvoorbeeld van Dropbox, Facebook, Twitter, LinkedIn, enzovoorts, dien je de desbetreffende app te hebben gedownload in de Play Store. Pas dan kun je dat account koppelen aan je tablet.

Selecteer de gewenste type account dat je wilt toevoegen. Dan wordt je doorverwezen naar het inlogscherm van de desbetreffende app. Na het inloggen is het account toegevoegd aan de tablet. Voorbeelden van inlogschermen in andere accounts vind je in deze galerij.
Als je accounts hebt toegevoegd ben je nog niet klaar! Je kunt per account instellingen aanpassen en (delen van) synchronisatie in- en uitschakelen.

Druk op een toegevoegd account. Je krijgt dan verschillende opties om aan te passen.

Een Google account kun je uitgebreid aanpassen, per account. Zo kun je een uitgebreid scala aan synchronisatiediensten in- en uitschakelen. We adviseren je om altijd per aspect goed te kijken of je synchronisatie aan of uit wilt zetten. Ook kun je de privacy-instellingen aanpassen van dat account.
Ook van andere typen accounts kun je de synchronisatie aan- of uitzetten en mogelijk andere instellingen beheren.