Uw pc/laptop veilig weg?

Vanaf april 2017 wordt Windows Vista niet meer ondersteund door Microsoft. Wat betekent dat voor de mensen die dit besturingsprogramma gebruiken? Het betekent, net als bij het einde van de Microsoft ondersteuning van Windows XP, dat u nog wel kunt werken met het programma. Maar let op! Internetbankieren en e-mailen kunt u beter niet meer doen. Spelletjes spelen is geen probleem. Ook een brief schrijven, of bijvoorbeeld een boek, kan gewoon nog. U gebruikt dan feitelijk een half werkende computer. De belangrijkste zaken kunt u er niet meer mee doen.
U kunt overwegen om een nieuwe te kopen. Dat begint met uzelf af te vragen wat wil of moet ik met een pc/laptop doen? op allerlei websites kunt u de specificaties van de nieuwe apparaten vinden en de aankoop afstemmen op uw wensen. De andere belangrijke vraag is: wat doe ik met mijn oude apparaat. Weggeven? Verkopen? Inzamelpunt? Hoe zit het met mijn gegevens die er op staan? Er zullen vast privĂ© gegevens op staan die u niet uit handen wilt geven. Alles deleten is niet voldoende. Programma’s verwijderen of formatteren is ook niet voldoende.
De documenten en programma’s zijn altijd met bepaalde andere programma’s weer zichtbaar te maken. De oude documenten en programma’s moeten na het verwijderen worden overschreven met nieuwe informatie. Er moet dus iets anders op de schijf worden gezet. Zelf handmatig de schijf vol schrijven met nieuwe tekens is veel werk en daarbij moet worden bedacht dat eenmaal nieuwe tekens plaatsen niet afdoende is. Het moet vaker gebeuren.
Er is een programma genaamd Eraser dat u gratis kunt downloaden. Dat programma zorgt ervoor dat uw persoonlijke informatie echt wordt weggewerkt door deleten en overschrijven. U kunt met dat programma opgeven welke programma’s u wilt verwijderen. Het besturingsprogramma wordt niet verwijderd, dus kan nog wel worden gebruikt, maar uw privacy-gevoelige informatie is weg en u kunt uw pc/laptop veilig doorverkopen of weggeven.