ASCC Nieuwsbrief februari 2019

Wanneer deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is klik dan hier
ASCC-agenda
De clubmiddag is in wijkcentrum Westend op
woensdag 20 februari 2019 van 14.00 tot 16.00 uur.
De vrijdagochtendinloop is in februari op: 1/2, 8/2, 15/2 en 22/02.

 

Inhoud

2. Windows 10 grote update!

3. Start cursussen
 1. WhatsApp beperkt doorstuurfuncte
 2. Windows 10 grote update
 3. Start cursussen
 4. Clubmiddag woensdag 20 februari
 5. Computerbijbel met korting
 6. Vraag tijdens de inloop
 7. Mail in Gmail terugroepen
 8. Website mijnamstelveen.nl
 9. Auto geparkeerd. Waar!
 10. WhatsApp actie
 11. WhatsApp tip Android
 12. WhatsApp tip iPhone

1. WhatsApp beperkt de
doorstuurfunctie!

WhatsApp berichten kunt u voortaan naar maximaal vijf mensen doorsturen. Zo wil WhatsApp het verspreiden van geruchten en nepnieuws tegengaan. WhatsApp heeft de nieuwe regel bekendgemaakt op een congres in Indonesië. Mensen die de app hebben, krijgen een update om de limiet in te stellen. Wat is de oorzaak of de reden? WhatsApp en Facebook staan onder grote druk om meer te doen tegen beïnvloeding van gebruikers. Geruchten in India en valse berichtgevingen hadden daar tot moorden en zware mishandelingen geleid. WhatsApp blijft verder wel een mooie communicatie-app.

 


Uit het nieuws
Windows 10 gaat vanaf de volgende versie 7 gigabyte aan schijfruimte 'reserveren' voor tijdelijke bestanden en toekomstige updates.

De veranderingen gaan in bij de volgende grote update van het besturingssysteem, zo laat het bedrijf weten in een blogpost. Die komt in de lente uit.

Windows 10 reserveert vanaf de volgende update 7 gigabyte aan schijfruimte. Niet alleen nieuwe updates worden hier geïnstalleerd, er worden ook tijdelijke systeembestanden opgeslagen. U kunt die ruimte dus zelf niet meer gebruiken om bestanden te plaatsen.


Volgens Microsoft zijn deze veranderingen een reactie op de problemen tijdens de vorige update van Windows 10. Bij die 'herfstupdate' raakten sommige gebruikers bestanden kwijt. Microsoft zette de uitrol daarom tijdelijk stil.

Met de nieuwe wijziging zouden dergelijke problemen niet meer voor moeten komen, zegt Microsoft.

 

Van de cursuscoördinatie
In februari starten de volgende cursussen. U kunt zich daarvoor nog aanmelden via de website www.ascc.nl of op de vrijdagochtendinloop tussen 09.00 en 10.30 uur.

Workshop Praten tegen je smartphone.
dinsdag, 19 februari 2019 om 11:00 u.

Basiscursus Windows 10.
woensdag, 20 februari 2019, 13:00 u.
 
Workshop Android Smartphone. dinsdag, 26 februari 2019 om 15:00 u.De wekelijkse inloop wordt goed bezocht. Hieronder wordt een van de vragen behandeld voor de liefhebbers.

     
4. Clubmiddag

5. Computerbijbel met korting!

6. Vraag tijdens de inloop

Gebleken is dat de ASCC-clubmiddag donderdagsmiddags in de grote zaal van Westend te druk is, waardoor lange wachttijden zijn tijdens de pauze. In overleg met de beheerder van Westend is de clubmiddag verplaatst van de 3e donderdag naar de 3e woensdag van de maand.
De clubmiddag van februari is dus op woensdag, 20 februari 2019 van 14.00 tot 16.00 uur.

Het programma voor de clubmiddag is in handen van de heer Menno Schoone, de redacteur van de nieuwsbrief Schoonepc.nl en auteur van de Computerbijbel voor Windows 10. Zie de andere nieuwsartikelen in deze ASCC-nieuwsbrief. De heer Schoone heeft ons een interactief programma in het vooruitzicht gesteld en zal ook een paar computerbijbels meenemen die met korting kunnen worden gekocht tijdens de clubmiddag.

De heer Cor Koster heeft tijdens de januari-clubmiddag een interessante uiteenzetting gegeven over de ontwikkeling van de digitale wereld. Klik hier... voor de samenvatting van Cor Koster.

 

De Computerbijbel van Menno Schoone.
Ervaar je computerstress en schiet je kennis en ervaring tekort om zelf computerproblemen op te lossen? Is elke keer om hulp vragen ook geen pretje? Dan zal deze computerbijbel van Menno Schoone JOUW computerleven veranderen!Menno Schoone schrijft op zijn website: Als geen ander weet ik namelijk hoe die frustratie aanvoelt. Mijn doel is je computer-mindset te veranderen zodat je problemen voortaan zelf kunt oplossen, en (belangrijker nog...) weet te voorkomen!

Begin vandaag nog, dit boek verdient zich namelijk dubbel en dwars weer terug. Zo niet? Maak dan gebruik van de 100-dagen-retourgarantie. Geen boekhandel die dat zal nadoen! Ben je nog niet vertrouwd met Windows 10 of heb je zelfs de neiging de computer het raam uit te gooien? Dan zet deze besteller van SchoonePC.nl je computerleven op zijn kop!
Dit boek is te bestellen via het online-bestelformulier.
Geef bij stap 1 aan dat je het boek al eerder hebt gekocht zodat de prijs wordt verlaagd van 35 naar 25 euro. Vergeet alleen niet bij de bedrijfsnaam “Amstelland Senioren ComputerClub" te vermelden zodat duidelijk is dat de bestelling van een ASCC-lid afkomstig is.
 

Bron:schoonePC. nl
Archiefmap Dropbox verplaatsen naar een verwisselbaar medium
Op de vrijdagochtendinloop werd de volgende vraag gesteld:
Vraag:
 "Ik wil de archiefmap van Dropbox naar een geheugenkaart verplaatsen, maar dat lukt niet. Is er een oplossing?"

Antwoord: Vanuit de software van Dropbox is de locatie van de archiefmap (de lokale Dropbox-map die met de online opslag wordt gesynchroniseerd) alleen te wijzigen naar een locatie op een interne (of permanent aangesloten externe) schijf. De archiefmap kan dus niet worden verplaatst naar een medium dat door Windows wordt gekenmerkt als verwisselbaar, zoals een SD-geheugenkaart. Dat is met name jammer voor tablets, netbook- en laptopgebruikers, aangezien de beperkte opslagcapaciteit van dergelijke apparaten vaak met een geheugenkaart wordt uitgebreid. Sluit het medium aan,
Open schijfbeheer (via Win-X),

+ X

en klik op schijfbeheer
Klik hier... om het hele artikel te lezen op de website van SchoonePC.nl.


     
7. Mail terugroepen in Gmail 8. Website mijnamstelveen.nl 9. Auto geparkeerd! Waar??

U kunt een verzonden e-mail in Gmail terugroepen.

U kunt in de Gmail app uw e-mail terugroepen als u per ongeluk te vroeg op verzenden heeft geklikt. U kunt dan nog fouten in uw bericht herstellen.
Het werkt simpel: heeft u een e-mail verzonden, dan verschijnt in een balk onderin kort de melding ‘ongedaan maken’. Wilt u de verzending inderdaad ongedaan maken dan klikt u hierop. Het bericht wordt teruggetrokken en u kunt uw eventuele fouten aanpassen. U kunt dan nog tikfouten corrigeren of toch nog iets belangrijks toevoegen of alsnog een verkeerd geadresseerde vervangen door de goede. Klikken op 'ongedaan maken' moet wel binnen 30 seconden gedaan anders wordt de e-mail alsnog verstuurd.

Hoe stelt u dit in? Open Gmail. Klik rechts boven op instellingen (het radertje). Een menu opent. Kies weer 'Instellingen'. Daar kunt u bij de regel  'Verzenden ongedaan maken' kiezen achter de regel: Annuleringsperiode verzenden: 5, 10, 20 of 30 seconden.

Mijnamstelveen.nl
In vorige nieuwsbrieven hebben wij al eens aandacht besteed aan mijnamstelveen.nl. Die website brengt veel nieuws over de Amstelveense samenleving. O.m. over de verschillende wijken, wijkfeesten, tentoonstellingen, muziekevenementen, sport en andere activiteiten. De website van mijnamstelveen is sinds enige weken volledig vernieuwd. Er zijn zes rubrieken: Algemeen, Gemeente, Cultuur-Natuur, Welzijn-Zorg; Sport en Blog. Via de doorklikpagina's komt u bij een overzicht van de artikelen voor elke afzonderlijke wijk. Klik op mijnamstelveen.nl

Illustratie: Ronald de Hoogh
U kunt uw parkeerplek in Google Maps opslaan, dat is makkelijk als u bent vergeten waar u uw auto heeft geparkeerd. Het scheelt veel zoeken en lopen. U doet het zo.

Zorg dat 'locatie' aanstaat op uw smartphone.
1. Open de Google Maps-app  op uw Android-telefoon of -tablet.
Tik op de blauwe stip die uw locatie aangeeft.
Tik op Je parkeerplek opslaan.
Uw parkeerplek blijft opgeslagen in Google Maps totdat u deze verwijdert.
Maar hoe zoek je hem weer op? Dat gaat zo.
Zoeken waar u heeft geparkeerd
1. Open de Google Maps-app  op uw Android-telefoon of -tablet.
2. Tik op de zoekbalk  Parkeerplek.
3. Tik in de rechterbenedenhoek op

     
10. WhatsApp

11. WhatsApp tip Android

12. WhatsApp tip iPhone

Wist u dat u met uw smartphone kunt laten weten waar u bent? Dat kan met Google Maps en WhatsApp. In dit geval zal uw huisadres door de app worden gekozen, als 'locatie' aanstaat.

Als u deze handeling verricht in WhatsApp en u stuurt uw bericht met link van uw locatie voor donderdag 16 februari 2019 naar de ASCC WhatsApp Actie (+31644722728) dan kunt u weer zo'n mooie unieke 16 GB USB-stick met verlicht ASCC logo winnen. De tips hoe dit te doen staan hiernaast voor Android en iPhone. Succes gewenst!
 


Vermeld ook uw naam in de app die u met de routebeschrijving stuurt.

Op uw Android-smartphone gaat het locatie delen als volgt. Opgemerkt wordt dat de werkwijze kan verschillen per merk en type smartphone.
Tik op Google Maps
Tik links boven op de knop met de drie streepjes.
Dan rolt een scherm uit.
U ziet daar een paar keuzes
Tik op Locatie delen.
Tik rechtsboven op de knop met het blauwe mannetje met plusteken.
Er opent een scherm. Bovenaan staat: Je realtime locatie delen.
U ziet een blauw plusteken (+) en een blauw minteken (-). Met deze tekens kunt u de duur van het delen verlengen of verkorten. Daaronder kunt u een selectie zien van contactpersonen en daaronder een aantal mogelijkheden zoals Gmail, WhatsApp enzovoort. U kunt nog andere contactpersonen zien als u uw vinger over het scherm sleept. Dat geldt ook voor de apps waarmee u kunt verzenden / delen.
U kunt nu kiezen. Standaard Google Maps uw locatie voor 1 uur. Met de plus- en mintekens verlengt of verkort u die periode.

Om verder te lezen, klik hier...

Op uw iPhone gaat het locatie delen als volgt. U logt in op Google Maps op uw iPhone:
Zoek Google Maps
Tik op Google Maps.
Tik op de knop met de drie streepjes.
Tik op Een account kiezen.
Tik op de naam van uw account of op Account toevoegen.
Typ, indien nodig, uw mailadres van Google.
Tik op Volgende.
Typ uw wachtwoord.
Tik op Volgende.
U keert terug naar Google Maps. Uw locatie delen werkt als volgt. Tik, indien nodig, op de knop met de drie streepjes. Er opent dan een lijst met keuzes.
Kies voor 'locatie delen en tik daarop.
Als u deze mogelijkheid voor het eerst of weinig gebruikt opent een scherm met een plaatje en de tekst:"Aan de slag" en "Laat vrienden weten waar je bent" en "Deel je realtime locatie met vrienden en familie. Ze kunnen hun locatie ook met jou delen". Tik eventueel op 'Aan de slag'. Dan komen de stappen die u moet volgen.
Om verder te lezen, klik hier...

     
ASCC
Westwijkplein 3, Amstelveen

Waar is de ASCC gevestigd?

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door Amstelland Senioren ComputerClub.

Ongeveer 500 leden, in leeftijd variërend tussen 44 en 99 jaar hebben zich aangesloten bij de club. 

Wilt u meer informatie of lid worden? Klik dan op deze link...

Kom eens langs op de inloop. Daar zijn ongeveer tien clubleden-vrijwilligers aanwezig die de andere leden gratis helpen met hun computerproblemen en vragen over de bediening van smartphones en tablets. Kennismaken met bestuursleden en als vrijwilliger de club helpen? Dan bent u zeker welkom.

ASCC Website:
http://www.ascc.nl

Amstelland Senioren ComputerClub
is gevestigd: wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3, 1187 LS Amstelveen.

Bereikbaar met het openbaar vervoer:
Metro 51 uitstappen Sacharovlaan, dan nog 10 minuten lopen naar het Westwijkplein.
Bus 357 uitstappen Westwijkplein.

ASCC Telefoonnummer:
06 45507821


Heeft u de ASCC-pagina in Facebook al bezocht?
Klik hier...
    Disclaimer