ASCC Nieuwsbrief februari 2018
Samen de digitale toekomst in!

Attentie: De eerder aangekondigde incasso van de contributie komt later dan aangekondigd.

Het digitale tijdperk is moeilijk en uitdagend.
Maar........ Heb geduld. Alles is eerst moeilijk voordat het gemakkelijk is!

Wanneer deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is klik dan hier
ASCC Agenda
Inloop voor leden voor gratis computerhulp
vrijdag 02 februari van 09:00 tot 10:30 uur.
vrijdag 09 februari van 09:00 tot 10:30 uur.
vrijdag 16 februari van 09:00 tot 10:30 uur.
vrijdag 23 februari van 09:00 tot 10:30 uur.

dinsdag 20 februari van 14:00 tot 16:00 uur clubmiddag.

Inhoud
1. Van de redactie
2. Inschrijven cursussen
  1. Van de redactie
  2. Inschrijven cursussen
  3. Clubmiddag
  4. Vrijdagochtend inloop
  5. App 'Kies ik Gezond?
  6. Wat is een DAB+ radio?
  7. Fietsroutenetwerk
  8. Windows 10 Startmenu

Sponsor de ASCC in één simpele muisklik.
De ASCC Krijgt via Sponsorkliks een klein percentage van de online bestellingen die u doet, terwijl u niets extra's betaalt. Vele bekende webshops zijn hierbij aangesloten zoals Bol.com, Intertoys, Bart Smit vele andere webshops.

U kunt bestellen via www.sponsorkliks.com en daar intypen:
   "Amstelland Senioren ComputerClub". Ga vervolgens naar de webshop. Daar kunt u uw bestelling doen. Heel handig is ook om de sponsorkliks app op uw smartphone te downloaden. De ASCC is er ontzettende blij mee. Alvast bedankt.

De kop van het jaar 2018 is er al weer af, en gelukkig, de dagen worden weer wat langer.
Geniet u er ook zo van: weer wat licht na al die regen- en stormachtige dagen. Dan krijgen veel mensen de kriebels om weer allerlei activiteiten te gaan ondernemen.
Wij hebben een suggestie: als u een paar uurtjes per week beschikbaar heeft, dan zou u bijvoorbeeld kunnen assisteren bij de redactie van deze nieuwsbrief. Gezellig om te doen, je leert van anderen hoe dit in z’n werk gaat, en je bent bij de eersten die allerlei computerweetjes en –nieuwtjes hoort. Zeg niet dat u niet weet hoe dat gaat, want zo zijn we zelf ook ooit begonnen.
Omdat we een beetje gebrek aan man- (of vrouw-!!) kracht hebben, is deze nieuwsbrief dit keer wat korter dan anders.
Meld u bij een van de bestuursleden, of stuur een mailtje aan redactie@ascc.nl. Van harte welkom!

Heeft u nog tips voor de redactie dan kunt u die mailen naar redactie@ascc.nl.

 

Van Maria Jasperse, cursuscoördinator
De eerste voorjaarscursussen zijn 15 januari gestart.
Jammer dat er toch cursussen zijn die weinig aandacht krijgen. We krijgen regelmatig vragen over het instellen van mail, het verbeteren en verzenden van foto’s, het organiseren van bestanden, het maken van een back-up, enz. Na het volgen van een cursus kunt u dit zelf regelen!

Voor o.a. de volgende cursussen zijn nog plaatsen beschikbaar:
Basiscursus Werken met iPad, Google op uw tablet, Onderweg altijd alles bij u op Android tablet/smartphone, Windows 10 Verkenner, Windows 10 mail, Back-up met SyncToy, foto’s bewerken met Windows 10.

Ook voor de workshops (1 les) kunt u zich nog inschrijven, bijv.: Wandelen met de smartphone, Fietsnavigatie op je smartphone, Smartphone Café, Tripjes plannen en E-reader. Handige app’s die worden uitgelegd en toegepast. Voor meer informatie: zie onze website.
Aanmelden kan d.m.v. het inschrijf-formulier op www.ascc.nl onder het kopje “Cursusoverzicht” of kom langs op vrijdag tussen 09:00 – 10:30 uur.
Tijdens de Kerstsluiting is er hard gewerkt om alle laptops up to date te maken, de docenten zijn er klaar voor, het wachten is op u!!

   

3. Clubmiddag

4. Vrijdagochtend inloop

5. App "Kies ik Gezond?"

Op de clubmiddag januari heeft Ruud Vloeimans voor de pauze uiteg gegeven over het maken van een Albelli fotoalbum. Na de pauze werd een korte demonstratie gegeven van de werking van het Albelli programma. Het heeft enthousiaste reacties opgeleverd waarbij een aantal leden zich meteen heeft aangemeld voor de cursus hierover die van start is gegaan op 22 januari.De februari clubmiddag is op dinsdag de 20e van 14:00 tot 16:00 uur. Ruud Blok zal dan een presentatie geven over de digitale ontwikkelingen "Vroeger, nu en straks".
 


De afgelopen inloop werd de volgende vraag voorgelegd: "Ik krijg bij het aanzetten van mijn laptop de melding "Chrome is niet goed afgesloten". Daarbij is een blauwe knop zichtbaar genaamd "herstellen",dit terwijl Google wel  degelijk goed was afgesloten. Deze vraag werd vaker gesteld in de afgelopen periode.

Wat is de oplossing? Het bleek zo te zijn dat in Instellingen van Google Chrome onzichtbaar op de achtergrond nog tabbladen openstaan. Bij het afsluiten van je laptop dienen deze dan nog eerst afgesloten te worden wat een vertraging zal geven. Als de pc of laptop toch wordt afgesloten is het mogelijk dat die bewuste melding komt. Dit is als volgt te verhelpen:
Klik in Google Chrome rechtsboven op de knop met de 3 liggende streepjes of puntjes.
Klik op Instellingen.
Klik op Geavanceerde instellingen weergeven.... (of helemaal onderaan op "Geavanceerd").
Onder geavanceerd staat een een vinkje voor de keuze: Achtergrondapps blijven uitvoeren wanneer Google Chrome is gesloten. Haal het een vinkje weg (door erop te klikken als het er staat) en het probleem is daarmee opgelost.
 

Bron: voedingscentrum.nl
In de maand januari 2018 is met veel media-aandacht de app 'Kies ik Gezond" uitgebracht door het voedingscentrum.

Wat kun je daarmee? Heb je dat nodig? Dat is voor iedereen een persoonlijke afweging, maar leest u de voedingswaarden en ingrediënten vaak en bent u de kleine lettertjes beu? Of leest u de productinformatie sowieso niet omdat het in zulke kleine lettertjes is geschreven? Dan is deze nieuwe app een uitkomst. In de app, die je nog wel op je smartphone moet zetten, kun je goed en eenvoudig producten vergelijken in de supermarkt of ergens anders.

De app is te downloaden via één van onderstaande links.

Download in Play Store
Download in App Store

Zodra u de app heeft gedownload kunt u het beste even de tijd nemen om de uitleg door te lezen en de app zo te ontdekken. U kunt op Voedingscentrum.nl nog interessante en belangrijke informatie vinden over voeding. Ook het You Tube filmpje achter  de link is nuttig. Klik hier...

     

6. Wat is een DAB+ radio?

7. Fietsroutenetwerk

8. Windows 10 Startmenu

Van de redactie
Van leden hoorden wij over de DAB radio. Goed geluid. Eenvoudige bediening. Wat is eigenlijk een DAB+ radio? DAB+ staat voor (Digital Audio Broadcasting) is een Europees systeem dat sinds 1993 gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt, als alternatief voor analoge radiosignalen. Kort gezegd is DAB+ de opvolger van FM. Het is de digitale variant van radio luisteren en wordt met de dag populairder.

Meer zenders, beter bereik en overzichtelijk switchen tussen zenders zonder een frequentie te zoeken.
Alle landelijke zenders zijn digitaal te ontvangen. Dit geldt nog niet voor alle regionale en lokale zenders. De verwachting is dat regionale zenders op termijn wel digitaal gaan.
Klik hier... en lees het hele artikel.


Fietst u vaak leuke routes? Fiets u dan via de fietsknooppunten? Goed georganiseerd. Van knooppunt naar knooppunt. Bij ieder knooppunt even afstappen om te kijken naar welk volgend knooppunt je moet fietsen. Je kunt ook een fietsknooppuntenkaart kopen en dan de hele route van tevoren plannen en opschrijven. Maar een papieren kaart is wel onhandig, want die gaat meestal maar over een afgebakend gebied. De oplossing kan zijn een app. Dat past bij deze moderne tijd. Er zijn veel verschillende apps.

In dit artikel behandelen wij de app "Fietsroutenetwerk". Een handige, duidelijke app met veel extra informatie. Je kunt eenvoudig de knooppunten waar je langs wilt aantikken en de app geeft direct de (tussen)afstand aan.
Klik hier... en lees het hele artikel.


U kunt programma's die u vaak gebruikt in Windows 10, in het Startmenu plaatsen en deze zo snel vinden. U kunt dat doen als volgt.
Klik op de Startknop.
Klik op Instellingen.
Klik op Persoonlijke instellingen.
Klik links op Start.
Zet het schuifje onder 'Meestgebruikte apps weergeven' op Aan.
Klik op het kruisje rechtsboven om de instellingen te sluiten.
In sommige gevallen is de optie 'Meestgebruikte apps weergeven' lichtgrijs. Dan is de optie niet te gebruiken doordat een bepaalde privacy-instelling uitstaat. Alleen wanneer deze wordt geactiveerd werkt de optie 'Meestgebruikte apps weergeven' ook.
Klik op de Startknop.
Klik op Instellingen Instellingen.
Klik op Privacy.
Zet de optie 'Windows het starten van apps laten traceren om de resultaten voor Start en Zoeken te verbeteren' op Aan. Volg nu de stappen die hierboven staan genoemd.

     
ASCC
Westwijkplein 3, Amstelveen

Waar is de ASCC gevestigd?

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door Amstelland Senioren ComputerClub.

Er zijn bijna 500 leden, in leeftijd variërend tussen 44 en 98 jaar.

Wilt u meer informatie of lid worden? Klik dan op deze link...

Het digitale tijdperk is moeilijk en uitdagend. Heb geduld. Alles is moeilijk voordat het gemakkelijk is!

ASCC Website:
http://www.ascc.nl

Amstelland Senioren ComputerClub
is gevestigd: wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3, 1187 LS Amstelveen.


ASCC Telefoonnummer:
06 45507821


Heeft u de ASCC-pagina in Facebook al bezocht?
Klik hier...
    Disclaimer