ASCC Nieuwsbrief december 2017

Wanneer deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is klik dan hier
De clubmiddag is op dinsdag 19 december van 14.00 tot 16.00 uur.
Let op! Let op! GEEN INLOOP Op vrijdag 29 december 2017 wegens sluiting van het wijkcentrum Westend.

 

Inhoud
1. Van de redactie
2. Inschrijven cursussen
 1. Van de redactie
 2. Inschrijven cursussen
 3. Clubmiddag november
 4. Clubmiddag december
 5. Contributie 2018
 6. Alert Online identiteitsfraude
 7. Nog een keer 'Phishing'
 8. Windows 10 apps ordenen
 9. Google agenda nieuwe functies
 10. Hoe kies ik de juiste pc?
 11. Foto's van tablet naar laptop

U kunt de ASCC sponsoren


U kunt de ASCC sponsoren.

Bent u van plan om iets online te kopen dan kunt u de ASCC-Computerclub sponsoren door de aankoop te doen via Sponsorkliks.
Klik dan rechtsboven op het logo

Toets vervolgens in: Amstelland Senioren Computerclub.  
Tijdens het typen verschijnt al de volledige naam van de Amstelland Senioren Computerclub. U kunt vervolgens de webwinkel zoeken en uw aankoop doen. De ASCC krijgt dan een klein percentage sponsoring.

Dit is de laatste nieuwsbrief van 2017. We kijken weer terug op een computerjaar met veel activiteiten van de club. In het nieuwe jaar worden weer mooie nieuwe dingen verwacht. Workshops over bijvoorbeeld gps-wandelen, of fietsen met de app 'fietsroutenetwerk'. U zult hierover worden geïnformeerd. De redactie is druk bezig met het vinden van onderwerpen die geschikt worden bevonden voor de maandelijkse nieuwsbrief. Die onderwerpen zijn natuurlijk 'clubnieuws' en 'computernieuws'. Er is bij de redactie door vertrek van een redactielid  behoefte aan een nieuw redactielid. Iemand die hieraan wil meewerken, meedenken, informatie zoeken en meeschrijven. Is het misschien iets voor u? Stuur dan een e-mail naar redactie@ascc.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen.
Het clubnieuws biedt een terugblik op de clubmiddag van november en een vooruitblik naar de clubmiddag van december.

Heeft u nog tips voor de redactie dan kunt u die mailen naar redactie@ascc.nl.

 

Van Maria Jasperse, cursuscoördinator
Het cursusboekje 'Voorjaar 2018' is gratis beschikbaar vanaf 15 december  in de wijkcentra, bibliotheken, bij de UWV,  op het gemeentehuis en op onze website www.ascc.nl Het boekje bevat informatie over onder andere interessante workshops en cursussen, bijvoorbeeld voor tablets en smartphones. Inschrijven is mogelijk vanaf 15 december en het is raadzaam tijdig in te schrijven om teleurstelling te voorkomen.
Om de juiste cursuskeuze te kunnen maken, staat er in het cursusboekje en op de website bij elke cursus het niveau van de cursus vermeld door middel van blokjes.
Bij twijfel of een cursus voor u geschikt is, zijn er Informatiedagen. Onze docenten geven u die dagen graag advies.
De Informatie- en inschrijfdagen zijn gepland in Wijkcentrum Westend, Westwijkplein 3, 1187 LS Amstelveen, (1e etage - zaal 3) op de volgende dagen:
donderdag 4 januari
van 19:00 – 21:00 uur
vrijdag 5 januari
van 09:00 – 12:00 uur
zaterdag 6 januari
 van 13:00 – 16:00 uur
Alle cursusinformatie vindt u ook op onze website www.ascc.nl onder het kopje cursussen/cursusoverzicht. U kunt ook inschrijven via de website www.ascc.nl  of persoonlijk langskomen op de vrijdagochtend inloop tussen 09.00 en 10.30 uur in het wijkcentrum Westend. Voor andere vragen kunt mailen naar cursussen@ascc.nl
Wilt u meer lezen over cursussen klik dan hier...
 

     
3. Clubmiddag november

4. Clubmiddag 19 december

5. Contributie 2018

Op de clubmiddag in november werd voor de pauze opnieuw een oproep gedaan voor vrijwilligers die actief willen meewerken in een enthousiast team aan de toekomst van de ASCC. De oproep werd begeleid door twee YouTube filmpjes van die duidelijk moesten maken dat er niet alleen maar computerdeskundigen welkom zijn, maar ook mensen die willen meedenken en meewerken aan het zoeken van een richting in de digitale toekomst. Hierbij werd ook direct onder de aandacht gebracht dat de redactie van deze nieuwsbrief nog een nieuw redactielid nodig heeft.
Verder werd gepresenteerd hoe je zelf een kalender kunt maken en welke andere mogelijkheden hiervoor zijn. Voor de pauze werd ook de nieuwe eerste uitgave van de ASCC-postzegel gepresenteerd, die is gemaakt via een app van Post.nl. Na de pauze was er een zeer interessante presentatie over placemats maken met foto's en persoonlijke felicitatiekaarten. Hier was erg veel belangstelling voor.

De clubmiddag van 19 december is van 14.00 uur tot 16.00 uur.
Er is een presentatie van Ruud Vloeimans over iOS11 van Apple.
In september annonceerde Apple het nieuwe Operating System voor de iPad en de iPhone: iOS11.
Maar wat is nu eigenlijk een Operating System? Waar wordt het voor gebruikt? En welke Operating Systems bestaan er eigenlijk? In deze presentatie gaat Ruud Vloeimans op deze vragen in. iOS11 heeft een aantal nieuwe functies ten opzichte van iOS10. We gaan hiervan enkele voorbeelden zien.

Omstreeks 14.45 uur begint de eindejaarsborrel met een hapje en een drankje en kunt u in een informeel samenzijn computerwetenswaardigheden uitwisselen of wat u maar wilt. Wij hopen u te mogen begroeten op 19 december.


Van de penningmeester

Volgende maand is het alweer 2018.
Een nieuw computerjaar voor de ASCC met vele activiteiten zoals de clubmiddagen, cursussen,
workshops, gratis computerhulp voor leden bij de inloop, nieuwsbrief en nieuwe ontwikkelingen.
Voor slechts 20 EURO per jaar bent u lid en kunt u deelnemen aan alle activiteiten.

Op de  clubmiddagen krijgt u nog een gratis consumptie ook.
Hoe doet de ASCC dat? Nou dat wordt betaald uit de contributies.
In tegenstelling tot voorgaande jaren krijgt u voor de contributie geen acceptgiro meer. Acceptgiro's gaan verdwijnen uit het betalingsverkeer.
De contributie voor 2018 gaat geïncasseerd worden middels automatische incasso. Medio januari wordt de contributie 2018 van uw rekening afgeschreven.
.

     
6. Alert Online Identiteitsfraude

7. Nog een keer phishing

8. Windows 10 apps ordenen

Bron: Alert Online
Iedereen loopt risico om gehackt te worden. Door een valse e-mail, een foute software-update of een nepwebsite. Wij willen Nederland online veiliger maken, maar cybersecurity is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Door zelf het heft in handen te nemen, alert te zijn en anderen te helpen, kan iedereen Cybersecurity helpen tegen te gaan!
Je identiteit, die raak je liever niet kwijt.
Cybersecurity begint bij het beschermen van eigen gegevens, want in tegenstelling tot wat velen denken, heb je wel degelijk iets te verbergen.
Als jouw gegevens namelijk in handen komen van een kwaadwillende, dan kan hier identiteitsfraude mee worden gepleegd. Deze persoon kan bijvoorbeeld rekeningen op jouw naam openen, aankopen op jouw naam doen en zelfs mensen oplichten onder jouw naam. Vervolgens zijn de rekeningen van de spullen, die jij uiteraard nooit ontvangen hebt, ook voor jou en krijg jij boze berichten van mensen die denken dat jij hen hebt opgelicht. Zie dan maar eens te bewijzen dat jij het niet was!
Lees meer...

Redactie
Herken zelf phishing. Wij hebben eerder geschreven over phishing. Wat kunt u daar tegen doen? In ieder geval alert zijn! Phishingmails kunt u vaak herkennen aan een paar kenmerken:
1. Spelfouten, stijlfouten en taalfouten
2. De e-mail begint met een niet persoonlijke aanhef zoals 'Geachte' of 'Geachte relatie' of 'Beste klant' 'beste reiziger'.
3. Er is volgens de tekst in de e-mail haast geboden. U mist een aanbieding als u niet snel reageert of u moet snel reserveren of dwingender u moet snel betalen.
4. De e-mail is van een vreemd uitziend e-mailadres afkomstig.
5. De links in de mail laten webadressen zien die er onbekend of raar uitzien. U kunt dit zien door met uw muisaanwijzer op een link in de mail te gaan staan, maar zonder erop te klikken. U ziet dan het webadres in een kleine melding of helemaal onder in uw beeldscherm.
Voor goede informatie hierover kunt u de fraudehelpdesk raadplegen.
Klik voor de Fraudehelpdesk hier...

Bron:
Apps, instellingen, bestanden: u vindt ze allemaal in het Startmenu. Selecteer gewoon de knop Start op de taakbalk. Daarna past u het geheel aan uw persoonlijke voorkeuren aan door apps en programma's eraan vast te maken of door tegels te verplaatsen en anders te groeperen. Als u meer ruimte nodig hebt, past u de grootte van het Startmenu aan. Uw apps en programma's direct binnen handbereik. Van boven naar beneden hieronder de namen van de knoppen die links op uw scherm zijn te zien.

 1. Menu (uitvouwen om namen voor alle menu-items weer te geven)
   
 2. Account
   
 3. Verkenner
   
 4. Instellingen
   
 5. Aan/uit

Lees meer...

     
9. Google  agenda nieuwe functies
10. Hoe kies ik de juiste pc?
11. Foto's van tablet naar laptop

Hier volgt informatie over nieuwe functies in Google Agenda.
Google Agenda heeft een nieuw uiterlijk, met een aantal nieuwe functies voor afspraken, agendaweergaven en instellingen zodat je je tijd efficiënter kunt indelen en meer gedaan krijgt. Hier volgen enkele kernpunten:
Afspraakdetails in één oogopslag bekijken
Wanneer je één keer op een afspraak klikt, zie je alle afspraakgegevens. Voorbeelden van deze informatie zijn:
De volledige lijst met gasten en hun reacties.

Opmerking: Als je meer informatie wilt krijgen over een gast uit de afspraakgegevens, plaats je de muisaanwijzer op de naam in de lijst met gasten. Snel nieuwe afspaken toevoegen. Lees meer...

Redactie
Wilt u een nieuwe computer kopen?
Tja.... wat kiest u dan? Een desktop of een laptop of toch een tablet? Er zijn vele mogelijkheden, zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een computer heeft een processor. Hoe krachtiger de processor werkt, hoe sneller uw computer werkt. Maar wat is een processor eigenlijk? in Wikipedia wordt die als volgt gedefinieerd: Een processor, ook wel bekend als CPU (Engels: central processing unit) of in het Nederlands centrale verwerkingseenheid (cve) genoemd, is een stuk hardware in een computer dat instaat voor basisbewerkingen en -controle bij het uitvoeren van programmacode. Het aantal processorkernen (wat is een processorkern? Een multikernprocessor is een chip waarop meerdere processors (Engels: cores) zijn geïntegreerd.


Volgens definitie op Wikipeadia: Door het groeiende aantal processen dat op een gewone desktopcomputer draait, de vele dingen die mensen met hun computer doen terwijl ze met iets anders bezig zijn, de hoge prijs van echte multiprocessorsystemen en daarnaast de hoge effectiviteit van het werken met meerdere threads, is het tegenwoordig interessant om kernen op één processor te integreren.
Lees meer...
 

Redactie
Hoe zet je foto's van je Android Smartphone op je Windows-pc? Er zijn meerdere manieren. Wij beschrijven de methode met gebruikmaking van Bluetooth.

Bluetooth staat op elke smartphone, maar ook steeds vaker op de desktop of laptop. Het overzetten van foto’s via Bluetooth is eenvoudig. Op een Windows-computer open je het startmenu en zoek naar ‘Bluetooth’ voor de Bluetooth-instellingen. Dat doe je door gewoon de letter b te typen in het startmenu, maakt niet uit waar. Als je het startmenu open hebt (het scherm met de tegels) en je typt de letter b dan krijg je de keuze 'Bluetooth en andere apparaatinstellingen'. Klik daar op. Een scherm opent in drie kolommen. In de middelste kolom zie je de mogelijkheid om met een 'schuifje'bluetoot 'aan' of 'uit' te zetten. Als buetooth 'aan' staat is het scuifje blauw gekleurd. In de rechter kolom staan de verwante instellingen. Bovenaan de kolom te zien in zwarte letter. Als je deze kolom doorloopt van boven naar beneden dan kom je de volgende blauw gekleurde keuze tegen: Bestanden verzenden of ontvangen via Bluetooth.
Klik op 'Bestanden verzenden of ontvangen'. Lees verder...

     
ASCC
Westwijkplein 3, Amstelveen

Waar is de ASCC gevestigd?

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door Amstelland Senioren ComputerClub.

Er zijn meer dan 500 leden, in leeftijd variërend tussen 44 en 99 jaar.

Wilt u meer informatie of lid worden? Klik dan op deze link...

Doe zuinig met papier! Bezint eer ge print!

ASCC Website:
http://www.ascc.nl

Amstelland Senioren ComputerClub
is gevestigd: wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3, 1187 LS Amstelveen.Heeft u de ASCC-pagina in Facebook al bezocht?
Klik hier...
    Disclaimer