ASCC Nieuwsbrief November 2017

Wanneer deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is klik dan hier
De clubmiddag is op dinsdag 21 november van 14.00 tot 16.00 uur.

Inhoud
1. Van de redactie
2. Inschrijven cursussen
 1. Van de redactie
 2. Inschrijven cursussen
 3. Clubmiddag
 4. Domotica. Gemak?
 5. Inloop vrijdagochtend
 6. Oproep vrijwilligers
 7. Google beveiligingscheck
 8. Windows 10 Defender
 9. Werkelijkheid? Praktijk?
 10. Apple tip
 11. Windows 10 tip

Bent u van plan om iets online te kopen dan kunt u de ASCC-Computerclub sponsoren door de aankoop te doen via Sponsorkliks. Vele webwinkels, waar u misschien al wel eens iets koopt zijn aangesloten zoals Wehkamp, Thuisbezorgd.nl, Booking.com, Albert Heijn, Bol.com en vele andere. Klik voor sponsoring op deze link. U komt dan op de website van Sponsorkliks. 
Klik dan rechtsboven op het logoToets vervolgens in: Amstell 
Dan verschijnt al de volledige naam van de Amstelland Senioren Computerclub. U kunt vervolgens de webwinkel zoeken en uw aankoop doen. De ASCC krijgt dan een klein percentage sponsoring.

De ASCC Computerclub staat voor een tijd van aanpassing. Immers de digitale ontwikkeling kan niet zonder verandering. Die verandering brengt weer ontwikkeling met zich mee. Wat is de plaats hierin van uw computerclub? Welke taak of rol speelt de ASCC hierin. Welke taak of rol neemt de ASCC op zich. De rol van het helpen van senioren en zij die het gaan worden bij het omgaan met de moderne elektronica? Of ziet de club een maatschappelijke taak voor zich weggelegd bij het begeleiden in datgene wat tegenwoordig verplicht is of wordt? Zoals DigiD, accounts bij energiebedrijven, zorgverzekeringen, Mijnoverheid.nl en de berichtenbox daarin. Het gaat nu zo vaak bij veel mensen fout, waardoor rekeningen, zelfs schulden oplopen. En bovenal wat zou uw rol daarin kunnen zijn als lid van de club? Meedenken over deze materie of nog beter meedoen met de club. Dat zou mooi zijn en vele mensen helpen. Mensen misschien die nog geen lid zijn, maar het voor die luttele 20 Euro per jaar wel willen worden en zo wegwijs kunnen worden gemaakt door andere leden. Onder het motto "Leden leren leden". Zou u het eens in overweging willen nemen?


Heeft u nog tips voor de redactie dan kunt u die mailen naar redactie@ascc.nl.

Van Maria Jasperse, cursuscoördinator
In november starten de volgende cursussen waarvoor u nog kunt inschrijven. Klik op de cursus voor nadere informatie.
Cursus Windows 10 Windows verkenner in Windows 10

Start 01-11-2017 om 11:00 uur.
PC Beheer en Onderhoud
Start 02-11-2017 om 13:00 uur.
Basis Android tablet/smartphone
Start 07-11-2017 om 11:00 uur.
Basis Werken met een iPad
Start 20-11-2017 om 13:30 uur.
Workshop Google op tablet en smartphone
Start 21-11-2017 om 13:00 uur.
Vervolg Android tablet en smartphone
Start 21-11-2017 om 15:00 uur.
Beginners Android tablet en smartphone
Start 23-11-2017 om 15:00 uur.
Workshop Internetbrowser Edge en Windows Mail
Start 29-11-2017 om 13:00 uur.

 U kunt  inschrijven via de website www.ascc.nl of persoonlijk langskomen op de vrijdagochtend inloop tussen 09.00 en 10.30 uur in het wijkcentrum Westend.
Het cursusboekje 'Voorjaar 2018' met informatie over interessante cursussen, bijvoorbeeld voor tablets en smartphones is medio december gratis beschikbaar in de wijkcentra en op het gemeentehuis en onze website www.ascc.nl.

     
3. Clubmiddag 21 november

4. Domotica. Gemak!?

5. Inloop op vrijdagochtend

De afgelopen clubmiddag werden twee interessante apps gedemonstreerd waarover is geschreven in de ASCC Nieuwsbrief van oktober. Dat waren de izi-Travel app en de Fietsroutenetwerk app. Aandacht is gegeven aan de streepjes, puntjes,lijntjes of blokjes die bij alle apps bovenaan verschijnen en veranderen met het wisselen van de schermen.

Na de pauze werden twee groepen gemaakt. Eén voor iPad van Apple en één voor Android tablets. Hierbij was gelegenheid tot het stellen van vragen, werd nog eens gedemonstreerd hoe je een app ophaalt en verwijdert.

Op de clubmiddag van dinsdag 21 november is van 14.00 tot 16.00 uur.
Er wordt begonnen met het  demonstreren van het maken van een kalender, verteld hoe je zelf een boek kunt uitgeven en hoe je op de computer een cadeautje kunt maken.


 

De digitale wereld gaat ons meer en meer omgeven, maakt meer deel uit van ons dagelijks leven dan we zelf vermoeden. Hoe houden we dat allemaal bij? Men hoeft steeds minder zelf te doen. Het wordt voor je gedaan door computergestuurde apparaten. Met smartphones en tablets met apps die je bij je hebt, waar je ook bent. 
Met een app op je smartphone kun je thuis de zonweringen bedienen, die ook op een computerprogramma zelf open en dicht gaan bij zonsopkomst en zonsondergang die door de computer dagelijks worden berekend en bijgesteld.
Een andere app die handig is voor mensen die moeilijk ter been zijn omdat zij hun been op de wintersport hebben gebroken en daarom nu het gips zit en die alleen wonen. Voor hen is de slimme sleutel app een uitkomst.

Je kunt met de slimme sleutel app van "Nuki" de deur openen zonder sleutel of op afstand iemand naar binnen laten. Je monteert de slimme sleutel eenvoudig over het bestaande slot en met de app bedien je de sleutel. Je hoeft dus geen ander slot te kopen of iets ombouwen. Wel zo makkelijk. Verder kun je een onbeperkt aantal digitale sleutels uitgeven. Klik hier voor meer informatie.

 

Gedurende de maanden september tot en met mei staan vrijdagochtend van 09:00 tot 10:30 uur ongeveer tien vrijwilligers klaar om leden gratis te helpen bij hun computerproblemen.

Storingen, virussen worden verholpen. bedieningsvragen van laptop, tablet of smartphone nog eens toegelicht, uitgelegd en gedemonstreerd. Leden zijn van harte welkom. Zij die lid willen worden natuurlijk ook. Het lidmaatschap kost 20 Euro per jaar.


     
6. Oproep andermaal voor vrijwilligers

7. Google Beveilingscheck

8. Windows 10 Defender

De eerdere oproepen in de nieuwsbrief en de (wijk)kranten hebben resultaat gehad. De nieuwe ondersteuners zijn op de laatste clubmiddag voorgesteld voor zover zij er waren.
Zoals al elders in deze nieuwsbrief aangehaald is er nog behoefte aan meer actieve leden die willen meedenken en meewerken. Samen nadenken over en werken aan plannen voor de toekomst. Wilt u echt actief meewerken en heeft u kennis van iPad/Apple, Google/Android, Microsoft/Windows en/of Social Media? Dan roepen wij u op om u aan te melden en mee te werken aan de ontwikkeling via nog op te richten Activiteitengroepen voor Apple, Android, Micorsoft en Social Media. In die activiteitengroepen wordt nagedacht, ontwikkeld, kennis vergroot en vervolgens uitgedragen. Zo kan de ASCC de kwaliteit van de inloop in stand houden, beter cursusleiders inzetten, nieuwsbrieven produceren, thuishulp verlenen of een clubmiddag onderwerp presenteren. Het hoeft niet allemaal, niet meteen en niet tegelijk. Het wordt zo dat er voor ieder iets is waar hij of zij zich goed bij voelt. Het gaat een mooi team worden. Meld u aan!

U kunt beveiligingsgerelateerde activiteiten van de afgelopen 28 dagen bekijken op de pagina "Recente beveiligingsgebeurtenissen". Als u bijvoorbeeld uw wachtwoord heeft gewijzigd of een telefoonnummer aan uw account heeft toegevoegd, wordt dit weergegeven.

U kunt deze informatie controleren op verdachte activiteit en zo uw account veilig te houden.

Controleren op verdachte activiteit.
We laten u een lijst met uitgevoerde acties zien die van invloed kunnen zijn op de beveiliging van uw account, zoals een wachtwoordwijziging, een wijziging in uw herstelopties of de toevoeging van een app-wachtwoord. Als u iets in de lijst tegenkomt dat er ongewoon uitziet, klikt u daarop om meer informatie te bekijken. Hier volgen enkele dingen waarop u moet letten:
Lees verder en klik hier...


In Windows 10 zit standaard een virusscanner: Windows Defender. Door de laatste update van het besturingssysteem heeft deze scanner nu ook een anti-ransomware-optie, maar die moet je wel zelf inschakelen.
Windows Defender is Microsofts virusscanner die jouw computer veilig houdt.


Het scant je computer op schadelijke bestanden en houdt in de gaten wat je allemaal downloadt. Windows Defender wordt door experts gezien als een goede maatregel tegen malware, ransomware en andere virussen.
Zo stel je de optie in lees verder en
klik hier...

     
9. Werkelijkheid? Praktijk?
10. Apple tip!
11. Windows 10 tip!

Het gaat maar door de ontwikkeling van de digitale wereld. Is hier sprake van een spelletje of is er werkelijk iets aan de hand?


De ASCC denkt na over de digitale toekomst en wil senioren en zij die dit gaan worden helpen bij het omgaan met digitale aparaten.

Bron: Apple tips
iOS 11: SOS-noodmelding op iPhone: direct het alarmnummer bellen
Met de komst van iOS11voel je je wellicht weer iets veiliger. Mocht er plotseling iets met je aan de hand zijn dan kun je via de SOS-noodmelding snel hulpdiensten bellen. Dit is een optie die we kennen van de Apple Watch en is vanaf iOS 11 ook beschikbaar op dde iPhone.
Wanneer je in een noodsituatie belandt, is het net zo prettig dat je snel 112 kunt bellen, door de manier van ontgrendelen in iOS 10 is dit lastiger dan ooit. Op iPhone met Touch ID moet je al met een niet geregistreerde vinger drukken op de thuisknop om de optie ’Noodgeval’ te kunnen selecteren onder de cijfers voor de toegangscode.
Lees meer….
 

Bron: Tabletguide
Blijf ransomware voor in 6 stappen
Met de WannaCry malware-aanval van afgelopen voorjaar staat ransomware helemaal in de belangstelling.

Malwarebesmettingen die bestanden gijzelen en losgeld eisen, zijn al een tijd zeer populair bij criminelen. Het kost beveiligers moeite om computers automatisch tegen deze aanvallen te beschermen. Blijf ransomware voor in 6 stappen.


Lees meer….


     
ASCC
Westwijkplein 3, Amstelveen

Waar is de ASCC gevestigd?

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door Amstelland Senioren ComputerClub.

Er zijn meer dan 500 leden, in leeftijd variërend tussen 44 en 99 jaar.

Wilt u meer informatie of lid worden? Klik dan op deze link...

Doe zuinig met papier! Bezint eer ge print!

ASCC Website:
http://www.ascc.nl

Amstelland Senioren ComputerClub
is gevestigd: wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3, Amstelveen.


ASCC Telefoonnummer:
06 45507821


Heeft u de ASCC-pagina in Facebook al bezocht?
Klik hier...
    Disclaimer