ASCC Nieuwsbrief april 2017

Wanneer deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is klik dan hier
De clubmiddag is op 18 april van 14.00 tot 16.00 uur.
Cretio presenteert dan "Het Levensdossier" Zie verder punt 6.
 

Inhoud
1. Van de redactie
2. Inschrijven cursussen
  1. Van de redactie
  2. Inschrijven cursussen
  3. en 3a Terugblik clubmiddag 21-03
  4. Vierde herhaalde oproep
  5. Clubmiddag april: het Levensdsossier
  6. Boeken over Windows 10
  7. Windows tip
  8. App van tablet verwijderen
  9. Apple tip
  10. Nieuw in WhatsApp

 

Ging u vroeger ook naar de openbare bibliotheek om informatie te zoeken die u nodig had voor een werkstuk voor school. Dat was een leerzaam proces. Je leerde van de informatie, maar ook hoe de bibliotheek in elkaar stak.

Tegenwoordig gaat dat niet meer zo. Internet is de nieuwe bibliotheek en een zeer uitgebreide ook. Je kunt je vraag om informatie gewoon mondeling stellen aan je smartphone of tablet. En.... je krijgt nog een goed antwoord ook. Kinderen en kleinkinderen vinden dit al vanzelfsprekend. Zij leren het van jongs af aan en de jeugd heeft een eigen computertaal met combinaties van afkortingen en getallen die begrijpbare woorden vormen. Ook zijn de senioren volop aan het ontwikkelen in de digitale wereld.

Het gebruik van tablets en smartphones neemt onder senioren enorm toe. Het is sneller en makkelijker in het gebruik. Je hoeft niet in te loggen en door het aanraken van apps op het scherm kom je snel waar je zijn moet.

Heeft u nog tips voor de redactie dan kunt u die mailen naar redactie@ascc.nl.

Van Maria Jasperse, cursuscoördinator
In april starten twee cursussen waarvoor u zich nog kunt aanmelden.
De cursus ‘Omgaan met mappen en bestanden’ (start 5 april – 4 lessen) en ‘Workshop Back-up met SyncToy’ (start 12 april – 3 lessen). Als u aan een van deze cursussen wilt deelnemen, meld u dan zo snel mogelijk aan, zodat het benodigde cursusmateriaal tijdig voor u beschikbaar is.
De belangstelling voor de cursussen was afgelopen seizoen groot met name voor de Windows 10 en Tabletcursussen. Naar verwachting zal dit ook het komende seizoen nog doorgaan. ASCC streeft ernaar elk seizoen nieuwe cursussen op te zetten om zo uw computerkennis te verbeteren of te vergroten.
De planning van de cursussen in het najaar is volle gang. Het cursusboekje verschijnt waarschijnlijk begin mei.
Heeft u een onderwerp dat u graag in ons cursusprogramma wilt zien, laat het ons weten.
Bent u een vergevorderde computergebruiker en lijkt het u leuk om als docent cursus te geven? U bent van harte welkom voor een gesprek over de mogelijkheden.
Fijne Paasdagen, vriendelijke groet
Maria Jasperse, cursuscoördinator

     
3. Clubmiddag 21 maart

3a Wisseling penningmeester

4. Vierde herhaalde oproep

De clubmiddag van 21 maart stond geheel in het teken van de Algemene Ledenvergadering.
De aftredende voorzitter Ruud Vloeimans memoreerde de nieuwe koers die de ASCC onder zijn voorzitterschap is ingeslagen met de veranderde website, de digitale nieuwsbrief, de ingestelde workshops en nog meer en kijkt daardoor met tevredenheid terug op een tijd vol nieuwe ontwikkelingen. De waarnemend voorzitter Jannie Demaret heeft Ruud bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de club.

Op de foto Ruud Vloeimans tijdens de open dag in september 2016 met de Burgemeester van de gemeente Amstelveen.
Zie vervolg 3a

Na de afsluiting werd het erg gezellig tijdens het informele samenzijn met een hapje en een drankje.

Vervolg van 3
Ruud is begonnen als notulist, werd vervolgens bestuurslid en plaats- vervangend voorzitter en uiteindelijk voorzitter, hetgeen hij naar tevredenheid van het bestuur en de leden heeft gedaan. De vertrekkende voorzitter ontving uit handen van de waarnemend voorzitter een fles goede wijn en een mooie bos bloemen.

Ook Rob van de Vijver werd als vertrekkende penningmeester door waarnemend voorzitter Jannie Demaret met mooie woorden toegesproken voor zijn werk gedurende de afgelopen jaren. Met name memoreerde zij de succesvolle omzetting door Rob naar een nieuw financieel systeem, dat efficiënt is gecombineerd met de ledenadministratie. 

Nieuwe bestuursleden

De waarnemend voorzitter is              Jannie Demaret, 
de nieuwe penningmeester is
Arjan Steenkamp,
de nieuwe ondersteuner voor publiciteit is Wouter Smakman.

Van de waarnemend voorzitter Jannie Demaret
Bestuursleden
: in verband met de bestuurswisselingen zoeken wij nieuwe bestuursleden, ondersteuners en docenten. Wie wil ons team komen versterken?


Ondersteuners: voor de meeste bestuursleden hebben wij een ‘achtervang’. Ook daar kunnen wij uitbreiding goed gebruiken.
Docenten
: Wij zijn bezig om het cursusaanbod uit te breiden met korte workshops. Wie vindt het leuk om zo’n workshop te leiden?
Wilt u eerst meer informatie? Neem gerust contact op met een van de andere bestuursleden. Kijk daarvoor op www.ascc.nl.

     
5. Clubmiddag Levensdossier

6. Boeken over Windows 10

7. Windows tip

De clubmiddag van 18 april heeft een belangrijk en interessant onderwerp: Het LevensDossier.
Wat moet u allemaal regelen voor als u er straks niet meer bent? Of niet meer zelfstandig het overzicht heeft over uw zaken?

Het LevensDossier laat zien hoe u uw gegevens en zaken goed kunt ordenen en digitaal kunt opslaan. Het is een serieus onderwerp, maar wordt met luchtigheid en humor omringd. Deze middag zal worden verzorgd door Cretio, die dit digitale hulpmiddel heeft ontwikkeld. Lees verder…

Cretio

Van Henk Kesting
Welke boeken over Windows 10 zijn bruikbaar?
Geregeld wordt gevraagd welk boek wordt aangeraden voor Windows 10. Er is echter niet zomaar een boek te adviseren. Er zijn al verschillende grote updates geweest en een nieuwe grote update is in voorbereiding. Dat maakt het lastig om boeken samen te stellen, want de wijzigingen zijn soms zeer groot. Dat betekent, dat de huidige boeken, binnen een paar maanden al onbruikbaar kunnen zijn en sommige zijn dat nu al, als de Jubileum Update daar niet in is verwerkt. Er is dus feitelijk geen boek te adviseren. Zo schijnt in de komende update het aloude programma Paint behoorlijk onderhanden genomen te worden. Ook het programma Foto’s is alweer totaal gewijzigd t.o.v. de eerste versie. Van interessante wijzigingen zullen wij u, net zoals het artikel over Quick Assist, dat ook nieuw is, via deze Nieuwsbrief informeren.
 

Bron: Computertotaal
De favorietenbalk instellen in Edge in Windows 10.
Standaard wordt de favorietenbalk niet weergegeven in de Edge browser van Windows 10. Maar deze balk is wel erg handig om snel bij de websites te komen die je regelmatig bezoekt. Hier laten we zien hoe je de favorietenbalk kunt weergeven in Edge.

Voor veel mensen was de favorietenbalk een handige manier om snel naar favoriete websites te kunnen navigeren zonder dat er een menu geopend hoefde te worden.
Lees verder ....

     
8. App van tablet verwijderen
9. Apple tip
10. Nieuw in WhatsApp

Redactie
Wij horen vaak de vraag: "Hoe verwijder ik eigenlijk een app van mijn tablet of smartphone?

Daar zijn meerdere methodes voor zoals er ook meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. De eenvoudigste methode is hieronder beschreven. In de volgende nieuwsbrieven zullen we u nog een paar andere methodes aanreiken. Zo raakt u steeds vertrouwder met uw tablet of smartphone.
Methode via de Play Store.
Zoek de Play Store. Dat is de winkel van waaruit u ook de apps download.
Tik op de app Play Store.
Tik linksboven op het pictogram met de drie streepjes. Een menu opent.
Tik hierin op Mijn apps en games. Er opent een lijst met apps die op uw apparaat staan, die u eerder heeft gedownload.
Tik op de app die u wilt verwijderen.
Tik rechts op Verwijderen.
Tik op OK.
De app wordt nu verwijderd van het apparaat. Let op! Apps die standaard op een toestel staan, zijn niet te verwijderen.

Bron: Apple tips
iPhone of iPad blokkeren wanneer deze verloren of gestolen is.

Het is een vervelende zaak wanneer je je iPhone, iPad of iPod Touch verliest. Iets wat niemand wil meemaken, maar het kan gebeuren. Gelukkig kan je met ‘Zoek mijn iPhone’ altijd je iDevice blokkeren zodat niemand anders deze kan gebruiken.

Om die reden is het aan te raden om deze functie altijd actief te hebben. Dit kun je activeren via Instellingen.

Lees meer...

  

Redactie
U kunt sinds de laatste update van WhatsApp foto's en filmpjes delen die slechts 24 uur zichtbaar zijn. U kunt ze delen met al uw contacten tegelijk of met door u geselecteerde contacten. Het overzichtsscherm is bovenaan verdeeld in de tabbladen 'Chats', 'Status' en 'Oproepen'.

Links in het scherm naast 'Chats' staat een camera-icoon. Door hier op te tikken activeert u de camera kunt u snel een foto of filmpje maken of kiezen uit uw bestanden en die vervolgens delen.
Snapchat
Misschien vindt u het prettig dat sommige foto's en filmpjes maar tijdelijke zichtbaar zijn. Veel mensen ervaren dit als prettig.

     
ASCC
Westwijkplein 3, Amstelveen

Waar is de ASCC gevestigd?

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door Amstelland Senioren ComputerClub.

Er zijn meer dan 500 leden, in leeftijd variërend tussen 44 en 99 jaar.

Wilt u meer informatie of lid worden? Klik dan op deze link...

Doe zuinig met papier! Bezint eer ge print!

ASCC Website:
http://www.ascc.nl

Amstelland Senioren ComputerClub
is gevestigd: wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3, Amstelveen.Heeft u de ASCC-pagina in Facebook al bezocht?
Klik hier...
    Disclaimer