ASCC Nieuwsbrief mei 2016

Wanneer deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is klik dan hier
Let op!! Let op!! Op vrijdagochtend 6 mei is er geen inloop.
Vooraankondiging!!!!
Op zaterdag 3 september viert de ASCC haar 15-jarig bestaan met een OPEN DAG
van 13:00 tot 17:00 uur in het wijkcentrum Westend, Westwijkplein 3, Amstelveen.

In het nieuwe seizoen is de eerste vrijdagochtendinloop op 9 september

Op vrijdag 13 mei is de inloop van 09.00 tot 10.30 uur en een extra inloop van 13.00 tot 14.30 uur.

Inhoud
1. Van de voorzitter
2. Computers -een leven lang leren
 1. Van de voorzitter
 2. Computers - een leven lang leren
 3. Clubmiddag Mijnoverheid.nl
 4. QR-code
 5. Autoslot
 6. Phishing-quiz
 7. Inloop extra 13 mei
 8. Een internetminuut
 9. Ransomware
 10. Apple tip
 11. PC tip

Ruud Vloeimans, voorzitter
Nieuwe bestuurssamenstelling
In de Algemene Ledenvergadering van 15 maart 2016 hebben de leden van ASCC twee nieuwe bestuursleden benoemd, naar aanleiding van het aftreden van Rien Wouda als secretaris en Henk Kesting als webbeheerder.
We verwelkomen Marcelle Weisfelt als nieuwe secretaris en Ruud Blok als nieuwe webbeheerder. Ook verwelkomen we Arjan Steenkamp, die Rob van de Vijver, penningmeester, zal gaan ondersteunen.
De bestuurssamenstelling ziet er met ingang van 15 maart 2016 als volgt uit:
Voorzitter - Ruud Vloeimans,
Vice-voorzitter - Jannie Demaret,
Penningmeester - Rob van de Vijver,
Secretaris - Marcelle Weisfelt,
Webbeheerder - Ruud Blok,
Cursuscoördinator - Maria Jasperse en
Ledenadministratie - Rudi van Rooijen.
Met deze bestuurssamenstelling hebben we een professioneel team, dat klaar is voor de toekomst van ASCC.
Lees meer....

Van de Maria Jasperse, cursuscoördinator
Computers - een leven lang leren!
Iedereen kent het gezegde “men is nooit te oud om te leren!”
Veel mensen hebben de overstap naar Windows 10 al gemaakt. Anderen zijn nog een beetje afwachtend met het overstappen. U heeft nog even de tijd om over te stappen maar na juli kunt u niet meer gratis overstappen. Windows 10 is een goed besturingssysteem, u zult er snel aan wennen. Nog heel even wachten en dan kunt u het cursusboekje met de najaarscursussen weer afhalen bij alle wijkcentra, gemeentehuis Amstelveen, Bibliotheek Westwijk. Bent u al nieuwsgierig? Ga dan naar onze website, alle cursussen staan er al op. Om u wegwijs te maken in Windows 10 organiseren wij cursussen Windows 10 op verschillende niveaus.
Ook in het najaar hebben wij weer nieuwe cursussen in ons programma zoals:
Lees verder...
Klik hier voor inschrijfdata.

     
3. Clubmiddag   Mijnoverheid.nl
en de QR-code
5. Autoslot

Op de clubmiddag van 19 april gaf Ruud Vloeimans een interessante uitleg over Mijnoverheid.nl en de digitale berichtenbox.

Tijdens de presentatie  werden vragen beantwoord.
Voor iedereen is er een al een bestaande account van de berichtenbox, maar dat account moet wel worden geactiveerd zo bleek.
Tijdens de pauze hebben veel leden weer even bijgepraat onder het genot van een drankje.
De leden konden elkaar daar informeel ontmoeten en even bijpraten.

Een tweede onderwerp dat werd gepresenteerd door Ruud Blok was de QR-code. Dat is een geavanceerde barcode.

De QR-code staat voor Quick Response code. Het verschil tussen de bekende barcode en de QR-code is dat bij het aanmaken van de QR-code de gebruiker een keuze kan maken wat er gebeuren moet zodra de QR-code gescand wordt. Ook hier hadden de aanwezigen de nodige vragen.
Op de clubmiddag van 17 mei kunnen de leden zich voorbereiden op de zomervakantie! 
Aandacht wordt besteed aan eenvoudige fotobewerking in Windows 10 en aan het overstappen op Windows 10 nu dat nog gratis kan. Bovendien zullen handige vakantie-apps worden besproken en gepresenteerd.

Bron: ComputerIdee Nr.10/ 19 apr-3 mei 2016
Anders dan de titel doet vermoeden gaat dit artikel niet over het slot van een auto maar van een fiets.
Een Re-Lock fietsslot. Het is ontwikkeld door een Nederlands bedrijf. De Re-Lock sluit en opent automatisch via een e-key die u in uw jas of tas kunt bewaren. U kunt het slot met één hand op slot doen. Zodra u weer bij uw fiets terugkomt gaat het slot vanzelf weer open.

De e-key houdt bovendien bij of u uw fiets wel of niet op slot hebt gedaan, voor het geval u dat zelf bent vergeten. Mocht u de e-key kwijt zijn dan is er een noodfunctie om het slot alsnog open te krijgen.

     
6. Phishing-quiz
7. Inloop extra 13 mei
8. Een internetminuut

Phishing-mails vliegen ons weer om de oren, van AH, Jumbo, Ikea, enz. Je wordt altijd aangesproken met Beste Klant of iets dergelijks. Steeds wordt je een cadeaubon of pakket van €500,00 aangeboden, omdat je bent geselecteerd als goede klant en ze je willen belonen. Het is best lastig om die phishing-mails te herkennen. Om te ervaren hoe lastig het is om phishing-mails te herkennen heeft de Consumentenbond in samenwerking met de fraude helpdesk een quiz ontwikkeld, waarmee u kunt testen of u ze herkent of niet. Haalt u een voldoende, dan bent u wakker en alert. Haalt u een onvoldoende, dan is het zaak om super voorzichtig te zijn met mails, die u ontvangt en het gezonde verstand een tikje hoger te schakelen.
De link naar de Phishing-quiz 

Op vrijdag 13 mei is de inloop tussen 09:00 en 10:30 uur en een extra inloop tussen 13:00 en 14:30 uur.

Geen inloop op vrijdagochtend 6 mei
Tijdens de inloop op vrijdagochtend komen leden met uiteenlopende vragen over laptop, tablets en smartphones. Er zijn zo'n tien vrijwilligers die de meest uiteenlopend computerproblemen weten op te lossen en uit te leggen.

Wat gebeurt er in een internetminuut?
Elke minuut worden er 150 miljoen e-mails verzonden en verwerkt Google 2,4 miljoen zoekopdrachten. We weten het allemaal: het is druk op de digitale snelweg. De zegswijze is verworden tot een cliché. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in die drukte op internet. Slechts weinigen van ons kunnen zich daarvan een voorstelling maken.
Elke minuut krijgt Google bijvoorbeeld 2,5 miljoen zoekacties te verwerken. En worden er 20,8 miljoen Whatsappjes verstuurd. Per minuut dus! Het is ook interessant te vergelijken met een jaar geleden. Dan valt op dat het mailverkeer enorm afneemt. Momenteel worden er 150 miljoen e-mails per minuut verzonden. Maar in 2015 was dit nog 204 miljoen.
Lees verder...

     
9. Ransomware
10. Apple tip
11. PC tip

Bron: TV-Programma Kassa
Ransom betekent letterlijk losgeld. Dat is precies wat ransomware doet: het ‘gijzelt’ de bestanden op je computer en geeft die alleen vrij als je (los)geld betaalt. Als je computer besmet wordt met ransomware, gaat je computer als het ware op slot en verschijnt er een melding op het scherm met een “verklaring” voor het slot en wat je moet doen –zeg maar gerust betalen- om de vergrendeling op te heffen.
Het aantal gevallen van ransomware neemt in Nederland toe, dus hebben wij de feiten op een rijtje gezet om besmetting te voorkomen en verhelpen. Hoe kom ik er aan? Ransomware is een virus dat heel gemakkelijk opgelopen kan worden.
Lees meer...

Klik hier voor de KASSA nieuwsbrief.

Bron: Apple tips
iOS 9.3: Foto's gemaakt via de Notities-app bewaren in Foto's
In de Notities-app kun je foto's en video's toevoegen aan een notitie, dit kan door op het camera-icoon te tikken tijdens het bewerken van een notitie.

Vanaf iOS 9.3 is het mogelijk om gemaakte foto's en video's niet alleen te bewaren in Notities, maar ook in de Foto's applicatie. Hoe je dit activeert lees je in de volgende procedure.
Lees meer...


Bron: Computer Totaal
Er zijn 5 manieren om gratis grote bestanden te versturen.
Als je even een Word-docje naar iemand moet sturen, dan is dat zo gepiept. Maar soms moet je een bestand versturen dat honderden
megabytes groot is (of meerdere bestanden die samen heel groot zijn, b.v. een verzameling foto's). Dat kun je met je mailaccount niet af. We zetten hier vijf handige sites voor je op een rij, waarmee je grote bestanden eenvoudig kunt versturen.
Lees meer...
 

     
ASCC
Westwijkplein 3, Amstelveen
Waar?

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door Amstelland Senioren ComputerClub.

Er zijn meer dan 500 leden, in leeftijd variërend tussen 44 en 99 jaar.

Wilt u meer informatie of lid worden? Klik dan op deze link...

Doe zuinig met papier! Bezint eer ge print!

ASCC Website:
http://www.ascc.nl

Amstelland Senioren ComputerClub
is gevestigd: wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3, Amstelveen.


Heeft u de ASCC-pagina in Facebook al bezocht?
Klik hier...

twitter

    Disclaimer