ASCC Nieuwsbrief april 2016

Wanneer deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is klik dan hier
De ASCC is gevestigd in het wijkcentrum Westend, Westwijkplein 3, Amstelveen.
De clubmiddagen in 2016 beginnen als vanouds om 14.00 uur.
Op vrijdag 1 april is er inloop van 09.00 tot 10.30 uur.

Inhoud
1. Van de redactie
2. Cursusnieuws
 1. Van de redactie
 2. Cursusnieuws
 3. Clubmiddag 19 april 2016
 4. Windows 10 nog gratis
 5. Google weet (bijna) alles
 6. Veiligheid in berichtenbox
 7. Vrijdagochtend inloop
 8. IBAN
 9. Mailtjes met malware
 10. Apple tip
 11. Windows 10 tip

In deze nieuwsbrief wordt aandacht besteed aan de Berichtenbox van 'Mijnoverheid' vooruitlopend op de presentatie over dit onderwerp op de clubmiddag van april aanstaande. Verder is er aandacht voor Google die bijna alles al van u weet en is er een artikel met aandacht voor mailtjes met malware. De gebruikelijke Apple en Windows tips zijn er ook weer én een interessant artikel over het koppelen van uw IBAN aan uw e-mailadres. Tijdens de algemene ledenvergadering deed het nieuwe bestuurslid Ruud Blok een oproep aan de leden om meer informatie te geven over de specifieke interesses voor clubmiddag-onderwerpen of informatie over welke richting de computerclub uit moet. De redactie ondersteunt deze oproep van harte. Heeft u opmerkingen over of ideeën en tips voor de nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar de redactie: redactie@ascc.nl.
Wij zien uw tips graag tegemoet.
 

Van de Maria Jasperse, cursuscoördinator
In april zijn er nog 2 cursussen waarvoor u zich kunt aanmelden.
De Cursus Back-up en Partities maken start op 6 april en de Vervolgcursus iPad en smartphone begint op 12 april.
De belangstelling voor de cursussen was afgelopen seizoen groot met name voor de Windows 10-cursussen. Naar verwachting zal dit ook het komende seizoen nog doorgaan. Wij streven er naar elk seizoen nieuwe cursussen te beginnen waarmee u uw computerkennis kunt verbeteren of te vergroten.
De planning van de najaarscursussen is in volle gang. Het cursusboekje verschijnt waarschijnlijk eind april of begin mei.
Heeft u een onderwerp dat u graag in ons cursusprogramma wilt zien, laat het ons weten.
Oproep! Bent u een vergevorderde computergebruiker en lijkt het u leuk om cursus te geven? U bent van harte welkom voor een gesprek over de mogelijkheden.
 

     
3. Clubmiddag 15 maart
4. Windows 10 nog gratis!
5. Google weet (bijna) alles

De clubmiddag van 15 maart stond  geheel in het teken van de algemene ledenvergadering onder voorzitterschap van Ruud Vloeimans. De aftredende secretaris Rien Wouda en webbeheerder Henk Kesting zijn met dank van de voorzitter en een groot applaus van de aanwezige clubleden wegens hun grote verdiensten vanaf/voor de oprichting van de ASCC benoemd tot erelid.

Op de clubmiddag van 19 april zullen presentaties worden gegeven over 'Mijn Overheid' een niet aan te ontkomen nieuw fenomeen in de komende jaren.
Voorts zal er een presentatie worden gegeven over de 'QR code'.

Microsoft lijkt te hebben geluisterd naar de klachten over Windows 10. Er is zeker een positieve pers over. Over het algemeen loopt de installatie gemakkelijk, maar het is goed om niet zomaar de standaard instellingen te gebruiken.
Terug zijn de startknop en het startmenu. De vernieuwingen zorgen ervoor dat besturen met muis en toetsenbord goed aanvoelt. Gebruikers van Windows 7 en Windows 8 kunnen voor 1 juli as. nog gratis upgraden naar Windows 10. Daarna alleen nog tegen betaling.

Bron: Website TV programma KASSA
Het TV - programma KASSA heeft onder haar topdossiers op de KASSA - website een interessant
artikel geplaatst met de titel: 'Google weet (bijna) alles over jou'.
Google slaat gegevens van haar gebruikers op en gaat daarin behoorlijk ver. Hóe ver, weten mensen niet.
Mensen maken gebruik van Google via de apps en andere gratis services. In het KASSA - artikel kunt u lezen wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat Google niet met al je gegevens aan de haal gaat. Klik voor meer informatie op de
link naar KASSA.
 

     
6. Veiligheid in berichtenbox
7. Vrijdagochtend inloop
8. IBAN

Gebruik een gangbaar type computer, besturingssysteem en browser. Gebruik een computer in een vertrouwde omgeving, die beschermd is door recente anti-virus-software. Openbare computers, zoals in internetcafé's en bibliotheken, kunnen onveilig zijn. Kies een DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord die veilig zijn en geef ze nooit aan iemand anders. Wijzig ze als u vermoedt dat iemand anders ze kent. Kies bij voorkeur voor inloggen met DigiD met sms-code. Laat de PC, smartphone of tablet niet onbeheerd achter als u bent ingelogd en log altijd uit als u klaar bent. Wees alert op phishing. Check bij twijfel de adresregel in uw browser als u inlogt. Deze moet beginnen met https://mijn.overheid.nl/, anders is de verbinding niet veilig. Kijk voor meer informatie op www.veiliginternetten.nl

Op vrijdag 1 april is er inloop voor leden van 09.00 tot 10.30 uur voor gratis hulp bij uw computerproblemen. U kunt dan ook nog inschrijven voor bepaalde cursussen.

  

IBAN koppelen aan mailadres.
Europa heeft een nieuw idee. Mensen moeten hun telefoonnummer of mailadres kunnen koppelen aan hun IBAN. Geld overmaken wordt daardoor veel simpeler.
Het plan komt van de Europese Centrale Bank (ECB). IBAN is de combinatie van cijfers en letters die tegenwoordig uw bankrekeningnummer vormen. De ECB zag dat mensen het moeilijk vinden om hun IBAN te onthouden. Toen ontstond het idee dat het veel handiger is om bij bankoverschrijvingen een mailadres of telefoonnummer te gebruiken in plaats van een IBAN.
Lees verder...

     
9. Mailtjes met malware
10. Apple tip
11. Windows 10 tip

Bron: Opgelicht.nl
Er gaan vreemde mailtjes rond met een zip-bestand als bijlage. Open deze bestanden niet! Het gaat hier om malware.
De e-mails zijn geschreven in het Engels en gaan over een betaling. Er zijn verschillende versies in omloop, met als onderwerp 'REFUND RF-557778' of 'Payment ACCEPTED M-931162'.

Juist omdat de e-mails een vage inhoud hebben, klikken veel mensen op de bijlage om meer duidelijkheid te krijgen. Maar wees gewaarschuwd! Het zip-bestand dat is bijgevoegd bevat mogelijk malware! Verwijder de e-mail daarom direct.

Bron: Apple tips

Zoeken met behulp van spraakcommando's in de Google iOS app.
Siri kun je veel vragen, maar het echte zoekwerk kun je beter aan Google overlaten. Met de Google app voor iOS kun je snel en eenvoudig zoeken op Google, maar ook de Google Now functie gebruiken.
Via de app kun je zoeken met behulp van tekst, maar ook met behulp van spraak. Zo kun je eenvoudig je zoekopdracht uitspreken en Google gaat ermee aan de slag. Eerder deze week heeft Google hier een functie aan toegevoegd, zo spreekt Google het beste zoekresultaat uit zodat het een beetje lijkt op 'Siri'.
Lees meer...

Bron: Computer Totaal
Recente documenten en locaties uitschakelen in Windows 10
Wanneer je een besturingssysteem bouwt, probeer je het natuurlijk zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken.

Heel fijn, maar niet iedereen zit altijd op alle functies te wachten. Het tonen van recente documenten en locaties is een van die functies.
Persoonlijk vinden wij het ontzettend fijn dat je in Windows vrijwel overal recente bestanden en locaties kunt openen.
Lees meer ...
 

     
ASCC
Westwijkplein 3, Amstelveen
Waar?

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door Amstelland Senioren ComputerClub.

Er zijn meer dan 500 leden, in leeftijd variërend tussen 44 en 99 jaar.

Wilt u meer informatie of lid worden? Klik dan op deze link...

Doe zuinig met papier! Bezint eer ge print!

ASCC Website:
http://www.ascc.nl

Amstelland Senioren ComputerClub
is gevestigd:
wijkcentrum Westend,
Westwijkplein 3, Amstelveen.Heeft u de ASCC-pagina in Facebook al bezocht?
Klik hier...
    Disclaimer