ASCC Nieuwsbrief november 2015

Wanneer deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is klik dan op deze link....
Let op!! De clubmiddagen vinden plaats van 13.30 uur tot 15.30 uur.
De ASCC is tijdelijk gevestigd op het adres Asserring 188, 2e etage, 1187 KL Amstelveen. Er is een lift aanwezig.

Inhoud
1. Van de redactie
2. Cursusnieuws
 1. Van de redactie
 2. Cursusnieuws
 3. Clubmiddag 17 november  
 4. Facebook en workshops
 5. Contributie
 6. Edge Handigheidjes
 7. Vrijdagochtend inloop
 8. Google Chrome sneltoetsen
 9. Instellingen uitvoerig
 10. Apple en Windows tips
 11. Facebook voor senioren
 12. Phishing.Wat moet ik weten?
 13. Alles wireless en overal
 14. Bluetooth

   

Het zal u wel zijn opgevallen in uw omgeving. Veel van uw familieleden, (klein)kinderen en kennissen spreken over Facebook. In deze nieuwsbrief een enthousiasmerend artikel daarover en een artikel met een knipoog. Ook een artikel wat u moet weten over phishing. En natuurlijk ook de inmiddels vaste rubriek Apple en Windows tips. Speciaal bevelen wij u een artikel aan dat de route beschrijft naar een uitvoerig instellingenoverzicht in Windows 10. Ook een uitvoerig artikel over de handigheidjes die te gebruiken zijn bij de nieuwe browser Edge.


Heeft u ideeën of tips voor de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar de redactie: redactie@ascc.nl.


Wij zien uw tips graag tegemoet

Van de cursuscoördinator
U kunt nog inschrijven voor de volgende cursussen en workshops:
02-11 Cursus Fotoalbums maken;
10-11 Beginners- en Vervolgcursus Android tablet/smartphone;
11-11 Cursus Muziek en Video;
17-11 Workshop Google op uw tablet/smartphone;
19-11 Cursus Omgaan met mappen en bestanden Windows 10;
23-11 Vervolgcursus Werken met een iPad/iPhone;
25-11 Cursus Back-up en Partities maken;
Uitgebreide informatie over de cursussen kunt u vinden u op onze website www.ascc.nl/cursussen.
Inschrijven is mogelijk via de website www.ascc.nl/cursussen of met het inschrijfformulier uit het cursusboekje of op vrijdagen in Wijkcentrum Westend Asserring 188 (2e etage) van 09:00 – 10:30 uur. Lees verder...

     
3. Clubmiddag 17 november
4. Facebook en workshops
5. Contributie 2016

De clubmiddag is van 13.30 tot 15.30 uur.
Clubmiddag 17 november staat in het teken van Senioren en Veiligheid. Op deze laatste clubmiddag van het jaar hebben we een actueel onderwerp voor u. Wij hebben de Rabobank bereid gevonden ons voor te lichten over veilig pinnen en veilig internetbankieren. Daarnaast komt phishing aan de orde. De methodes die oplichters gebruiken worden steeds geraffineerder. De Rabobank laat u een aantal voorbeelden zien. Behalve de Rabobank zal ook de Politie Amsterdam-Amstelland op deze middag aanwezig zijn en uw aandacht vragen voor veiligheid in uw woonomgeving. En natuurlijk krijgt u voorbeelden van “babbeltrucs”. Al uw vragen en zorgen kunt u in deze sessie naar voren brengen. Tenslotte zal de Rabobank u informeren over de nieuwe Rabo Bankieren app. Handig als u een smartphone of een tablet heeft. U bent van harte welkom op dinsdag
17  november in Westend.
 

Er is heel veel belangstelling voor de workshops Facebook en Windows Live Mail. Veel mensen 'zitten' al op Facebook maar er is bij veel anderen nog de nodige reserve tegen Facebook. Is het wel veilig genoeg? Facebook blijkt echter heel leuk te zijn. Het is een echt sociaal netwerk en maakt de wereld tot een dorp. Senioren maken er veel gebruik van. Blijven zodoende op de hoogte van de activiteiten van hun (klein)kinderen en doorbreken daarmee een gevoel van eenzaamheid. Ook vrienden en vriendinnen van 50 of 60 jaar geleden worden gevonden op Facebook. In uw omgeving zijn veel mensen die er plezier aan beleven. Misschien gaat u daar ook bij horen. Facebook zorgt bijna dagelijks voor een lach op uw gezicht. Facebook werkt op tablets, computers en smartphones.

Van de penningmeester
Binnenkort wordt het weer tijd om aan de contributie te denken.
Om de kosten in de hand te houden zou het mooi zijn als de leden de contributie voor 2016 betalen via internetbankieren wat voor de club goedkoper is dan het gebruik van acceptgiro’s. Daarom verzoekt de penningmeester u hierbij vriendelijk om niet de acceptgiro voor de contributie van 2016 af te wachten (wordt begin februari verstuurd) maar voor die tijd te betalen via internetbankieren. Zo houden we de kosten beperkt.

U kunt de contributie overmaken naar:
NL02 RABO 0382 3859 50
t.n.v. Amstelland Senioren ComputerClub met als omschrijving
Contributie 2016’.

     
6. Microsoft Edge
7. Vrijdagochtend inloop
8. Google Chrome sneltoetsen
De standaardbrowser in Windows 10 heet Edge. Het internetprogramma heeft een aantal handigheidjes dat het uitproberen van Edge de moeite waard maakt.
Inleiding
Het standaard internetprogramma in Windows was altijd Internet Explorer. De browser Edge komt daar nu voor in de plaats. Edge is alleen aanwezig in Windows 10, in andere Windows-versies blijft Internet Explorer de standaard browser. Edge ziet er strakker uit en heeft wat andere functies dan z'n voorganger Internet Explorer, maar de hoofdfunctionaliteit blijft hetzelfde: surfen op het internet. Bij de installatie is Edge vastgemaakt aan de Taakbalk. U herkent de app (het programma) aan het pictogram van een blauwe letter 'e'
. Lees verder...Tijdens de inloop kunt U langskomen met uw laptop, tablet of smartphone om problemen met die apparaten te laten verhelpen. Vaak lukt dat direct. Soms wordt er een vervolgafspraak gemaakt.

 

Naast de bekende sneltoetsen voor Word en Outlook etc. in Windows en Mac OS zijn er ook nog handige sneltoetsen voor Google Chrome. Deze sneltoetsen zijn ook gesplitst in Windows en Mac OS. Hierna volgt een overzicht.

Voor Windows
Ctrl + N = open nieuw venster
Ctrl + Shift + N = nieuw venster in incognitomodus
Lees verder...

Voor Mac OS
Cmd + N = open nieuw venster
Cmd + Shift + N = nieuw venster in incognitomodus
Lees verder...
 

     
9.  Instellingen uitvoerig
10. Apple en PC-tips
11. Facebook voor senioren

Van Henk Kesting
In Windows 10 is het soms lastig alle instellingsmogelijkheden te vinden, omdat er naast het aloude Configuratiescherm ook een aparte toegang Instellingen is bijgekomen. Er bestaat echter een mogelijkheid om instellingen en informatie op een snellere manier te bereiken en die heet de GodMode. Dat werkt overigens ook in de eerdere versies van Windows. Waar de naam GodMode vandaan komt is onbekend, maar feitelijk kan elke naam gebruikt worden. De naam Info is korter en duidelijker en die gebruiken we dus.
Klik met rechter muisklik op uw bureaublad en kies voor Nieuwe Map.
Geef als naam: info.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
Let op geen haakje teken ( , maar een accolade teken { en ook de punt na het woord info is nodig. Als het pictogram is veranderd in het beeld zoals hieronder weergegeven dan is de code juist ingevoerd.


Wat kunt u er dan allemaal mee?
Lees verder...

Bron: Computer Totaal
Apple tip.
Wi-Fi-assistentie gebruikt veel mobiele data: Zo zet je dat uit.
Een van de nieuwe features in IOS 9 is Wi-Fi-assistentie. Dit is handig, maar kan zorgen voor extra gebruik van je mobiele data. In dit artikel leggen we je uit hoe je deze instelling uitzet.
Lees verder...


  

Bron Computer Totaal
13 tips voor Windows 10
Windows 10 heeft een heleboel geweldige nieuwe functies en verbeteringen ten opzichte van Windows 8.
Hier geven we 13 tips om Windows 10 te personaliseren en er simpelweg het meeste uit te halen. Lees verder ....

Van Henk Kesting
Voor diegenen van onze generatie die nog niet aan Facebook doen en niet kunnen begrijpen waarom Facebook bestaat is dit artikel bestemd. Probeer het eens in de praktijk. Zo probeer ik vrienden te maken buiten Facebook om, dus gewoon op straat, onder toepassing van dezelfde principes als Facebook. Ik loop elke dag op straat voorbijgangers te vertellen wat ik heb gegeten, hoe ik me voel op dat moment, wat ik heb gedaan en nog ga doen en met wie. Ik laat ze foto’s zien van mijn familie, mijn hond, en van mij, als ik met mijn hobby’s bezig ben of andere dingen aan het doen ben, zoals mijn geknutsel in de garage, het besproeien van de tuin, het rond rijden in de stad, lunchen en doen wat iedereen zo doet elke dag. Ik luister ook naar hun gesprekken en meng me daar ongevraagd in, geef ze de "thumbs up" en vertel ze dat ik ze graag mag. En het werkt net als Facebook!
Ik heb al vier mensen die mij volgen: twee politieagenten, een psychiater en een privédetective.
 

     
12. Phishing. Wat moet ik weten?
13. WiFi
14. Bluetooth

Bron: Betaalvereniging Nederland
Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen je proberen persoonlijke informatie te ontfutselen. Met deze informatie kan fraude met internetbankieren, pinpassen, creditcards of je identiteit worden gepleegd.
Phishing is vaak gericht op een grote groep personen, maar kan ook specifiek op één persoon of een kleine groep zijn gericht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van informatie die al van de persoon of groep bekend is, zoals het e-mailadres, de naam of de functie.
Een aantal tips om bankpasfraude en phishing te voorkomen:
Lees verder...

Een verbinding via de kabel is niet meer zo modern. Er zijn steeds meer draadloze verbindingen mogelijk via verschillende mogeljkheden, zoals WiFi, Bluetooth, Google Cast, NFC en Apple Airplay. In huis is tegenwoordig WiFi steeds prominenter het verbindings-systeem. WiFi wordt gebruikt op smartphones, tablets en laptops, maar ook bij andere apparaten zoals printers en scanners, ip-camera's, chromecast en multiroom luidsprekers die vaak verbinding maken met de router. Er is ook nog WiFi-Directte verbinden zonder
Lees verder...
 

 

Wat is Bluetooth nou precies?
Met Bluetooth kunt u muziek van een mobiel apparaat draadloos naar een Bluetooth speaker sturen. U kunt het ook bij het sporten gebruiken voor het verbinden van een hartslagband met een smartwatch of een app op uw smartphone. Het bereik van Bluetooth is niet groot. Soms 3 meter, soms 10 meter, maar kan prima worden gebruikt op deze korte afstand. Handig voor het gebruik van uw moderne smartphone in de radio in uw auto. Bij de nieuwe varianten van Bluetooth is het stroomverbruik erg laag. U kunt hiermee lang gebruik maken van uw Bluetooth speakers en uw hartslagband bij het sporten.
 
     
ASCC
De tijdelijke locatie
Waar?

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door Amstelland Senioren ComputerClub.

Er zijn meer dan 500 leden, in leeftijd variërend tussen 44 en 99 jaar.

Wilt u meer informatie of lid worden? Klik dan op deze link...

Doe zuinig met papier!
Bezint eer ge print!

ASCC Website:
http://www.ascc.nl

Amstelland Senioren ComputerClub
Tijdelijk gevestigd: Asserring 188, 2e etage, 1187 KL Amstelveen.


Bij gesloten deur kunt u aanbellen op nummer 188 Westend.

Er is een lift aanwezig!

Heeft u de ASCC-pagina in Facebook al bezocht?