ASCC Nieuwsbrief september 2015

Wanneer deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is klik dan op deze link....
De eerste inloopochtend in het nieuwe seizoen is aanstaande 4 september.

Let op!! De clubmiddagen vinden plaats van 13.30 uur tot 15.30 uur.
De ASCC tijdelijk gevestigd op het adres Asserring 188, 2e etage, 1187 KL Amstelveen. Er is een lift aanwezig.

Inhoud
1. Van de redactie
2. Nieuwe ASCC-activiteiten
 1. Van de redactie
 2. Nieuwe ASCC-activiteiten
 3. Clubmiddag 15 september
 4. ASCC klaar voor Windows 10
 5. Wie wil ons helpen?
 6. Charms-zijbalk Windows
 7. Vrijdagochtend inloop
 8. Facebook
 9. Gratis programma's
 10. Apple en PC-tips
 11. Uw digitale nalatenschap

Het zomerreces is voorbij. Er is veel gebeurd tijdens de zomer. Het is lang koud geweest, maar we hebben ook  zeer warme dagen achter de rug. Ook was er de release van Windows 10. Geheel gratis! Veel mensen zijn al overgestapt op Windows 10. Veel anderen wachten nog even af. De eerste ervaringen zijn opgedaan. Hoe goed is Microsoft Edge? Deze eerste nieuwsbrief van dit seizoen zal voor een belangrijk deel in het licht staan van Windows 10. Verder is er een uitgebreid artikel over uw digitale nalatenschap. Een onderwerp dat weinig aandacht heeft, maar zeker belangrijk is. De ASCC is ook actief geworden op Facebook en er is een interessante workshop Facebook waarover u in deze nieuwsbrief meer kunt lezen.

Heeft u ideeën of tips voor de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar de redactie: redactie@ascc.nl.

Wij zien uw tips graag tegemoet

ASCC heeft in het najaar nieuwe workshops gepland zoals ‘Live Mail’, start op 15 september en de eveneens nieuwe workshop ‘Facebook’ start op 12 oktober 2015. Windows 10 wordt met goede recensies ontvangen. Het besturingssysteem wordt gratis aangeboden voor gebruikers van Windows 7 en 8.1. Het installeren gaat in veel gevallen probleemloos en duurt ongeveer een uur. Leden met laptops, die problemen ondervinden bij installatie, kunnen op afspraak bij ASCC langskomen voor hulp. Meldt u aan via via cursussen@ascc.nl. Ook niet leden kunnen gebruik maken van de hulp bij de ASCC en zijn dan wel verplicht lid te worden. Het lidmaatschap kost € 17,50 per jaar.
Lees verder...

Lees hier de volledige cursusinformatie.

     
3. Clubmiddag 15 september
4. ASCC klaar voor Windows 10
5. Wie wil ons helpen?

U bent weer van harte welkom op de eerste clubmiddag na de zomervakantie van de Amstelland Senioren ComputerClub. Aanvang 13.30 uur einde 15.30 uur. Op deze clubmiddag wordt door Henk Kesting uitgebreid aandacht besteed aan Windows 10, het nieuwe besturingsprogramma van Microsoft. Tijdens de pauze kunnen leden bijpraten over de vakantie of de eerste ervaringen met Windows 10. De clubmiddag vindt plaats in het wijkcentrum Westend, Asserring 88, 2e etage. Er is een lift aanwezig en voor een kopje koffie, thee of frisdrank tijdens de pauze  krijgt u een consumptiebon.

Ideeën?
Heeft u ideeën voor de clubmiddag of nog beter zou u als clublid zelf iets willen vertellen over uw ervaringen in het gebruik van computers of weet u iemand die dat zou willen doen, laat het de voorzitter weten.
Berthold Kappe en Jos Heemskerk hebben erg hard gewerkt om Windows 10 op alle lescomputers te installeren. Uit de foto hierboven blijkt dat dit met succes is uitgevoerd. De mooie nieuwe lay out van Windows 10 is goed zichtbaar. De ASCC is nu klaar voor het Windows 10 tijdperk. Het bestuur van de ASCC dankt Berthold en Jos via deze nieuwsbrief voor hun inspanningen.

Onze club met ruim 500 leden verdient een goed bestuur. We prijzen ons gelukkig dat we op alle fronten competente bestuursleden en ondersteuners hebben, zoals een gezonde vereniging betaamt. Maar op één plaats hebben we dringend extra ondersteuning nodig. Het ASCC bestuur vergadert 9 keer per jaar en de besluiten en acties die we daar vaststellen moeten worden vastgelegd. Kort, maar krachtig.
Wie wil ons hierbij komen helpen? De vergaderdata zijn op de woensdagochtend, na de maandelijkse clubmiddag. Voelt u hier iets voor? Of wilt u eerst wat meer weten? Mailt u dan met Rien Wouda, onze secretaris: secretariaat@ascc.nl 

 

     
6. Charms-zijbalk Windows
7. Vrijdagochtend inloop
8. Facebook
Bron: ComputerIdee Nr. 18/11-25 aug 2015
Als u in Windows 8.1 de muis naar de rechter hoek beweegt, krijgt u de zijbalk Charms te zien. Hiermee kunt u onder meer naar de instellingen navigeren, aangesloten apparaten beheren en een zoekopdracht uit-voeren. In Windows 10 is deze zijbalk
vervangen voor een nieuw onderdeel, namelijk het onderdeel Actiecentrum. Als u rechtsonder op het spraak-ballonnetje klikt, verschijnt er een nieuw vormgegeven zijbalk met diverse notificaties. U ziet hier bijvoorbeeld welke opslagdragers er zijn aangesloten of er nieuwe updates beschikbaar zijn. In tegenstelling tot de Charms-zijbalk hebt u alleen toegang tot de meest gebruikte instellingen. Voor alle overige zaken doet u een beroep op het startmenu van Windows.

De vrijdagochtend inloop start in het nieuwe seizoen op 4 september as.

Tijdens de inloop kunt U langskomen met uw laptop, tablet of smartphone om problemen met die apparaten te laten verhelpen. Vaak lukt dat direct. Soms wordt er een vervolgafspraak gemaakt.

Voor hulp bij de installatie van Windows 10 op uw laptop kunt op afspraak langskomen. U kunt hierover mailen naar
cursussen@ascc.nl

Bent u ook al op Facebook? Heeft u de de ASCC-pagina op Facebook al eens bezocht? Op 12 oktober wordt er een interessante workshop Facebook gestart. Facebook is een sociaal netwerk en het maakt de wereld tot een dorp. Het dorp waar iedereen iedereen kent. U komt uw klasgenoten van vroeger tegen en uw eerste liefde. Maar ook uw kinderen en kleinkinderen. Het gaat net als in het dorpse leven. Soms hebt u tijd voor een praatje, soms niet. Alles kan, niets hoeft. Mogelijk ziet u een foto van uw kleinkinderen bij een sportwedstrijd of een link naar een artikel waarin u
geïnteresseerd bent, opgestuurd door een vriendin.
Lees verder...

     
9.  Gratis programma's
10. Apple en PC-tips
11. Uw digitale nalatenschap

Gratis programma’s zijn erg in trek, maar deze downloaden van het internet is riskant, want u moet goed opletten van welke website u dat programma ophaalt. Heel veel aanbieders, zoals Softonic(een heel beruchte) voegen er malware aan toe, zoals toolbars, enz.
Er is echter een website, die dat beslist niet doet en zelfs geen bijbehorende dingen verwijdert. Bovendien wordt een programma automatisch, indien mogelijk, in het Nederlands geïnstalleerd. De betreffende website is https://ninite.com Bezoek de website en u ziet een keur aan gratis programma’s, gerangschikt op categorie. Kortom een zeer aan te bevelen website.
 

Bron: Appletips
Apple tip.
Een ZIP-bestand aanmaken met behulp van Finder
In OS X is het mogelijk een zip-bestand aan te maken, dit is een gecomprimeerd archiefbestand met als inhoud mappen, documenten, bestanden enzovoort. Dit is handig wanneer je iemand bijvoorbeeld een map met foto's wilt door-sturen, Lees verder...

Bron Computertotaal
PC tip. 7 Manieren om gratis grote bestanden te versturen
Bestanden versturen kan op talloze verschillende manieren. Een van de makkelijkste is natuurlijk gewoon een bijlage in een e-mail stoppen. Het probleem is dat daar vaak een limiet van 100 MB op staat. Voor het versturen van grotere bestanden bestaan gelukkig veel handige manieren. Lees verder...

Bron: Computer Totaal, editie 6, juni 2015
Uit onderzoek is gebleken dat vele mensen nog nooit heeft nagedacht over wat er met hun profielen van sociale media moet gebeuren na hun overlijden. Van de mensen die er wel over hebben nagedacht wil ongeveer de helft dat alles wordt verwijderd. De meeste mensen hebben daar echter niets voor geregeld. Sommige mensen willen na hun dood nog worden herdacht op hun social media profielen, maar de meesten hebben dit nergens vastgelegd.
In de jaren dat het internet op komst was, waren het vooral de jonge mensen die daaraan meebouwden Lees verder...

 

   
ASCC
De tijdelijke locatie
Waar?

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door Amstelland Senioren ComputerClub.

Er zijn meer dan 500 leden, in leeftijd variërend tussen 44 en 99 jaar.

Wilt u meer informatie of lid worden? Klik dan op deze link...

Doe zuinig met papier!
Bezint eer ge print!

ASCC Website:
http://www.ascc.nl

Amstelland Senioren ComputerClub
Tijdelijk gevestigd: Asserring 188, 2e etage, 1187 KL Amstelveen.
Bij gesloten deur kunt u aanbellen op nummer 188 Westend.
Er is een lift aanwezig!

Heeft u de ASCC-pagina in Facebook al bezocht?
    Disclaimer